characters characters

Cum alegi bona pentru copii?

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 august 2013    |   3694 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Partenerul tau te-a anuntat ca a aparut o cina de afaceri de la care nu poate lipsi, tu aveai programata o intalnire, iar copiii nu sunt la varsta la care sa fie lasati singuri acasa. Ce faci? La cine apelezi? Poate bunicii sunt plecati, vecinii nu sunt acasa, iar prietena cea mai buna nu este disponibila. Cu siguranta ti-ar prinde bine o bona. Dar nu orice fel de bona, doar nu ti-ai lasa copiii pe mana unei persoane necunoscute, nu-i asa? Pentru a rezolva situatii de acest fel, ideal ar fi sa ai la indemana numarul de telefon al unei bone.

Cat costa o bona?

Salariul pe care il vei plati pentru serviciile de babysitting depind de programul (de la cateva ore pe saptamana pana la 10 ore pe zi, de exemplu) si indatoririle bonei, precum si de cerintele acesteia, bineinteles. De exemplu, in Bucuresti, salariul pentru 10 ore pe zi poate varia intre 1000 si 1500 ron pe luna, pentru 8 ore pe zi poate incepe de la 800 ron pe luna, iar pentru o bona part-time salariile pot incepe de la 400 ron.  In functie de tariful solicitat si de indatoririle bonei, salariul poate varia destul de mult de la caz la caz. Daca vei gasi bona prin intermediul unei agentii, trebuie sa ai in vedere si comisionul platit agentiei.

Cum gasesti o bona?

1. Fa o lista de prioritati: ce anume iti doresti de la bona? Sa aiba grija de copii atunci cand raman singuri? Sa cunoasca jocuri pentru a-i distra pe cei mici? Sa fie responsabila si sa ii ajute la teme sau sarcini pe care le au de indeplinit? Sa nu coste foarte mult? Ce fel de program va avea: in fiecare zi, in anumite zile, de la ce ore? Toate acestea sunt intrebari esentiale, ale caror raspunsuri te vor orienta catre alegerea bonei potrivite.

2. Alege modalitatea prin care vei cauta bona. Poti apela la o agentie care se ocupa cu plasarea bonelor sau poti cere recomandari de la prietene si cunostinte care au angajat bone.

3. Ce anume ai putea sa o intrebi pe viitoarea bona a copilului? Iata cateva lucruri:
-    Ai mai lucrat ca bona pana acum?
-    Poti sa imi dai niste referinte, familii la care ai lucrat si care mi-ar putea spune mai multe lucruri despre experienta ta?
-    Ai cursul de prim ajutor?
-    Ai un curs de calificare ca bona sau babysitter?
-    Care sunt interesele si hobby-urile pe care le ai?
-    Care a fost cea mai neplacuta experienta ca si bona pe care ai avut-o si cum ai gestionat-o?
-    Care este suma de bani pe care o soliciti?
-    Ce servicii poti sa oferi in calitate de bona (ajutorul la teme si invatare, jocuri pentru copii, abilitati de prim-ajutor, transportul copiilor la scoala si acasa, ajutor in gospodarie etc.)?

4. Este bine sa iei in considerare temperamentul copilului tau si varsta sa. De exemplu, daca ai un baiat energic si activ, caruia ii place sa se joace ore intregi in aer liber, este preferabil sa angajezi o bona tanara, care poate tine pasul cu el.

5. Observa felul in care interactioneaza copilul tau cu persoana pe care te gandesti sa o angajezi ca bona. Desi este probabil ca initial, copilul tau sa fie reticent sau rezervat (in functie de varsta si temperamentul copilului), este important sa vezi cum il abordeaza pe copil si cum reactioneaza acesta.

Agentiile de babysitting

O simpla cautare pe internet te va ajuta sa gasesti o multime de agentii de babysitting. Este bine sa te asiguri ca agentia la care apelezi este acreditata ANOFM, ca ofera  un profil psihologic al candidatelor realizat de catre personal calificat (psihologi) si este recomandabil sa fii atenta la prevederile contractului semnat.

Dupa angajarea bonei, iti poti lua  o masura in plus de precautie, mai ales daca este vorba de o persoana necunoscuta: instalarea de camere video ascunse. Desi pare o masura extrema, multe mamici apeleaza la ea si evita astfel situatii periculoase sau daunatoare pentru copii. De asemenea, observa daca apar modificari in comportamentul copilului dupa angajarea bonei: daca a devenit mai tacut, mai retras sau evita sa povesteasca despre ce a facut in timpul zilei. In asemenea situatii este bine sa verifici daca totul este in regula.

De multe ori, gasirea bonei potrivite implica incercari si erori, asa ca nu trebuie sa te descurajezi daca persoana angajata nu corespunde asteptarilor tale. Tu ai angajat o bona pentru copilul tau? Cum ai ales-o?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    CRACIUN NCA    27.08.2013 - 12:00
    Este important ca bona sa nu fie de la sat pentru ca involuntar va dirija copilul spre educatia de la tara, asta in cazul copilului care este de la oras. Este bine ca copilul sa fie dat la cresa de mic, gradinita in cazul in care parintii lucreaza.Preferabil ca generatia tanara sa invete din scoala educatie sexuala pentru a fi responsabili pe deplin de consecintele asupra sanatatii asupra consumului de anticonceptionale si a unei sarcini nedorite. Nu mai vorbesc de schimbari politice, crize economice, dezastre naturale, boli incurabile. Cunoasterea amanuntita a evulotiei omului are o importanta primordiala.
    As angaja o bona daca as avea conditiile unui cetatean din UE bogat.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe