characters characters

Copilul tau este pregatit pentru clasa intai?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 septembrie 2011    |   3932 vizualizări

Varsta: 7 ani.

Copilul tau este pregatit pentru clasa intaiCopilul tau a renuntat la joaca in favoarea activitatilor prin care invata lucruri noi? Este curios sa afle mai multe despre cum va fi la scoala? Este nerabdator sa inceapa clasa intai pentru a invata sa citeasca, sa scrie si sa calculeze la fel ca un “om mare”?

Odata cu intrarea in scoala, copilul se confrunta cu o multime de schimbari carora trebuie sa le faca fata: noi reguli de comportament, noi activitati, noi colegi, o noua “autoritate”, doamna invatatoare si noi informatii pe care trebuie sa le retina. De aceea este absolut necesar ca cel mic sa fie pregatit pentru acest moment.

Printre cele mai intalnite schimbari comportamentale care apar la varsta de 6-7 ani se numara timiditatea, agresivitatea, izolarea sau instabilitatea comportamentala.

Cele mai frecvente dificultati intampinate in pregatirea copilului pentru scoala

Exista doua categorii de posibile reactii dificile ale copiilor.
1. Copiii care refuza activitatile de la gradinita
Parintii spun despre acesti copii ca nu se mai pot intelege cu ei, ca au devenit brusc “obraznici”, “neascultatori” si “capriciosi”. Acestia sunt foarte dinamici, renunta cu usurinta la activitatile de joc incepute si le prefera pe cele realizate impreuna cu adultii.
Pe de alta parte, educatoarele descriu acesti copii ca fiind foarte activi, interesati sa afle cat mai multe despre scoala si dispusi sa se implice in activitati de invatare. De exemplu, se joaca mai putin si prefera sa citeasca.
Dificultatile apar deoarece copilul, desi inca prescolar, pare a fi depasit stadiul gradinitei si refuza activitatile propuse in cadrul ei. Din perspectiva inceperii scolii insa, o astfel de atitudine manifestata de un copil este benefica, deoarece exprima curiozitate si demonstreaza ca este pregatit pentru a invata.

2. Copiii care accepta activitatile de la gradinita
Acestia sunt copiii care au un comportament opus celui descris mai sus: nu declanseaza conflicte, sunt linistiti, ascultatori, se ocupa mai mult cu jocul si nu protesteaza la cerintele adultilor. Inca nu sunt pregatiti sa renunte la joc in favoarea invatarii. Practic, sunt multumiti cu situatia in care se afla si nu aduc probleme celor din jur. Dificultatile apar mai tarziu, odata cu inceperea scolii, deoarece acesti copii nu sunt complet pregatiti pentru asta.

Cum reactioneaza acesti copii in clasa intai?

In clasa intai, copiii din prima categorie reusesc sa depaseasca acele comportamente neplacute manifestate in gradinita, reintrand in normal. Exista insa in continuare riscul ca o alta criza sa se manifeste daca nu reusesc sa faca fata programului scolar. De aceea, copiii au nevoie de sprijin in primul an de scoala pentru a se adapta la toate modificarile (un nou orar, un alt fel de predare, temele pentru acasa etc.). Este recomandat ca parintii sa le ofere sprijin in realizarea temelor, sa ii ajute sa isi organizeze timpul dedicat invatarii acasa, sa ii ajute sa isi verifice cunostintele si sa le puna la dispozitie mai multe materiale sau sa le faciliteze si alte modalitati de a intelege conceptele predate la scoala. De asemenea, atunci cand parintele nu foloseste pedepse pentru rezultatele scolare, copilul se simte in siguranta atat in relatia cu scoala, cat si cu parintele.

Copiii din a doua categorie au mai multe sanse sa dezvolte o criza de comportament, odata cu intrarea in clasa intai. Acasa fac mofturi, sunt capriciosi, obraznici, iar la scoala sunt indisciplinati, nu participa la lectie, aduc la scoala jucarii, se joaca sub banca, iar performanta lor scolara este scazuta. Si acesti copii au nevoie de sprijin pentru a putea trece de la stadiul de prescolar preocupat de joc, la scolarul interesat de invatare.
Ei pot fi sprijiniti prin jocuri educative, prin activitati practice in urma carora descopera lucruri noi si prin discutii sau intrebari care sa le stimuleze curiozitatea fata de diverse domenii de cunoastere. De asemenea, pot fi incurajati treptat sa devina independenti, primind sarcini si responsabilitati pe masura puterilor lor.

Aceste “crize” de dezvoltare apar si se manifesta in modalitati diferite, in functie de dezvoltarea fiecarui copil. In timp, majoritatea copiilor se adapteaza la scoala, asa ca ambele situatii pot fi gestionate. atata vreme cat parintii sunt pregatiti pentru ele si daca reactioneaza cu rabdare si atentie la nevoile copilului.

Afla mai multe despre cum poti face fata dificultatilor si cum il poti pregati pe copilul tau pentru inceperea scolii citind cartea “Pregatirea psihologica a copilului pentru scoala“de Florinda Golu, publicata la Editura Polirom.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • antoaneta00
    antoaneta00    14.09.2011 - 05:06
    Perioada de acomodare este ceva mai lunga in cazul copiilor care merg pentru prima oara la scoala dar "intaiul dascal" ii va ajuta sa se integreze in colectivitate. Emotiile primei zile de scoala sunt puternice pentru copiii si parinti deopotriva dar am observat cu surpridere acest lucru si la doamana invatatoare,ceea ce inseamna ca iubeste copii.Succes bobocilor si multa rabdare parintilor!
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    10.09.2011 - 05:28
    Lacrimile sunt un semn ca trebuie sa interveniti!Trebuie sa intelegem de ce plange, ce semnificatie are fiecare picatura din lacrima copilasului speriat care va intra in clasa intai.Te-ai gandit vreodata cat timp cere fiecare din miile de semne care vor fi scrise de mana micului scolar? Vei incerca sa-i intelegi lacrimile pentru fiecare litera nereusita, pentru fiecare pata?Doamne, cata rabdare trebuie sa ai tu ,ca parinte, sa poti intelege stradania copilului pentru a da forma literelor ce vor ramane pe fila in urma penitei.Momente lungi de munca,urme de lacrimi si o fila obosita precum micul tau scolar caruia ii tremura mana de truda si sufletul de teama naincrederii.Cine ar putea uita prima zi de scoala?Cine va putea uita prima zi de scoala ca parinte de scolar?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Clasa intai
    Clasa intai
    04 mai 2009   

    Intrarea in clasa intai este unul dintre cele mai importante evenimente din viata scolarului. Ajuta-ti copilul sa intampine cu drag scoala si pregateste-l pentru schimbarile cu care se va confrunta.

  • Ce fac in vacanta de vara copiii isteti!
    Ce fac in vacanta de vara copiii isteti!
    09 mai 2019   

    Pregatiti pentru vacanta de vara? Noi da, asa ca va invitam in lumea noastra de joc si voie buna!

  • VIDEO Clasa intai: Despartirea cuvintelor in silabe
    VIDEO Clasa intai: Despartirea cuvintelor in silabe
    13 decembrie 2014   

    Atunci cand copiii inca nu stiu sa scrie sau sa citeasca, invata despartirea cuvintelor in silabe. Cu cat invata mai usor sa desparta cuvintele in silabe, sa diferentieze silabele si sa le identifice corect, cu atat vor invata mai usor sa citeasca si sa scrie.

Mai multe