characters characters

Cand copilul spune “Am uitat”

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iunie 2010    |   2876 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

In procesul de educare al copilului tau, te vei intalni frecvent cu situatii pe care nu vei sti cum anume sa le rezolvi, chiar daca ele par banale la prima vedere. Spre exemplu, ti s-a intamplat sa-ti auzi copilul spunand ca a uitat? Ii ceri sa faca ceva si uita. Trebuie sa ii spui de doua-trei ori sa mearga sa duca gunoiul, sa-si aranjeze hainele in dulap ori ii ceri sa verifice daca nu cumva a uitat vreun caiet pentru a-l pune in ghiozdan. Daca ai trecut prin astfel de situatii, sa stii ca nu e vorba de un joc al copilului.
 
El nu incearca sa-ti incerce “nervii”, ci pur si simplu se intampla sa uite. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la nivel cerebral, copiilor inca nu le sunt suficient de bine dezvoltate anumite zone care sunt responsabile de buna functionare a memoriei. Atunci cand insa “am uitat” se repeta de prea multe ori si a devenit o regula de baza, sunt destul de mari sansele ca el sa foloseasca metoda uitarii pentru a “scapa” de unele sarcini pe care i le oferi. Un astfel de comportament sau atitudine adoptata poate sa insemne mai degraba o astfel de atitudine:  “De ce sa fac asta? Oricum lucrurile nu se vor schimba.”.A sa ca, uneori, atunci cand iti auzi copilul spunand ca a uitat, replica ta ar putea fi “Uitatul nu este o scuza pentru a nu face anumite lucruri”.

Cu toate astea, iata si cateva recomandari practice:
1.
Urmareste atent de care sunt situatiile in care observi ca cel mic foloseste replica “Am uitat”, . S-ar putea ca acest comportament sa apara in mod frecvent in aceeasi situatie. E posibil sa aiba aversiune fata de sarcina, sa aiba o stima de sine scazuta si neincredere in capacitatea lui de a rezolva sarcina. Astfel ca, atunci cand spune “Am uitat”, s-ar putea sa fie vorba mai degraba de un “Nu stiu sa fac”. Cauta sa vezi daca in cazul tau se potriveste aceasta prima recomandare si ajuta-l sa exerseze sarcina impreuna cu tine. Oferindu-i atentie si suport va invata cum sa faca, iar apoi se va putea descurca singur.

2. Daca nu vrea pentru ca "nu are chef", poti sa instaurezi un sistem de recompense. Ce ii place sa faca si sa obtina? O carte, o iesire in parc, o iesire la inghetata, vrea sa stea mai mult la televizor seara sau sa se joace pe calculator? Atunci gandeste-te ce ar trebui sa  realizeze copilul tau pentru a obtine unul din lucrurile de mai sus.

3. Invata-l regula bunicii. Ea spune ca, prima data, copilul face ceea ce zici tu, apoi ceea ce vrea el. Utilizeaza replici de genul “Acum duci gunoiul, iar apoi te poti juca cu papusile/iesi afara/uita la televizor”. Daca refuza la inceput, aplica sanctiunile de la recomandarea 3.

4. Daca "Am uitat" nu este doar un pretext, poti folosi cateva post-it-uri pentru a-l ajuta sa isi aminteasca. Pozitioneaza-le la inaltimea copilului, pe usa lui, pe frigider sau in zonele in care umbla mai des. De exemplu poti pune un post-it pe usa casei pentru a-si aduce aminte sa duca cosul de gunoi, sa verifice daca si-a luat sandviciul sau telefonul, cheile de la casa ori daca a lasat luminile stinse in camera.

5. S-ar putea ca uitatul sa fie o problema de alta natura.
Asa ca, ar fi bine sa ceri ajutorul unui specialist. E posibil sa nu fie cauze foarte grave, ci mai mult varsta, dar pentru linistea ta, cauta ajutor si de la o persoana expert pe domeniu.

Recomandarile tale:
Copilul tau iti raspunde frecvent cu aceasta replica? Tu ce recomandari ai avea pentru parintii care se confrunta cu aceasta situatie?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • amadeus
    amadeus    07.06.2010 - 15:32
    Copilul trebuie sa primeasca sarcinile pe rand. Ii dam doar o sarcina si ii acordam timpul suficient pentru a o indeplini.Daca ii dam mai multe sarcini e normal ca el sa le uite.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

  • Lipsa de atentie la copii
    7 cauze frecvente ale lipsei de atentie la copii
    11 mai 2022   

    7 motive frecvente pentru care copiii au probleme de atentie la scoala sau in activitatile de invatare.

Mai multe