characters characters

Cand copilul arunca cu jucarii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 februarie 2020    |   7770 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

cand copilul arunca cu jucarii
Aruncatul cu obiecte sau cu jucarii este o practica extrem de placuta pentru copiii de 18 luni, care poate continua chiar si dupa varsta de 3 ani. Pentru a arunca cu jucariile, copiii au nevoie de abilitati motorii fine specifice: deschiderea degetelor pentru a prinde un obiect si mai apoi pentru aruncarea lor, plus o buna coordonare ochi-mana. Cand arunca obiectele, desi nu este placut pentru parinti, copiii invata ceva important. Copiii descopera ca ceea ce arunca nu vine inapoi si nici nu se ridica de jos. Am putea spune ca cei mici invata sa observe gravitatia si efectele sale.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa isi controleze impulsivitatea

Copilul tipa si urla. Ce e de facut?


Aruncatul cu obiecte poate avea mai multe explicatii:

  • curiozitatea
  • nevoia de amuzament
  • nevoia de atentie
  • eliberarea de energie sau exprimarea emotiilor puternice

Obiceiul de a arunca lucruri si, implicit, de a le strica, este doar o modalitate prin care se exprima nevoia de explorare a copilului tau. La 2 ani, s-a dezvoltat suficient din punct de vedere motric pentru a apuca si a arunca obiecte si din punct de vedere cognitiv pentru a fi curios si a observa ce se intampla cand face acest lucru. Desigur, faptul ca stii toate aceste lucruri nu inseamna ca ai rezolvat problema, dar te poate ajuta sa ai mai multa rabdare, pentru ca este un comportament trecator. In timp, copilul va descoperi alte actiuni mai interesante de facut. Cum poti scurta acest timp?

In momentul in care arunca jucariile:

Nu reactiona foarte intens, indiferent care este motivul copilului.

Cu cat reactia ta va fi mai puternica si mai vizibila, cu atat copilul va tinde sa repete comportamentul. Acest principiu este valabil pentru orice situatie si aproape pentru orice varsta a copilului.

Daca arunca jucarii sau obiecte pentru a se amuza, observa calm si cu blandete: „Ți se pare interesant sa arunci.” si asteapta sa vezi daca repeta comportamentul. Daca ramane la fel de fascinat de aruncat, poti sa ii oferi un alt obiect, mai potrivit pentru a fi aruncat (precum o minge de material textil). „Uite, poti sa arunci mingea.”.

Atata timp cat copilul nu arunca cu pietre in geamuri sau catre cineva cu un obiect cu intentia de a-l ameninta sau lovi, este recomandat sa eviti pedepsele sau cearta. Cea mai buna cale este de a-i arata in primul rand copilului, ce anume poate sa arunce si ce nu. Astfel, cel mic va invata ca exista obiecte pe care este incurajat sa le arunce (de exemplu mingile sau cercurile pe gatul ratelor de jucarie, creta in cadranele de la sotron etc.) si ca unele obiecte nu pot fi aruncate. Mesajul pe care copilul trebuie sa il perceapa este ca aruncatul este o activitate adecvata, atata timp cat obiectele care se arunca sunt cele adecvate.

Daca arunca pentru ca este nervos sau frustrat, poti pune in cuvinte emotiile sale: „Esti furios pentru ca nu merge masinuta.” apoi ii poti oferi o solutie: „Vrei sa gasesti alta jucarie cu care sa te joci?” sau poate il poti ajuta sa o repare.

Daca arunca o jucarie sau un obiect si te loveste sau loveste alta persoana, este important sa il opresti si sa ii explici ca nu il poti lasa sa faca acest lucru.

Opreste comportamentul daca apare la masa.

Deseori, copiii decid la aceasta varsta ca e amuzant sa arunce cu mancarea. In aceasta situatie, este important sa intervii, pentru a nu incuraja un obicei, insa tot cu blandete si calm. Poti sa ii spui copilului ca daca arunca mancarea pe jos, inseamna ca nu mai vrea sa manance („Ah, nu o sa te las sa arunci mancarea pe jos. Cred ca nu mai vrei sa mananci.”). Verifica daca ii mai este foame („Mai vrei sa mananci?”), iar daca raspunsul este nu (copilul spune „nu” sau spune da, dar incearca sa arunce iar mancarea), strange masa. Nu este o forma de a-l pedepsi pe copil, ci de a-l invata ca mancarea ramane pe masa atat timp cat o consumam – daca o arunca, inseamna ca nu este interesat de ea. Daca procedezi fara furie si frustrare, copilul va invata aceasta idee simpla si va renunta sa mai arunce cu mancare.

Daca arunca obiecte si jucarii pentru a-ti atrage atentia

Daca aruncatul obiectelor s-a transformat in obicei, inseamna, cel mai probabil, ca face acest lucru pentru a vedea reactia ta. Și in aceasta situatie, poti descuraja acest obicei avand reactii minime la comportamentul copilului.

In masina

Cand copilul petrece mult timp in masina deoarece va aflati intr-o calatorie, leaga jucariile cu care se joaca, astfel incat atunci cand le arunca, ele sa nu sara prea departe si sa ii ramana in acelasi timp, la indemana. Copilul poate ”descoperi” ca, pe langa a le arunca, le poate si ”pescui”, mai ales cand jucariile ii sunt legate de incheietura mainii.

Ofera-i copilului suficiente ocazii de a se juca activ

Iesirile zilnice in parc, unde poate alerga, se poate catara, poate arunca si prinde mingi si in general, isi poate exersa motricitatea sunt esentiale pentru a evita acasa sesiuni de „mutat mobila si redecorat”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe