characters characters

Cauze ale comportamentelor dificile ale copiilor si adolescentilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 aprilie 2022    |   1232 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cauze ale comportamentelor dificile
Opozitia si sfidarea, agresivitatea, crizele de furie sau de plans ori refuzul de a coopera ori urma regulile pot avea cateva cauze comune. Iata care sunt cele mai frecvente.

Citeste si:


De ce nu te asculta copilul tau


Cum sa reduci cicaleala in relatia cu copilul tau


Situatii dificile sau noi

Copiii si adolescentii sunt mai iritabili, mai putin dispusi sa coopereze si mai sfidatori atunci cand se tem de o situatie noua sau dificila, cand sunt ingrijorati sau frustrati in legatura cu o schimbare din viata lor sau cand sunt furiosi in legatura cu un eveniment pe care nu il pot controla. De exemplu, mutarea intr-o casa sau la o scoala noua, venirea pe lume a unui frate, schimbarea programului zilnic al unui parinte (de exemplu, revenirea la munca a mamei), conflicte la scoala, dificultati de invatare sau profesori noi etc.

Ia in considerare faptul ca este posibil sa nu stii toate dificultatile sau problemele cu care se confrunta copilul tau, mai ales in cazul preadolescentilor si adolescentilor. Incearca sa vorbesti cu el pentru a afla daca izbucnirile de furie, refuzul de a coopera sau alte comportamente dificile au legatura cu o problema cu care se confrunta.

Lipsa conexiunii emotionale cu parintele

Cand copilul se simte respins, nedreptatit sau controlat excesiv de catre parinte, aceste emotii se pot manifesta prin comportamente de sfidare, prin obraznicie sau ignorarea recomandarilor sau cerintelor parintelui. Poti observa acest lucru in situatii in care, dupa ce refuzi sa ii acorzi atentie copilului (pentru ca esti ocupat cu alte responsabilitati, de exemplu) acesta incearca sa iti atraga atentia prin comportamente dificile.

Tulburari de procesare senzoriala neidentificate

Sensibilitatea tactila excesiva a copilului, reactiile intense la zgomote, lumini si alti stimuli ii pot face pe copii sa reactioneze cu furie, frustrare si agresivitate in situatiile asupra carora nu pot avea control. Crizele de plans, refuzul de a coopera si protestele furioase ale copilului pot avea drept cauza senzatii intense neplacute: zgomot sau lumina prea puternice, haine din materiale incomode sau de marimi nepotrivite.

Incercarea de a primi admiratia sau acceptarea celorlalti copii

La scoala sau in alte contexte sociale, copiii pot adopta comportamente inadecvate din dorinta de a impresiona sau a primi atentia altor copii. Aceasta situatie este intalnita cand copiii au un comportament foarte putin caracteristic, care ii surprind pe cei din jur si care apar atunci cand sunt prezenti alti copii.

Daca observi acest comportament la copilul tau, este important sa afli mai multe despre relatiile sale sociale. Copiii care sunt respinsi de alti copii pot adopta aceasta strategie pentru a le castiga atentia sau acceptarea, deseori cu rezultate opuse celor dorite. In alte cazuri, copiii vor doar sa se amuze alaturi de alti copii si nu au neaparat probleme sociale.

Explorarea unor comportamente de risc

Pe masura ce cresc, copiii incearca sa devina mai independenti, iar acest lucru inseamna si respingerea sfaturilor primite de la parinti si testarea unor comportamente de risc (precum consumul de alcool, actiuni riscante din punct de vedere fizic etc.). La varste mai mici, atentionarile repetate ale parintilor (“Sa nu te joci cu focul!” sau “Sa nu te prind ca asculti muzica aceasta!”) sunt chiar motivele pentru care copiii aleg sa faca respectivele actiuni.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe