characters characters

Cum il ajuti sa invete la o materie care nu ii place

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 septembrie 2013    |   3248 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Nici mie nu mi-a placut matematica atunci cand eram mica”, “Nu conteaza daca nu iti place, trebuie sa inveti!”, “Copilul meu nu se pricepe asa bine la stiinte exacte.”, toate sunt replici pe care le spun parintii atunci cand vine vorba de materii mai putin placute de copil.  In aceasta situatie, reactiile adultilor variaza de la intelegere fata de copil pana la constrangerea acestuia sa lucreze mai mult la materia respectiva. Afla cum poti reactiona astfel incat sa il ajuti pe copil atunci cand nu ii place o anumite materie.

Exploreaza impreuna cu el motivele pentru care nu ii place materia. Sub formula  “Nu-mi place” se ascund nenumarate situatii:

-    Unor copii le este teama de profesor sau nu il simpatizeaza si de aici rezulta si respingerea fata de materia respectiva.
-    Alti copii au preluat acest “Nu-mi place” de la un coleg, prieten sau membru al familiei.
-    Copilul poate respinge materiile care nu sunt potrivite aptitudinilor lui, deoarece ii este mai greu sa le stapaneasca. In acest caz, copilul are nevoie de ajutor pentru a intelege mai usor.
-    Copiii spun adesea: “Nu-mi place ....pentru ca nu-mi foloseste la nimic”. Este cazul sa vorbesti cu el despre utilitatea acelei materii, despre cum ar putea-o folosi si care este legatura ei cu altele.
-    De multe ori, copilul invata atitudinea “Nu-mi place!” chiar de la parinte. Acesta poate spune “Nici mie nu mi-a placut romana” sau : “ El nu e bun la matematica”. Copiii interiorizeaza rapid aceste mesaje si isi pierd motivatia de a invata sau de a depune efort pentru materia respectiva.

Daca reusesti sa intelegi cum a ajuns sa “nu-i  placa”, poti gasi o modalitate de a-i prezenta atat valoarea materiei respective, cat si moduri mai agreabile de a o invata.

Jocurile educative, lectiile pe calculator, modalitatile vizuale de prezentare a informatiei, anecdote sau fapte mai putin cunoscute despre respectiva materie il pot determina pe copil sa priveasca cu mai multa bunavointa materia pe care o respinge. Care este materia care ii place cel mai putin copilului tau? Cum l-ai ajutat sa se apropie de ea?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe