characters characters

Clasa intai

Propus de: Echipa Intuitext   |   04 mai 2009    |   4528 vizualizări

Varsta: 7 ani.

 

Intrarea in clasa intai este unul dintre cele mai importante evenimente din viata scolarului. Ajuta-ti copilul sa intampine cu drag scoala si pregateste-l pentru schimbarile cu care se va confrunta.

 

Ce este scoala?
In primul rand explica-i ce inseamna scoala si ce avantaje ii poate aduce. Starneste-i curiozitatea si invata-l bucuria descoperirii aratandu-i ca la scoala va afla raspunsurile la intrebarile pe care le are. Spune-i ca va intelege misterele mediului inconjurator, va invata sa scrie si sa citeasca pentru a comunica mai usor cu ceilalti.
Recomandare: Fa referire la numeroasele intrebari pe care ti le pune zilnic si care incep cu "de ce"

 

Starneste-i curiozitatea
Mergeti impreuna la librarie si familiarizeaza-l cu lumea cartilor scolare, rasfoind impreuna manualele pentru clasa intai pentru a-i starni curiozitatea.
Recomandare: Nu ignora lectiile pe calculator, povestile in format electronic si jocurile educative. Continutul multimedia, animatiile si efectele speciale il vor ajuta pe copil sa retina mai usor. Acesta va invata folosind un instrument cu care este deja obisnuit.

 

Amenajarea camerei
Una dintre cele mai importante activitati in pregatirea pentru scoala este amenajarea camerei, iar copilul trebuie sa fie direct implicat. Roaga-l sa faca schimbari in camera si sa-si aranjeze biroul dupa placul lui, creandu-si in acest fel un mediu prietenos. Langa cartile, caietele, creioanele si stiloul lui poate sta jucaria preferata.
Recomandare: Inca din clasa intai, copilul trebuie sa aiba un spatiu creat special pentru el in biblioteca unde sa gaseasca dictionarul explicativ al limbii romane, carti de cultura generala, enciclopedii pentru copii si carti de povesti.

 

Relatia cu colegii
Incurajeaza copilul sa comunice cu ceilalti si starneste-i curiozitatea si entuziasmul fata de grupul de copii cu care se va intalni. Arata-i ca cele mai frumoase prietenii se leaga in scoala, dandu-i expemple de persoane pe care le cunoaste.
Recomanadare: Explica-i ca isi va face mai multi parteneri cu care sa se joace in timpul liber.

 

Invata-l sa aiba rabdare
Odata intrat la scoala, pentru copil statul in banca pentru cateva ore pe zi poate fi o adevarata provocare. Incearca sa-i explici ca asa cum tu mergi la serviciu, el merge la scoala si ca in orice grup exista reguli care ajuta la o buna organizare.
Recomandare: Apeleaza si la exercitii-joc pentru a-l ajuta sa-si dezvolte rabdarea cum ar fi "Statuile" - jocul in care nimeni nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca. Cine se misca primul, pierde.

 

Ce se schimba in viata copilului?
- Incepe sa fie evaluat in functie de rezultatele scolare si pus in competitie cu ceilalti. Este foarte important ca aceasta evaluare sa nu fie o sursa de stres pentru copil, astfel ca incerca sa eviti subiectul "calificative", ci mai degraba intreaba-l ce a invatat azi, ce i-a placut etc. In cazul in care una din materiile principale (limba romana sau matematica) ii pun serioase probleme copilului, ajuta-l sa le inteleaga prin joc si arata-i tot timpul cum poate folosi materia respectiva in viata de zi cu zi.
- Incep temele pentru acasa. Explica-i copilului ca temele pentru acasa sunt parte din programul lui asa cum este jocul, sportul si calculatorul. Ajuta-l sa-si faca temele, fara a i le scrie tu. Pe cat posibil, temele trebuie sa fie facute in acelasi interval orar in fiecare zi.
- Apare competitia intre copii, indiferent ca este legata de rezultatele scolare, prieteniile din clasa sau felul cum arata. In cazul in care este exlus de grup trebuie sa iei masuri immediate. Discuta cu copilul si afla care sunt relatiile lui cu colegii din clasa, cum crede el ca il vad ceilalti si ce si-ar dori de la ei. Invata-l sa comunice cu copiii, sa colaboreze cu ei la activitatile din clasa si din recreatii.

 

Nu uita!
Incurajeaza-l sa-si exprime deschis emotiile, temerile, curiozitatea si nelamuririle legate de scoala, colegi si invatator. Intreaba-l in fiecare zi ce a invatat nou, ce i-a placut, ce nu i-a placut. Copilul va capata incredere si va intelege ca are in tine un sprijin.
Comunica cu invatatorul copilului si cauta sa afli cat mai multe informatii despre cum relationeaza, la ce activitati din clasa participa, cum reactioneaza atunci cad este intrebat ceva. De asemenea, vei descoperi ce ii place sa faca si la ce se descurca cel mai bine. Activitatile extrascolare organizate in cadrul palatelor sau cluburilor pentru copiii sunt binevenite pentru ca vor completa activitatile de la scoala si il vor ajuta pe copil sa creasca sanatos si sa se dezvolte.

 

Autor: Echipa INTUITEXT

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copilul tau este pregatit pentru clasa intai?
    Copilul tau este pregatit pentru clasa intai? 2
    02 septembrie 2011   

    Copilul tau a renuntat la joaca in favoarea activitatilor prin care invata lucruri noi? Este curios sa afle mai multe despre cum va fi la scoala? Este nerabdator sa inceapa clasa intai pentru a invata sa citeasca, sa scrie si sa calculeze la fel ca un “om mare”?

  • Ce fac in vacanta de vara copiii isteti!
    Ce fac in vacanta de vara copiii isteti!
    09 mai 2019   

    Pregatiti pentru vacanta de vara? Noi da, asa ca va invitam in lumea noastra de joc si voie buna!

  • VIDEO Clasa intai: Despartirea cuvintelor in silabe
    VIDEO Clasa intai: Despartirea cuvintelor in silabe
    13 decembrie 2014   

    Atunci cand copiii inca nu stiu sa scrie sau sa citeasca, invata despartirea cuvintelor in silabe. Cu cat invata mai usor sa desparta cuvintele in silabe, sa diferentieze silabele si sa le identifice corect, cu atat vor invata mai usor sa citeasca si sa scrie.

Mai multe