characters characters

Cand copilul vorbeste negativ despre el insusi

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 septembrie 2020    |   1226 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cand copilul vorbeste negativ despre el insusi
„Ce prost sunt!”, „Nimeni nu ma place!”, „Sunt un impiedicat.” sau alte variante care transmit acelasi mesaj sunt replici pe care ne este greu sa le auzim de la copiii nostri sau, dimpotriva, pe care le trecem usor cu vederea, mai ales daca le spunem si noi despre noi insine din cand in cand. Ce inseamna acest fenomen si cand ar trebui sa ne ingrijoreze?

Citeste si:

Autocritica excesiva: cand propria minte se transforma in dusman

Cum afecteaza parintii stima de sine a copiilor


Inca de la aproximativ 7 ani, copiii pot incepe sa observe care sunt defectele sau calitatile lor mai putin dezirabile, in urma interactiunilor cu cei din jur. Felul in care parintii si cadrele didactice reactioneaza la comportamentele lor mai putin adecvate este esential pentru felul in care copiii se vor raporta la propria persoana. Daca replicile negative ale copilului la adresa propriei persoane sunt rare si apar ca o incercare de umor sau de a reduce consecintele unei greseli, nu este nevoie sa te ingrijorezi inca. Dar daca devin o obisnuinta si pornesc de la critica pe care copilul a primit-o de alte persoane (de exemplu, „Sunt prost, pentru ca asa au zis alti copii despre mine.”), este nevoie sa intervii.

De ce vorbesc copiii negativ despre ei insisi?

  • Pot prelua fara sa vrea acest model de comportament de la alti adulti sau copii cu care interactioneaza.
  • Sunt criticati si etichetati in mod constant de adultii din jurul lor (parinti, cadre didactice etc.)
  • Au un temperament sensibil, care inseamna ca toate emotiile sunt traite la intensitate maxima si tind sa dureze mai mult timp. Acesti copii pot interpreta greselile, esecurile sau respingerea ca urmari ale trasaturilor lor de personalitate, nu ca urmari ale unor actiuni. („Am fost respins pentru ca nu am calitati pozitive.”)
  • Au trecut printr-o experienta emotionala negativa intensa, care le-a afectat stima de sine. Hartuirea sau bullying-ul la scoala, violenta verbala sau fizica, respingerea sociala sunt posibile exemple.

Cum il poti ajuta pe copil daca vorbeste in mod constant negativ despre el insusi?

Observa mai intai tiparul de comportament. Unii copii se critica excesiv in legatura cu anumite situatii sau abilitati doar. Acesta este semnul ca au nevoie sa exerseze mai mult feluri eficiente de a actiona in situatia respectiva. De exemplu, copiii care nu au abilitati sportive, pot sa spuna frecvent despre ei ca sunt impiedicati. Daca foloseste etichete negative despre sine cand isi face temele la matematica, s-ar putea ca aceasta materie sa ii dea bataie de cap.


Incearca sa afli mai multe despre ce ii trece prin minte in astfel de momente. Iata cateva intrebari pe care poti sa le adresezi cand il auzi pe copil vorbind negativ despre el insusi:

  • „Sunt curios, ce te face sa spui asta despre tine?”
  • „S-a intamplat ceva in timpul zilei, la scoala care te-a facut sa te simti iritat/frustrat/nervos/suparat?”
  • „Ai auzit si alte persoane vorbind astfel despre ele insele?”
  • „Ce crezi ca ar trebui sa schimbi pentru a te simti altfel?”

Invata-l diferenta dintre persoana si comportament. Uneori, oamenii fac alegeri mai putin fericite, dar acest lucru nu inseamna ca sunt lipsiti de inteligenta. 


Lauda-l pe copil in mod sincer si in legatura cu eforturile depuse. Incearca sa oferi laude doar atunci cand sunt cu adevarat potrivite si sa pui accentul pe efortul depus de copil, nu doar pe calitatile sale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe