characters characters

Cum am amenajat sala de clasa in clasa I?

Propus de: Mihaela Zaharia   |   15 mai 2014    |   13868 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cum am amenajat sala de clasa in clasa I?Sa amenajezi o sala de clasa, intr-o scoala de stat, e o mica aventura. Va pot garanta acest lucru din proprie experienta! Totusi, pentru confortul si dezvoltarea copilului, merita efortul. Cu varf si indesat! O sa va povestesc despre experienta mea, in speranta ca va poate ajuta in mod practic.


Anul acesta fetita mea a inceput clasa I. La o scoala de stat, de cartier. Gradinita o facuse in sistem particular, asa ca nu a fost cazul sa contribui cu nimic la amenajarea spatiului in afara de cotizatia lunara. La scoala insa am aflat de la prima sedinta ca e nevoie de... multe.  Prioritatea a avut-o imprimanta, aceasta fiind prima achizitie din fondul clasei (stabilit la 100 ron de copil pentru tot anul). Din fericire doamna invatatoare avea deja laptop si videoproiector, pe care vazusem ca le folosea cand am fost cu fetita mea in vizita la scoala, inainte de inceperea anului, cand invatatoarea avea ore cu clasa a IV-a.



Dar cum „din fericire” nu se poate repeta la nesfarsit, urmeaza lista de „din pacate”. Pentru inceput, sa vorbim despre jaluzelele verticale. Acestea,  cumparate in urma cu mai multi ani, erau rupte. Asadar,  a fost nevoie sa le inlocuim cu perdele si draperii. Nu de alta, dar sala este la Est si dimineata soarele poate fi foarte deranjant pentru toti copiii, care se plangeau mai ales din cauza caldurii.

Intre timp s-a spart si tabla veche, cea neagra (pe care cred ca ne-o amintim cu totii cu nostalgie).  Cu ocazia aceasta am inlocuit-o cu totul:  s-a cumparat o tabla noua, alba, magnetica si foarte lunga. Jumatate din suma necesara achizitionarii ei a fost platita tot din fondul clasei.

Urmatoarea provocare de pe lista este usa, care nu e prea trainica. Din lipsa de fonduri am inlocuit momentan doar clanta, urmand ca usa sa se schimbe in clasa a II-a. Dar cine stie? Poate avem noroc si o va schimba Primaria, precum a promis. Sa sper, sa nu?

Pe langa aceste achizitii majore
, clasa a fost amenajata de doamna invatatoare impreuna cu copiii, in functie de anotimp:  fulgi de nea, steluțe, Mos Craciuni si ghirlande de hartie cand a inceput iarna; floricele, frunzulite si ramurele tot de hartie colorata cand a inceput primavara. Acestea au fost prinse de tavan cu fire din plastic transparent, lipite cu scotch. Noi, parintii, am incercat sa le venim in ajutor in acest proces estetic si am adus fiecare de acasa tot felul de materiale: afise de filme, abtibilduri mari lipite pe lambriu, calendar de perete, baterii pentru ceas, deodorizant de camera.  Bine, admit! Ei au infrumusetat-o, noi am fost practici: am adus consumabile necesare - hartie, caiete, markere, saci de gunoi, bureti, etc.

Flori in ghivece si iconita existau deja. Pentru a nu folosi (si Doamne Fereste! compromite) tabla noua pe post de panou, am descoperit o banda metalica ce va fi fixata cu surubele deasupra tablei. Acolo vor fi prinse cu magneti operele copiilor, astfel incat spatiul tablei sa fie folosit doar pentru scris.

Scaunele sunt cam stricate si fetitele cu ai lor ciorapi au cel mai mult de suferit, asadar ne-am gandit, pentru a optimiza bugetul de care dispunem, sa cumparam pernute. Colorate si vesele! Daca vor fi bani ar fi frumos sa avem si niste dulapioare in care sa isi tina copiii materialele, mai ales cele de pictura. In prezent si le lasa, la gramada, intr-un singur dulap mare, alaturi de toate materialele auxiliare.
Mi-ar fi placut sa existe si un dozator de apa, asa cum am vazut la alte scoli in baie, conectat la reteaua comuna, insa asta nu mai tine de sala de clasa. Dar speranta moare ultima!

A fost nevoie de multa implicare din partea noastra, dar intr-un final copiii nostri au ajuns sa aiba cea mai frumoasa clasa din scoala. Iar daca ei sunt fericiti, noi suntem la fel.

 

Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    sce    22.02.2014 - 14:14
    Mie nu mi se pare amuzant, ci trist...Am o clasa cu 23 de pui, 11 rromi, 12 cu bursa sociala, 4 din familii monoparentale(tata necunoscut), doi parasiti de mama,1 cu mama surdo-muta, 1 in plasament la bunica, mama avand 21 de ani si inca 2 copii si.....lista poate continua.Daca insumandu-i va ies mai mult de 23, e pentru ca unii insumeaza mai multe "conditii" din cele prezentate.Asa ca , pe langa dotarea clasei cu calculator, imprimanta, rechizite pentru cei multi care nu si le permit, strabat lumea in lung si-n lat dupa hainute, incaltari si ghiozdane.Dar!Avem o clasa frumoasa, confectionam multe decoratiuni cu diverse prilejuri, pe care le vindem in targurile organizate de noi in oras, iar banii procurati ii folosim sa cumparam atatea lucruri necesare : creta, bureti, cerneala, hartie copiator, cartus imprimanta, hartie colorata, cartoane, lipici, decupatoare, perforatoare...
  • Utilizator Anonim
    mihaela    17.01.2013 - 18:25
    Felicitari d-nei invatatoare si parintilor!
  • Utilizator Anonim
    sanda secareanu    16.11.2012 - 17:56
    am avut copii ai caror parinti nu aveau serviciu; niciunul; a avut un tatic, dar a murit de cancer; ce spuneti de asta?
  • Utilizator Anonim
    Elena    26.10.2012 - 20:40
    Dar daca ai in clasa majoritatea copiilor cu bursa sociala?
    Dar daca parintii sunt dezinteresati?
    Dar daca ai obosit sa duci materialele de acasa si banii din buzunarul propriu?
    Intr-un orasel mic nu gasesti nici sponsori . Ce-i de facut atunci?
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    09.07.2012 - 12:04
    Si la noi in clasa sunt 2 copilasi cu burse sociale, dar chiar si aceia au dat cate 50 de ron, nu stiu nici eu de unde ... In schimb a existat propunerea ca cei care nu au de unde sa dea fondul clasei sa contribuie altfel, de exemplu facand curat in clasa ... ca nu e suficient ce face femeia de servici.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    22.06.2012 - 11:19
    Felicitari pentru initiativa, doamna Chirtes!Este adevarat ca nu este usor dar, trebuie sa intelegem ca, in sala de clasa isi desfasoara activitatea copiii nostri. Asa ca, daca facem aceste lucruri impreuna , parinti si cadre didactice, va fi putin mai usor!...
  • Utilizator Anonim
    chirtes cristina    18.05.2012 - 14:41
    Eu vorbesc din postura cadrului didactic. Cand am luat clasa i, acum 2 ani, am facut experiment. Mi-am intocmit o cerere de sponsorizare si am colindat orasul cu ea ( am batut la usa a cel putin 40 de firme). Totul a durat cam o saptamana. Nimeni nu-mi dadea vreo sansa, dar asa am fost auzita si ajutata. Mi-am refacut mobilierul, am zugravit, am calculator, imprimanta, videoproiector. Din 40 de firme, au raspuns vreo 4, dar a meritat efortul, asa ca parintii nu au cotizat foarte multi bani. Dar daca am incercat sa propun ceva in clasa, nu au stat pe ganduri, vazand efortul meu. Eu zic ca si noi trebuie sa facem ceva.
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    18.05.2012 - 06:47
    Experieta traita de d-na psiholog am avut-o si eu...dar spre deosebire de dansa eu eram in postura de cadru didactic care organizeaza sala de grupa...foarte greu...fondurile pentru amenajarea salii de clasa ar trebui sa vina din alta parte...dar traim in aceasta tara si trebuie sa ne adaptam cum putem. Comentariile sunt de prisos...nu cred ca ajunge o pagina de site sa va povestesc cate lucruri frumoase am realizat cu ajutorul parintilor carora le multumesc pentru toata sustinerea atat finaciara cat si fizica ca sa spun asa, pentru a crea un mediu "normal" de desfasurarea a procesului instructiv-educativ.
    Si pentru luciana...nu este o alternativa scoala particulara, avand in vedere ca la noi in tara nu prea este bine pus la punct acest sistem de educatie, cel care va avea de suferit va fi copilul.
  • Utilizator Anonim
    luciana    17.05.2012 - 16:42
    mai bine mergeati la o scoala particulară!
  • Utilizator Anonim
    violeta    17.05.2012 - 13:43
    Ammmuuuuuzant! La mine in clasa sunt 8 copii care iau burse sociale adica au sub 200 ron de pers pe luna...
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe