characters characters

Coronavirusul in jocurile copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 aprilie 2020    |   3736 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

coronavirusul in joaca copiilor
Pandemia, coronavirusul, izolarea sociala, boala si spitalele sunt subiecte care se pot strecura in jocurile copiilor in aceasta perioada. Este normal pentru copii sa se joace „de-a coronavirusul”? Ar trebui sa te ingrijorezi daca cel mic isi face masti, costume de protectie sau te diagnosticheaza cu Covid-19 in joaca? Ce ar trebui sa faci daca il observi pe copil jucandu-se astfel?

Citeste si:

Cum ii vorbesti copilului despre coronavirus

Cum faci fata stresului in perioada de izolare


Este absolut natural pentru copii sa preia in jocurile lor subiectele la care sunt expusi mai mult. Asa cum cei mici tind sa recreeze in jocurile lor povestile citite sau desenele animate la care se uita, vor tinde sa integreze in joaca si ceea ce aud si vad la televizor sau in discutiile adultilor din jur. Iar in ultima perioada, oricat de mult am vrea sa evitam, cel mai discutat subiect este coronavirusul.

Joaca in copilarie ii ajuta pe cei mici sa inteleaga mai multe lucruri despre lumea din jur si despre ei insisi, ii ajuta sa isi dezvolte abilitati de comunicare, de gandire si de concentrare a atentiei, dar are si rolul de a-i ajuta sa isi exprime si sa isi gestioneze emotiile.

Exemple de feluri in care coronavirusul apare spontan in joaca copiilor:

  • joaca de-a medicul – copilul testeaza, pune diagnostic si da tratamente pentru Covid-19
  • jocuri cu virusuri – copilul poate alege un obiect care simbolizeaza virusul si va incerca sa se fereasca de el
  • jocuri despre protectia de infectie – copilul isi creeaza masti si costume de protectie pe care le poarta in casa, pune masti jucariilor sau "dezinfecteaza" obiecte din casa

Toate aceste exemple de jocuri sunt modalitati prin care copiii isi exprima emotii si ganduri despre situatia prin care trecem:

  • teama de infectie si de boala
  • ingrijorarea fata de sanatatea celor dragi
  • felul in care copiii inteleg informatiile despre virusuri si boala
  • teama de moarte
  • sentimentul de singuratate si izolare emotionala

Cum pot reactiona parintii cand coronavirusul apare in jocurile copiilor?

Nu descuraja joaca pe acest subiect, ci foloseste-o ca sursa de informatie pentru a afla ce gandeste si ce simte copilul tau.

Corecteaza informatiile eronate pe care le observi in joaca celui mic. Poti folosi aceasta ocazie pentru a-l invata pe copil despre simptome sau modalitatea de transmitere a virusului, de exemplu.

Incearca sa linistesti ingrijorarile copilului. Daca observi ca recreeaza scenarii catastrofale (de exemplu, toata familia voastra se imbolnaveste de Covid-19 si e in pericol de moarte), explica-i faptul ca sansele de vindecare sunt mult mai mari decat cele de complicatii si ca cele mai vulnerabile persoane sunt varstnicii, pe care ii protejam pastrand distanta de ei.

Aminteste-ti ca cei mici pot spune lucruri grave pe cel mai natural ton posibil – pentru ca nu inteleg cu adevarat multe concepte dificile. Daca un prescolar sau scolar spune in joaca: „Sora mea are coronavirus si o sa moara.” nu inseamna ca isi doreste ca sora lui sa moara sau ca a spus ceva obraznic, ci isi exprima o ingrijorare folosind cuvinte pe care le aude in jur, dar pe care nu le intelege in totalitate. Nu pedepsi copilul daca il auzi vorbind astfel, ci raspunde-i ingrijorarii sale pe un ton calm si natural: „Copiii se vindeca mai usor decat adultii. Cred ca sora ta are o raceala, dar o sa ii treaca de fapt.”


Jocurile copiilor sunt deseori repetitive, asadar nu te ingrijora daca acest subiect revine deseori in joaca celui mic. Limiteaza insa informatiile despre coronavirus la care sunteti expusi in fiecare zi, incearca sa nu transmiti copilului informatii exagerate si ai grija de echilibrul tau emotional.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
    5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
    22 ianuarie 2024   

    Fiecare copil are propriile sale nevoi cand vine vorba de somnul din timpul zilei. Unii vor dormi fara probleme 2-3 ore, in timp ce altii vor atipi pentru o jumatate de ora sau vor ramane in pat zvarcolindu-se in nestire pana cand parintele cedeaza si il lasa sa se ridice.

  • Joaca repetitiva la anteprescolari
    Joaca repetitiva la anteprescolari
    28 februarie 2023   

    De ce apar comportamentele repetitive la copii in primii ani de viata si cum ajuta la dezvoltarea celor mici.

  • Jocuri de iarna
    Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
    19 decembrie 2022   

    Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.

Mai multe