characters characters

Conflictele de putere cu prescolarii

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iunie 2020    |   1142 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

conflictele de putere
In conflictele de putere dintre parinte-copil, reactia frecventa a parintelui este de a-l face pe copil sa invete lectia prin disciplina. Din pacate, o astfel de reactie nu va face decat sa duca la continuarea conflictului si la cresterea nivelului de distres simtit de copil si de parinte. Care sunt cele mai bune reactii in timpul conflictelor cu copilul?

Citeste si:

Cum intelegem si gestionam mai bine comportamentele dificile ale copiilor

Trei tipuri de conflicte intre parinti si copii

 
Mai ales in perioadele stresante, precum cea de izolare si distantare sociala cauzata de pandemia Covid-19, copiii pot deveni mai agresivi verbal sau fizic in conflictele cu parinti. Cum este bine sa reactionezi?

Invata sa identifici momentele dinaintea unui conflict de putere. Cand actionezi astfel incat copilul trebuie sa respecte o regula, cand opresti un comportament daunator (precum incercarea copilului de a te lovi), cand refuzi o cerere din partea copilului, iar acesta este deja obosit sau stresat din alte motive, conflictele de putere sunt extrem de probabile.

Fii pregatit dinainte sa iti pastrezi calmul in asemenea momente. Vizualizeaza asemenea situatii si imagineaza-ti cum vei reactiona calm. Aminteste-ti ca un copil va incerca intotdeauna sa testeze limitele si regulile, din dorinta de a descoperi care este libertatea de care dispune, nu pentru a-ti face viata mai grea. Cand nu iei personal comportamentul copilului, vei reusi mai bine sa iti pastrezi calmul.


Invata sa ignori comportamentul provocator al copilului, insa nu si copilul. Intelege ca la baza exista niste emotii si cauta sa te concentrezi pe a-l implica in ceva ce poate fi productiv si pozitiv. „Stiu ca esti nemultumit pentru ca nu te-am mai lasat la televizor. Te-a deranjat. Stiu, dar asta este regula. O sa fac putina ordine in camera acum. Mi-ar placea sa-mi dai o mana de ajutor cand te vei simti pregatit.”. Raspunzandu-i copilului in acest fel, de fapt ii spui „Te iubesc atat de mult incat nu voi reactiona la cele spuse de tine si nici nu voi incepe un conflict de putere, dar m-ar bucura sa ne implicam impreuna in ceva productiv si placut.”.


Daca acest tip de raspuns nu da rezultate, iar copilul continua sa fie furios, il poti ajuta sa se calmeze spunandu-i ca probabil aveti nevoie amandoi de o pauza. 


La baza comportamentelor agresive ale copiilor (sau "obraznice") sta deseori nevoia copilului de a-si exprima o frustrare si de a se asigura ca acea frustrare este inteleasa de parinte. O mare parte din furia copilului dispare daca simte ca parintele o intelege cu adevarat si nu se lasa coplesit de aceasta. Copilul are nevoie sa vada ca propria sa furie nu este atat de puternica si de intensa incat sa dezechilibreze adultii cei mai importanti din viata lui: parintii lui.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe