Cand fetele isi cer scuze prea des. De la modestie la asertivitate
Ai un copil care isi cere scuze foarte des, chiar si atunci cand nu este nevoie? Care se teme sa nu raneasca sentimentele celor din jur chiar si atunci cand isi exprima o parere sau preferinta? Sau care desi are competente sau cunostinte, le prezinta intr-o maniera nesigura, pentru a nu crea impresia ca stie mai mult decat cei din jur? Daca da, cel mai probabil, esti parintele unei fete. Desi aceste comportamente pot fi intalnite si in randul baietilor, fetele sunt la nivel social incurajate sa fie mai sensibile la nevoile celor din jur, sa nu para prea agresive in comunicare si sa fie tot timpul agreabile.
Citeste si:
De ce nu este bine sa cresti o fata prea amabila
Sapte feluri in care incurajezi stima de sine a fiicei tale
Scuzele excesive la fete
Cum ajung fetele sa comunice intr-o maniera defensiva cu cei din jur? Autorii cartii “The Triple Bind: Saving Our Teenage Girls from Today's Pressures and Conflicting Expectations”, Stephen Hinshaw si Rachel Kranz arata ca acesta este rezultatul unor mesaje contradictorii care sunt transmise fetelor in copilarie si adolescenta, la nivel social, direct si indirect:
- Este bine sa ai incredere in tine, dar sa nu fii aroganta.
- Este bine sa fii inteligenta, dar sa nu dai impresia ca le stii pe toate.
- Este bine sa fii ambitioasa, dar nu pari ca insisti prea mult.
- Este bine sa fii asertiva, dar sa nu ii superi pe cei din jur.
Astfel, desi fetele sunt incurajate sa aiba succes si incredere in ele insele, sunt la fel de mult incurajate sa ia in considerare nevoile celor din jur, felul in care acestia le pot percepe sau felul in care acestia sunt afectati de actiunile fetelor. In caz contrar, fetele se confrunta cu respingere, critica si judecata din partea celor din jur. “Te porti ca un baiat!”, “Esti prea agresiva!” sau “Esti egoista!” sunt exemple de replici pe care fetele le pot auzi din partea celor din jur daca adopta comportamente care sunt de fapt considerate normale in randul baietilor – de exemplu, se bucura de o victorie sau o reusita, atrag atentia cand parerea cuiva este gresita sau refuza sa faca o favoare cuiva pentru ca au alte nevoi si prioritati.
La aceste mesaje se adauga si incurajarea fetelor de a avea grija de cei din jur – prin modelul mamelor care au grija de intreaga familie, inclusiv de nevoile tatalui, deseori sacrificandu-si propriile nevoi sau dorinte.
Desigur, politetea este importanta si este benefic si necesar sa ii invatam pe copii sa isi ceara scuze atunci cand gresesc. Insa scuzele devin excesive atunci cand copilul tau:
- simte nevoia sa isi ceara scuze pentru ca are o parere diferita fata de cea a grupului
- isi cere scuze pentru ca spune nu sau refuza atentia din partea unui baiat, de exemplu
- isi cere scuze pentru ca are o intrebare sau nelamurire
- isi cere scuze pentru ca are o informatie corecta sau stie mai multe lucruri decat interlocutorul
De ce este daunator acest stil de comunicare?
- in timp, fetele risca sa invete sa isi neglijeze propriile nevoi, dorinte sau scopuri punand pe primul loc nevoile celor din jur
- cunostintele si competentele lor pot fi subevaluate de cei din jur daca sunt exprimate sau prezentate intr-o maniera nesigura
- reusitele lor pot fi privite ca neimportante de catre cei din jur pentru ca fetele invata sa le diminueze importanta sau sa isi diminueze meritul personal
- este greu pentru fete sa stabileasca granite interpersonale ferme daca tind sa isi ceara scuze in mod excesiv pentru acestea
Cum poti contracara aceasta tendinta?
- Observa si apreciaza momentele in care fiica ta comunica asertiv.
- Ofera-i un model de comunicare directa, acordand atentie propriei tale tendinte de a te scuza excesiv sau de a comunica defensiv.
- Faceti impreuna un exercitiu – cand isi cere scuze in prezenta ta, intrebati-va daca era intr-adevar nevoie sa faca acest lucru.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
-
Esecul inteligent - ce inseamna si de ce este benefic pentru copii
Adesea copiii sunt crescuti protejati de esecuri, greseli sau obstacole, din dorinta de a-i proteja de emotii dificile sau dureroase. Totusi, copiii au o nevoie innascuta de aventura si de explorare si acestea sunt metodele prin care ei vor invata sa paseasca in lume.
Adauga tu primul comentariu: