characters characters

Copilul agresiv

Cum poti preveni comportamentul violent ale copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 august 2016    |   1637 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

copilul agresiv
„Mai mult de doua treimi din prescolarii americani manifesta comportamente agresive.” este concluzia unui raport din 2014. Actele de agresivitate sunt frecvent intalnite in perioada prescolaritatii, indiferent cat de mult am incerca sa prevenim aparitia lor.

Psihologii numesc agresivitatea, obraznicia, sfidarea si actele antisociale drept comportamente externalizate (deoarece sunt orientate catre exterior, afectand oamenii din jur) ce apar din cauza incapacitatii copiilor de a-si regla emotiile si impulsurile. Cum putem preveni aparitia acestor comportamente agresive la copii?

Raspunsul nu este simplu fiindca motivele pentru care copiii se comporta violent pot fi diferite.

Cercetarile realizate de-a lungul timpului arata ca exista cateva recomandari de care este bine sa tii seama daca vrei sa reduci comportamentele agresive la copilul tau. Iata care sunt acestea:

Copiii au nevoie sa formeze relatii pozitive si sa ramana in conexiune cu cei din jur.

Interactiunile pozitive dintre membrii unei familii ofera siguranta si incredere copiilor, acestia fiind mult mai receptivi spre ascultare si spre a invata si a-si imbunatati comportamentele sociale. Copiii cu comportamente agresive au nevoie de incurajari, atentie, iubire neconditionata si sprijin.

Dar tocmai comportamentul copiilor ii impiedica pe parinti sa manifeste mereu afectiune si grija, provocand furie, frustrare si dezamagire acestora din urma. In acest caz, este recomandat sa iti alegi „bataliile”. Gandeste-te care sunt comportamentele cu adevarat inacceptabile ale copilului tau (violenta fizica, distrugerea bunurilor etc.) si concentreaza-te mai intai pe modificarea acestora. Apoi poti trece la comportamentele mai putin grave. Aceasta selectie este necesara deoarece pentru a-l ajuta pe copil, este nevoie sa ai in general o comunicare pozitiva cu el, nu una predominant punitiva si agresiva.

Copiii au nevoie sa isi dezvolte abilitatile socio-emotionale.

Creierul copiilor se dezvolta in timp, de aceea e nevoie de mai multi ani pentru ca un copil sa poata sa manifeste rabdare, sa invete sa respecte cerinte, sa realizeze mai multe sarcini concomitent, sa isi controleze impulsurile si emotiile. Astfel, inainte de a considera comportamentul copilului drept un act de agresivitate trebuie sa analizam asteptarile pe care le-am avut ca parinti in situatia respectiva. De exemplu, nu te poti astepta ca un copil de trei ani sa stea linistit pe scaun o ora intreaga, cat timp tu pregatesti pranzul sau cina. Pentru a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitatile socio-emotionale:

  • adapteaza-ti asteptarile fata de copil, in functie de varsta si caracteristicile individuale. Atunci cand parintii au in mod constant asteptari prea mari fata de copil si incearca foarte des sa ii controleze sau corecteze comportamentul, copilul nu va avea ocaziile de a-si exersa autocontrolul.
  • discuta cu cei mici despre cum anume functioneaza emotiile. Daca nu simti ca ai destule informatii despre acest subiect, informeaza-te si explica-i copilului pe intelesul lui despre: cum identificam emotiile pe care le simtim, cum ne putem calma singuri, care este legatura dintre ganduri si emotii, dintre actiuni si emotii.
  • acorda copilului timpul de care are nevoie pentru a se descurca singur. Evita sa il grabesti tot timpul, pentru ca este defavorabil dezvoltarii sale.

Incearca sa previi situatiile in care stii ca cel mic va reactiona agresiv. De exemplu, daca stii ca nu ii place sa imparta cu alti copii o anumita jucarie, pune-o deoparte atunci cand urmeaza sa vina un alt copil in vizita.

Nu subestima impactul pe care poate sa il aiba somnul.

Se stie ca somnul afecteaza starea de spirit, iar un somn nereusit ne face mai morocanosi si ne impiedica sa decodificam expresiile faciale. Astfel, somnul insufucient il poate face pe copil mai ineficient in comunicarea cu cei din jur.

Ai grija de tine. Desi e dificil sa iti mentii calmul cand copilul tau este agresiv, aminteste-ti ca stresul tau poate inrautati comportamentul copilului. Specialistii sustin ca atunci cand parintii isi reduc propriul nivel de stres, comportamentele copilului devin mai putin agresive.

Invata-l pe copil sa fie mai flexibil. Acest lucru e foarte important mai ales atunci cand copiii evalueaza totul prin prisma propriei lor gandiri. La varste mici, le va fi greu sa se inteleaga si sa accepte parerile diferite ale celor din jur. In acest sens, iti poti ajuta copilul sa reformuleze propriile ganduri, fiind mai flexibil si mai dispus sa inteleaga si modul de a gandi al persoanei cu care interactioneaza. Spre exemplu: „Nu e suparata pe tine, doar a avut si ea o zi mai grea.”, „Nu a intentionat sa te loveasca, el doar s-a jucat si s-a entuziasmat prea tare.” etc.

La varste mici, prescolare, comportamentul agresiv al copiilor poate fi frecvent, deoarece inca nu au capacitatea de a comunica verbal sau de a se linisti singuri. Daca aceste comportamente persista insa si dupa inceperea scolii, este important sa afli cauza care sta la baza comportamentului violent al copiilor. De multe ori, violenta fizica a copiilor exprima nevoi importante ale copiilor neimplinite.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/dioceseofsaginaw/27376762243/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe