characters characters

Copilul refuza sa ia medicamentele

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 noiembrie 2019    |   4231 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

copilul refuza sa ia medicamentele
A-l convinge pe un copil sa ia medicamente poate fi o sarcina extrem de difcila. Unii copii nu au nicio problema in a lua medicamente, insa pentru altii, acest moment se transforma intr-o adevarata lupta de putere.

Refuzul copilului se explica prin faptul ca adesea acesta nu intelege de ce trebuie sa ia medicamentele, ii e frica de faptul ca nu ii va placea gustul sau, cand trebuie sa inghita pastile, de faptul ca se poate ineca cu ele. Alteori, cand parintele este stresat si se asteapta la opozitie din partea copilului, acesta ii preia starea de tensiune si de teama si refuza fara sa aiba vreun motiv clar. Ce poti sa faci cu un copil care refuza medicamentele?

Nu transforma momentul medicamentelor intr-o situatie extrem de speciala sau importanta. Este preferabil sa ii vorbesti copilului in diverse situatii despre ce putem face cand suntem bolnavi si despre rolul medicamentelor si medicilor (de exemplu, cand ii citesti o poveste in care un personaj se imbolnaveste, cand trebuie sa mearga la controlul medical sau cand vede desene animate in care personajele merg la medic).

Cand este bolnav, ii poti spune simplu: „Ai racit si te simti rau. Este nevoie sa iei un tratament pentru a te simti mai bine. Uite, acesta este siropul care o sa te ajute.”. Porneste cde la convingerea ca cel mic va coopera si ca il poti convinge daca refuza sau evita. Calmul si increderea ta se vor transmite copilului.

Daca intampini un refuz, incearca sa ii spui ca medicamentele nu sunt negociabile si ca veti gasi impreuna o modalitate prin care sa ii fie mai usor sa le ia. Incearca sa afli de ce refuza copilul tau si gasiti o solutie.

Explica-i copilului ca medicatia nu trebuie sa o ia pentru ca nu a fost cuminte, ci pentru a se simti mai bine. Pastreaza-ti calmul si ofera-i explicatii sincere copilului: s-ar putea ca gustul sa nu fie placut, dar nu va dura mult.

Amesteca medicamentele lichide care au un gust neplacut cu un lichid dulce. Daca nu este posibil sa faci acest lucru, pregateste o bautura dulce, care ii place copilului, pentru a o bea imediat dupa ce a inghitit medicamentul cu gust neplacut.

Jocul de rol poate fi de mare ajutor copiilor pentru a-i convinge sa ia medicamentele. Poti folosi jucaria preferata a copilului de care sa ai grija pentru ca s-a imbolnavit si astfel, sa il inveti si pe copil sa ii dea medicamente luand ca exemplu jucaria.


In situatia in care copilului ii e greu sa ia capsule, le poti amesteca cu iaurt. De asemenea, informeza-te daca medicamentele pot fi zdrobite sau desfacute.


Atunci cand copilul ia medicamente, stabileste o rutina: o anumita ora, inainte sa inceapa desenul preferat sau inainte de o activitate preferata, pentru a asocia momentul medicamentelor cu ceva placut.


Incearca sa nu implici prea multi oameni. Adesea poate fi coplesitor pentru copil sa vada mai multe persoane in jurul sau care sa il convinga sa ia medicamentele. O abordare calma si simpla, va fi mult mai eficienta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe