characters characters

Cele patru stadii ale lui nu

Propus de: Catalina Hetel   |   23 septembrie 2014    |   1360 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/mindygerecke/8588352376/


Exista multe teorii si intrebari legate de “a spune nu” copilului, cand anume poti sa ii spui “nu”, in ce context, incepand de la ce varsta.


“Nu” este o interdictie sau un refuz sau o opozitie? Ce inseamna nu-ul adresat copilului? Copilul vrea sa se urce pe un scaun. Noi ii spunem “nu”. Reflectam o angoasa, aceea ca cel mic va cadea de pe scaun? Aceasta angoasa este reala? Ne temem pentru scaun si pentru curetenia acestuia, ii refuzam copilului o placere in favoarea scaunului care ramane curat? Sau oare, copilul este prea activ, iar noi adultii nu putem contine in acel moment activismul copilului, am prefera ca acesta sa stea cuminte, sa faca ceva linistit si sa nu ne solicite atentia si supravegherea necesara cand este urcat pe un scaun. Deci ce facem atunci este sa “refuzam” copilul, ceea ce este el si ce vrea el.


Pe de alta parte, oricare ar fi semnificatia lui “nu”, mai apare o intrebare: copilul cunoaste aceasta semnificatie? Este el pregatit sa inteleaga ce i se transmite?


Afla raspunsurile la aceste intrebari descoperind etapele pe care le parcurg copiii si parintii atunci cand vine vorba de interdictii


Primii trei ani de viata

In primele luni, interdictiile sunt in responsabilitatea parintelui, deoarece copilul nu percepe si nu intelege notiunea de “Nu”.

Intre 1 an si 3 ani, este mai usor sa previi decat sa interzici, dar este important si sa il inveti pe copil sa se protejeze evitand anumite situatii periculoase. Este esential sa raspunzi la intrebarea “Lucrul pe care il interzic il poate rani pe copil sau doar ma tem excesiv?”

Citeste mai mult despre primele doua stadii ale lui nu.


Dupa 3 ani: stadiul opozitiei si stadiul explicatiei

In jurul varstei de trei ani, copilul incepe sa spuna si el “Nu” ca raspuns la interdictiile parintelui:). De ce este important ca cel mic sa se opuna, iar ca parintele sa interzica fara sa fie agresiv.

Dupa 3-4 ani, incepe stadiul in care explicatiile care insotesc interdictiile pot fi intelese de catre copil si acceptate.

Citeste mai mult despre stadiul opozitiei si stadiul explicatiei.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe