characters characters

Exista copii lenesi sau sunt doar nemotivati?

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2017    |   5044 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copii lenesi sau nemotivatiCopiii care nu invata sau nu vor sa isi faca temele, copiii care nu fac curat in camera proprie sau nu isi ajuta fratii sau parintii la treburile casnice, copiii care nu sunt interesati de miscarea fizica pot ajunge sa fie considerati la un moment dat „copii lenesi” de catre cei din jur.

Dar a-l eticheta pe copil ca fiind lenes nu rezolva problema aproape niciodata. In primul rand, pentru ca atunci cand sunt etichetati, copiii incep sa isi asume etichetele (se vor comporta in continuare ca si cum sunt intr-adevar lenesi), iar in al doilea rand pentru ca o simpla eticheta nu implica si o solutie practica.

Asadar, specialistii in psihologia si cresterea copilului recomanda parintilor sa treaca dincolo de aceasta explicatie comoda si sa descopere ce se afla in spatele comportamentului copilului.

Atunci cand copilul tau este lipsit de energie sau motivatie pentru actiune, sunt o multime de factori pe care ar trebui sa ii iei in seama. Spre exemplu: stadiul de dezvoltare, foamea, motivatia, lipsa unor directii si sarcini clare, deprivarea de somn, oboseala, stresul etc.

Alimentatia si odihna pot face diferenta.

Pe masura ce copilul creste, va avea nevoie de mai multa mancare si odihna mai multa, asta si pentru ca nivelul de activitate fizica si cerebrala e in crestere, ceea ce inseamna ca si oboseala mentala creste in timp. Alimentatia sanatoasa este esentiala pentru un nivel de energie suficient de ridicat pentru ca cel mic sa se bucure de viata. De asemenea, somnul insuficient va afecta capacitatea de invatare a copilului, dar si restul activitatilor sale.

Asigura-te ca ai asteptari realiste cu privire la copilul tau.

Desi este usor pentru parintii copiilor  „lenesi” sa devina frustrati, specialistii recomanda formularea unor asteptari realiste pe baza nivelului de dezvoltare al copilului si a caracteristicilor sale individuale. Uneori s-ar putea ca cel mic sa refuze sa faca ceva pentru ca nu stie cum sa faca, pentru ca i se pare prea greu sau prea usor ori pentru ca ii starneste anumite emotii negative. Incearca sa reformulezi ceea ce ii ceri si sa regandesti lucrurile din perspectiva copilului, nu a ta, cea de adult.

Permite-i copilului sa isi rezolve problemele asa cum stie.

Unele certuri si neintelegeri dintre parinte si copil apar fiindca parintele cere copilului sa rezolve o sarcina insa nu asa cum vrea el, ci cum crede parintele ca ar trebui rezolvata. Daca copilul face altfel, apar nemultumiri, critici din partea parintelui, asociate cu emotii negative traite de copil si astfel, refuzul de a mai face vreodata sarcina respectiva. Aminteste-ti mereu ca cei mici vor cauta sa testeze limitele si regulile si vor cauta in permanenta asigurari din partea ta ca parinte.

Evita sa iei lucrurile personal.

Multe din lucrurile pe care copilul le face si care ii irita pe parinti se intampla fiindca efectiv copilul nu stie cum sa se descurce sau pentru ca isi doreste sa obtina atentia ta. Daca stii cum sa combini niste principii corecte si exprimate clar, cu incurajari pozitive si atentie din plin, relatia cu copilul va fi una functionala si fericita.

Ai incredere in copilul tau

Specialistii mai spun ca unul din cele mai incurajatoare lucruri pe care le poti spune copilului tau este acela ca ai incredere in el. „Am incredere ca te vei descurca.”, „Am incredere ca atata timp cat iti doresti, vei reusi”. Asftel de replici ofera incredere si stabilitate copilului, precum si atentie si iubire neconditionata.

Afla mai multe despre functiile executive

Uneori „lenea” sau „lipsa motivatiei” la copii se datoreaza si faptului ca dezvoltarea functiilor executive este mai lenta. Functionarea executiva incepe sa se dezvolte mai mult de la 2 pana la 6 ani, dar se incheie abia in jurul varstei de 25 de ani si implica o zona din cortexul prefrontal responsabila cu procesul de luare de decizii, capacitatea de organizare, de formulare de strategii, de monitorizare a performantei, de a sti cand sa incepi ceva sau cand sa termini o anumita actiune.  

Deficitele in functionarea executiva inseamna dificultati de autoreglare, ceea ce poate explica cu usurinta asa numita „lene”.  

Nu face lucrurile pe care copilul tau le poate face deja

Atunci cand parintii fac lucrurile pe care copiii sunt deja capabili sa le faca, apare neajutorarea invatata, convingerea copiilor ca nu sunt capabili sa le faca ei insisi. De aici pana la refuzul copiilor de a-si asuma diverse responsabilitati nu este decat un pas.

O alta modalitate prin care poti intelege mai bine comportamentul copilului „lenes” este de a te gandi la lucrurile pe care le castiga copilul de pe urma lui. Iata cateva variante:

  • copilul evita o situatie in care ar putea esua sau ar putea fi criticat
  • copilul castiga atentie din partea celor din jur (insistentele parintilor si ingrijorarile lor sunt vazute de catre copil ca dovezi de iubire)
  • copilul se simte special daca alti oameni isi asuma responsabilitatile care ii revin lui (de exemplu, ii fac ghiozdanul sau curatenie in camera)

Poti vorbi despre fiecare dintre aceste variante cu copilul tau, cu blandete si calm, pentru a descoperi impreuna care este cea care ii explica mai bine comportamentul.

Asadar, inainte de a stabili ca ai un copil lenes, cauta sa ii intelegi motivele pentru care refuza sau intarzie sa faca ceea ce ii ceri. Descoperind motivele, vei reusi sa formulezi altfel cerintele, astfel incat sa obtii rezultatele pe care le doresti, mai repede.


*Sursa foto: nenetus, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Cum il motivezi pe copil sa invete

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe