characters characters

Copilul tau te manipuleaza?

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iulie 2010    |   4475 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Se intampla uneori ca manipularea sa puna stapanire pe relatia parinte-copil. Putem vorbi de o manipulare de ambele parti. Tu ca parinte ii promiti tot felul de recompense pentru a face ceea ce ii ceri, iar el te manipuleaza prin diverse tehnici numai de el stiute, obtinand de la tine ceea ce-si doreste. In orice grup, comunitate, familie, manipularea si persuasiunea sunt fenomene frecvente. Cu toate acestea, cand sunt duse la extrem pot avea efecte dintre cele mai nefericite. Ce se intampla daca esti manipulat nu o data, ci de fiecare data de catre copilul tau? Toata puterea trece de partea lui, nu a ta, iar aceasta situatie este daunatoare pentru dezvoltarea copilului.
 
 
Iata cateva elemente privind formele manipularii si metode prin care sa ii faci fata:
1. Manipularea poate fi eficienta pe termen scurt. E un schimb reciproc: faci ceva, obtii un beneficiu. Insa, copiii pot sa extinda aceasta forma pana la consecinte neplacute. In anumite situatii, el poate sa se pozitioneze de partea unuia dintre parinti, sa se comporte exemplar fata de acesta pentru a obtine ceva cu care celalalt parinte nu este de acord. In aceste situatii, de obicei se ajunge la neintelegeri si conflicte intre cei doi parinti. Gandeste-te la faptul ca tu stai toata ziua cu copilul tau si el se comporta foarte urat. Cand vine de la serviciu celalalt parinte, copilul isi schimba total atitudinea si devine un adevarat ingeras. Cum ar putea sa creada ca a fost o rautate intruchipata cand acum e doar miere si lapte?

2. O alta forma de manipulare apare atunci cand copilul isi doreste ceva cu tot dinadinsul, dar nu va spune despre ce e  vorba inainte de a se asigura ca va poate convinge sa ii acceptati cererea. Timp de o saptamana se comporta foarte frumos, ia note bune la scoala si face orice i-ai spune. Dar, cand vine weekend-ul, apare si cererea: vrea sa iasa intr-un bar cu prietenii sau sa petreaca noaptea in oras. Si pentru ca manipularea sa fie totala, in ciuda refuzului tau, iti va invoca toate lucrurile bune pe care le-a facut in saptamana respectiva. Ca parinte, te vei simti obligat sa recunosti eforturile copilului si vei inclina sa ii dai voie sa faca ce isi doreste, desi poate in mod normal ai refuza cererea sa.

3. Cand devine
manipularea un joc de forte si control? Atunci cand copilul foloseste amenintari si pune in practica diverse tehnici pentru a-ti arata ca “daca nu ma lasi asa cum vreau eu, atunci nu fac deloc”. Poate sa devina obraznic, sa sparga lucuri prin casa ori sa faca totul invers decat ii ceri. Se ajunge in astfel de situatii la certuri si pedepse destul de puternice pentru ca tensiunea e prea mare si niciunul din voi nu detine resursele necesare pentru a rezolva situatia. Deseori, parintele renunta si ii face pe plac copilului. Aminteste-ti ca cel mai important este sa ramai consecvent si constant in deciziile pe care le iei. Daca copilul gaseste o portita de scapare prin nervii pe care ii provoaca si nemultumirile sale, cel mai probabil va repeta sa faca asta pentru a obtine ce vrea. In caz contrar, se va resemna ori va cauta o alta cale.

4. In magazin, cand incepe sa-ti spuna ca isi doreste foarte mult un articol vestimentar, insa tu nu esti de acord cu asta,
de multe ori vor aparea certuri de fata cu vanzatorul ori tipete si ton ridicat. Aminteste-ti ca e o forma de manipulare. Paraseste impreuna cu el magazinul si inainte de a mai merge cu el la cumparaturi stabileste clar niste limite. Nu te lasa rusinat/a de privirea insistenta a vanzatorului sau a altor clienti. Se poate intampla oricui si majoritatea parintilor intampina astfel de probleme cu copiii lor, pana cand pun piciorul in prag si stabilesc foarte clar regulile.

5. O solutie in fata momentelor de manipulare pe care le identifici este de a-l intreba pur si simplu pe copilul tau, fara vreo urma de ostilitate in glas:  “Incerci sa ma manipulezi?”. In acest mod ii oferi copilului un feedback direct despre modul in care se comporta si despre felul in care percepi atitudinea sa.  De asemenea, ii permiti sa isi evalueze atitudinea si sa se gandeasca la intentiile sale. Uneori, manipularea apare in mod inconstient. Este o metoda care aplaneaza conflictul si nu ii permite sa izbucneasca. Nu va provoca tipete si urlete, nu va fi privita ca o provocare ori o lupta de putere. Ii arati ca ai control asupra situatiei si stii din trecut care ii vor fi reactiile.

6. Comunicarea si regulile sunt baza in orice situatie de manipulare.
Copilul isi observa parintii si stie care dintre ei poate fi mai usor de manipulat, actionand in consecinta. Lipsa de comunicare dintre acestia va duce la conflicte in modul de educare si recompensare a copilului. Astfel ca, luati impreuna orice decizie, dupa ce va consultati si va ascultati reciproc parerile si argumentele pro si contra. Regulile se respecta de catre toti membrii familiei in privinta educarii copilului. Bunica sau bunicul nu vor stirbi autoritatea parintilor, iar atunci cand se afla in casa acestora vor respecta si ei regulile, fara a ceda in fata “singurului nepotel”.

Daca inca consideri ca manipularea nu e chiar asa de grava si e ceva ce poate fi trecut usor cu vederea si rezolvat, iti propunem sa recitesti schita “D-l Goe…” de I.L.Caragiale. Este o ilustrare perfecta a copilului care ii manipuleaza pe toti cei din jur pentru a obtine ceea ce isi doreste. Acceptata in relatia parinte-copil, manipularea poate influenta modul in care copilul va relationa cu alte persoane in viitor, avand efecte de lunga durata.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe