characters characters

Cand ruminatia iti afecteaza somnul

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2024    |   253 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

ruminatia si somnul
Ruminatia este un tipar nesanatos de gandire, care ne orienteaza atentia in mod excesiv catre trecut si care ne afecteaza starea de bine si sanatatea din prezent. Cu totii am folosit ruminatia ca tehnica de a intelege mai bine ce s-a intamplat atunci cand am trecut printr-o despartire sau am avut un esec pe plan personal sau profesional. Cand ruminatia devine insa incontrolabila, afectandu-ne viata de zi, odihna sau performanta profesionala, este momentul sa luam masuri.

Citeste si:


Ruminatia - cand nu poti controla gandurile negative


3 tipuri de gandire care incurajeaza anxietatea


Ruminatia poate sa apara in timpul zilei, dar deseori devine mai intensa in momentele in care nu suntem ocupati. De aceea, ruminatia ne poate afecta somnul. Adesea persoanele care rumineaza declara ca nu reusesc sa adoarma seara decat foarte tarziu in noapte pentru ca continua sa se gandeasca la ceva ce s-a intamplat in trecut si pierd astfel notiunea timpului, iar oboseala mintala ii impiedica sa adoarma. O calitate scazuta a somnului poate contribui la aparitia depresiei si a unor boli cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare. In plus, ruminatia contribuie si la dezvoltarea anxietatii cu privire la lipsa de somn (”Cand voi adormi? Trebuie sa fiu dis de dimineata la lucru, e ora 2 noaptea si inca nu am adormit. Ce se va intampla maine?”). Aceste ingrijorari vor hrani cercul vicios al ingrijorarilor si anxietatii.

Este tentant in asemenea situatii sa incercam sa ne distragem atentia petrecand timp in fata ecranelor - fie navigand pe retelele de socializare, fie incercand sa urmarim un film. Insa folosirea gadgeturilor contribuie la activarea activitatii cerebrale, iar lumina ecranelor scade productia de melatonina (hormonul eliberat de creier care ne face sa ne simtim somnorosi).

Asadar, pentru a ne imbunatati somnul si a scapa de ruminatie inainte de a ne pune in pat, iata cateva sugestii:

Ingrijoreaza-te mai devreme. Ia-ti 15 minute din dupa-amiaza in care sa stai pe un scaun sau un fotoliu si in care sa iti petreci asa numitul ”timp de ingrijorare”. De indata ce pornesti cronometrul incepe sa te gandesti la lucrurile care te ingrijoreaza, pe rand. Cand cronometrul s-a oprit, ridica-te de pe scaun si mergi mai departe, lasand in urma ingrijorarile si timpul de ruminat pentru urmatoarea zi. Este o tehnica paradoxala, care iti ofera insa control asupra propriilor ganduri si ingrijorari.

Practica ”ingrijorarea constructiva” prin impartirea unei coli de hartie in 2: ”coloana problemelor” si ”coloana solutiilor”. Asigura-te ca de fiecare data cand iti vine in minte o problema, sa notezi si posibile solutii.

Evita folosirea telefonului mobil, a tabletei sau televizorului cu cel putin o ora inainte de ora de somn.

Distrage-ti atentia cu activitati relaxante precum cititul unei carti, o plimbare cu familia de cateva minute, aproape de casa, citeste povesti copilului sau discuta despre o pasiune comuna, fa o baie calda etc.

Amenajeaza-ti in casa un loc in care sa te simti linistit si relaxat (poate fi un colt de camera in care sa ai un fotoliu foarte comod, o carte buna alaturi sau in care poti sa asculti o muzica buna).

Practica exercitii de respiratie profunda.

Incearca sa descoperi care sunt nevoile si emotiile din spatele ingrijorarilor care te acapareaza. Deseori, ruminatia apare si pentru ca avem emotii sau ganduri pe care evitam sa le exprimam sau sa le recunoastem. Vinovatia, teama intensa sau rusinea sunt emotii care pot da nastere la episoade de ruminatie. De asemenea, interactiunile sau discutiile in care nu ai avut ocazia sa iti exprimi punctul de vedere sau nu te-ai simtit ascultat pot da nastere la tendinta de a relua discutia respectiva in minte si de a incerca sa exprimi ideile sau gandurile care nu au fost exprimate in realitate.

Ruminatia poate sa apara atat in cazul celor care muncesc prea mult, cu tendinte de perfectionism sau pur si simplu oameni cu o viata linistita si echilibrata, care au fost insa afectati de un eveniment stresant sau traumatic. Una din cele mai bune metode de a scapa de ruminatie este terapia bazata pe exercitii de tip mindfulness ce implica dobandirea controlului asupra propriilor ganduri si emotii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe