characters characters

Copilul dezorganizat

Cum poti sa il ajuti

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2022    |   1178 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copilul dezorganizat
Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive. Ce inseamna acest lucru?

Citeste si:


Opt tipuri de copii dezorganizati


Ce se ascunde in spatele dezorganizarii copiilor - deficitul functiilor executive


Copilul dezorganizat. Cauze frecvente


Lipsa autonomiei

Copiii care nu au fost incurajati in timp sa isi dezvolte autonomia si independenta risca sa fie dezorganizati pentru ca asteapta indrumari si sprijin de la adultii din jur - de exemplu, nu isi cauta singuri cartile sau hainele pe care nu le gasesc sau se asteapta ca parintii sa le verifice ghiozdanul inainte de a pleca la scoala pentru a fi siguri ca au tot ce le trebuie.


Este foarte usor sa uitam ca parinti ca responsabilitatea si libertatea merg mana in mana - cu cat sprijinim copiii sa fie mai independenti, cu atat mai responsabili vor deveni. Cu cat copiii se simt mai responsabili fata de propriile actiuni si activitati, cu atat vor fi mai motivati sa fie organizati, pentru ca astfel pot avea rezultatele pe care si le doresc.

Lipsa exercitiului

Ca orice abilitate, capacitatea de a fi organizat necesita exercitiu. Cand copiii nu au fost incurajati sa devina autonomi, nu au primit nici ocaziile de a exersa aceasta abilitate. Treptat, lasand copiii sa isi asume responsabilitatea pentru felul in care isi gestioneaza timpul si isi organizeaza lucrurile, vor invata care sunt cele mai potrivite strategii pentru ei. 


Lipsa instrumentelor

Mai ales pentru copiii de varste mai mari, o agenda zilnica, un planner lunar sau aplicatiile care ajuta la organizarea si prioritizarea proiectelor sunt instrumente care pot face diferenta dintre claritate si haos. Deseori, copiii si adolescentii nu se gandesc la aspectul concret al organizarii, iar parintii au rolul de a-i incuraja sa exploreze instrumente utile pana cand il vor gasi pe cel potrivit.


Problemele de atentie

ADHD-ul sau o capacitate redusa de concentrare a atentiei pot fi asociate cu dezorganizarea. Acest lucru se intampla pentru ca a fi organizat nu inseamna doar actiuni, precum a pune lucrurile la locul lor, a termina temele la timp sau a sti exact ce avem de facut intr-o zi. Organizarea inseamna a ne planifica timpul, a face ordine in propriile ganduri - alegand lucrurile asupra carora ne concentram atentia la un moment dat, a sti cum sa realizam o sarcina, a alege care responsabilitate este mai importanta si mai urgenta sau a sti sa ne stabilim obiective si a realiza etapele in indeplinirea acestora. Toate acestea presupun un efort voluntar de atentie si gandire, care poate fi extrem de dificil pentru copiii cu ADHD sau pentru copiii a caror atentie voluntara nu este suficient exersata.

Stilul de viata nesanatos

Alimentatia inadecvata, somnul insuficient sau sedentarismul afecteaza capacitatea copiilor de a fi atenti si de a-si planifica si organiza lucrurile. Adoptarea unui stil de viata sanatos in familie este primul pas catre rezolvarea acestei probleme.


Stres cronic sau trauma

O alta cauza frecventa a incapacitatii copiilor de a se organiza si concentra asupra responsabilitatilor lor este o sursa de stres permanent in viata lor sau un eveniment traumatic. Violenta domestica, bullying-ul sau saracia extrema sunt evenimente care pot afecta copiii nu doar emotional, ci si la nivel cognitiv.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe