characters characters

Cum il ajuti pe copil sa se trezeasca devreme dimineata?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 august 2013    |   3844 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Te-ai saturat sa tot tragi de copilul tau dimineata ca sa se trezeasca? Aveti parte de cate un spectacol cu plansete si mormaieli fiindca ar mai motai inca 5 minute in pat? Daca te afli in aceasta situatie de “batalie” cu copilul si somnul lui de dimineata, iata cateva sfaturi despre cum ai putea sa imbunatatesti lucrurile.

Recomandari pentru a-l trezi mai usor pe copil dimineata


1. Asigura-te ca cel mic adoarme la o ora rezonabila. Specialistii sustin ca un copil are nevoie de 8 pana la 10 ore de somn pe noapte pentru a functiona bine pe parcursul intregii zile.

2. Acorda atentie alimentatiei de seara. Evita sa pregatesti la cina mancaruri grele, pline de grasimi, precum si gustarile dulci, cu un mare continut de zahar – sucurile carbogazoase, ciocolata etc.

3. Foloseste alarmele pentru a-l trezi pe copil. Unii recomanda sa folosim mai multe alarme dimineata, si in plus, daca vrem ca cel mic sa se trezeasca singur, trebuie sa alegem o melodie antrenanta care sa fie setata la ceas. De asemenea, asaza cat mai departe de patul micutului alarma, astfel incat acesta sa fie nevoit sa se ridice din pat pentru a o opri.

4. Lanseaza provocarea ca unul dintre copii sa fie responsabil cu trezirea tuturor membrilor din familie. Cere-i copilului sa va trezeasca dimineata ori sa isi formeze un obicei de a hrani animalul de casa, dimineata, la o anumita ora. Desigur, acest lucru nu inseamna ca nu iti vei pune propria alarma sa sune, insa il vei responsabiliza pe copil si il vei motiva sa se trezeasca devreme.

5. Permite-i copilului sa suporte consecintele logice care apar in cazul in care se trezeste tarziu.  Daca si-a uitat in graba penarul sau vreun caiet, va suporta dojana cadrului didactic.

6. Foloseste metode inedite pentru a-ti trezi copilul si a face diminetile mai putin mofturoase. Asta inseamna: vorbitul in soapta la urechea micutului pentru a-l trezi, cantece de inviorare, gadilat, muzica antrenanta pe care sa se trezeasca cel mic etc.

7. Nu face exceptii de la programul de trezire decat daca sunt cu adevarat necesare (cand este bolnav, a avut loc un eveniment deosebit, este extrem de obosit etc.). Daca a adormit tarziu cu o seara inainte pentru ca a vrut sa vada un film sau se joace mai mult, trezeste-l devreme, la ora la care trebuie in mod normal sa se trezeasca. Desi pare o decizie “cruda”, in felul acesta te vei asigura ca in seara respectiva va adormi devreme si isi va regla programul.

8. Seteaza o rutina in fiecare dimineata pentru ca cel mic sa stie ce are de facut din momentul in care a deschis ochii somnorosi. Iata un cantecel potrivit acestui moment din zi: https://www.youtube.com/

9. Pastreaza aceleasi ore de trezire si de culcare si in weekend (sau aproximativ aceleasi ), altfel programul de somn al copilului se va da peste cap, iar luni dimineata vei avea probleme.

10. Recomanda-i ca inainte cu o ora de culcare, sa stinga principala sursa de lumina din camera si sa aprinda o veioza – lumina difuza il va ajuta sa adoarma mai usor.

Pentru informatii suplimentare, iata si un filmulet simpatic despre legatura dintre somn, fizic si psihic, precum si ce anume ar trebui sa faci pentru a te asigura ca vei avea un somn mai linistit:
https://www.youtube.com/watch?v=3eLfn7Ewx_s. Copilul tau se trezeste usor dimineata?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    emily    03.09.2013 - 12:23
    Cred ca cea mai eficienta metoda de a-l trezi pe copil dimineata devreme este sa adoarma devreme seara. Spre deosebire de alte tari, copiii din Romania adorm extrem de tarziu! Majoritatea dintre noi nu am adoptat principiul ca un copil trebuie sa aiba un program diferit fata de un adult, asa ca ne trimitem copiii la culcare la 22, 23, cand mergem si noi (in cele mai fericite cazuri). Iar pentru parintii care spun ca cel nu vrea sa adoarma devreme, raspunsul este simplu: inseamna ca nu a avut o zi suficient de solicitanta). O ora de miscare fizica pe zi ar putea rezolva aceasta problema:)Si bineinteles, fara televizor, calculator sau telefon mobil in camera.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe