characters characters

Cand copilul are un parinte preferat

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2021    |   1191 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

cand copilul are un copil preferat
In primii ani de viata, preferinta copilului pentru unul dintre parinti poate da nastere la conflicte, crize de plans si suferinta pentru intreaga familie. Ce inseamna cand un copil de 3 ani ii spune unuia dintre parinti ca il prefera pe celalalt?

Citeste si:


Ce se intampla cand parintii au un copil preferat


Sentimentele contradictorii la copii: „Mami, acum nu te mai iubesc!”

 

Ambii parinti simt nevoia sa aiba o conexiune speciala cu copilul lor, iar cand unul din parinti e dat la o parte, fiindca copilul doreste prezenta doar a celuilalt, parintele respins poate simti frustrare, rusine, tristete sau dezamagire.

Cand copilul are un parinte preferat – efectele asupra parintilor

Cand copilul isi exprima preferinta pentru un parinte in mod repetat, pot sa apara efecte neplacute asupra relatiei dintre parinti si copii:

  • Parintele preferat poate incepe sa ia decizii pornind de la nevoia de a pastra afectiunea copilului. De exemplu, in loc sa respecte ora de culcare stabilita, parintele preferat poate ceda cu inca o poveste, inca 10 minute de televizor si in alte situatii, poate permite incalcarea regulilor, rezolvarea temelor de casa in locul copilului sau ascunderea unei greseli sau a unui comportament gresit, de celalalt parinte.
  • Parintele preferat poate descuraja implicarea parintelui respins in cresterea copilului, pentru a evita conflicte sau pentru a-si apara statutul de parinte mai competent sau mai apreciat.
  • Parintele respins sufera si incepe sa aiba indoieli in legatura cu propriile abilitati si decizii luate in rolul de parinte, iar in timp, se poate implica din ce in ce mai putin in cresterea copilului.
  • Ambii parinti pot sa cada in capcana explicatiilor prelungite sau a nevoii de a convinge copilul sa petreaca timp cu parintele mai putin preferat. De cele mai multe ori, aceste incercari de negociere duc doar la opozitia si mai puternica a copilului.

Cand copilul are un parinte preferat – ce este bine sa stie parintii

Anteprescolarii si prescolarii vor exprima deseori preferinta pentru unul dintre parinti, in defavoarea celuilalt, din diverse motive:

  • copilul traieste emotii dificile, precum furia sau frustrarea si le exprima prin a-l respinge pe unul dintre parinti.
  • copilul trece printr-o perioada dificila sau incerta – schimbarile in viata de familie sau tranzitiile catre o noua etapa pot da nastere la acest tip de reactii.
  • copilul poate simti pur si simplu nevoia sa petreaca mai mult timp cu unul dintre parinti pentru ca ii simte lipsa acestuia mai mult timp.
  • sau, dimpotriva, copilul a dezvoltat o relatie mai apropiata cu parintele care are grija de el mai mult timp.

La varste mai mari, copiii pot sa prefere parintele cu care are mai multe trasaturi de personalitate sau interese in comun. Alteori, copiii pot folosi preferinta fata de un parinte pentru a obtine cooperarea acestuia, intr-o incercare de a manipula sau convinge parintii.

Cum este benefic sa reactionezi daca esti parintele respins de catre copil:


Pastreaza-ti calmul si arata copilului ca ii intelegi si accepti sentimentele, chiar daca nu ii poti respecta intotdeauna preferintele.


Explica-i in mod bland, dar ferm ca parintele preferat nu este disponibil in prezent pentru a petrece timp cu el sau pentru a-l ingriji. Poti apela la umor si exagerare daca copilul tau este calm – de exemplu, „Mmmm, din pacate tatal tau nu poate sa iti citeasca povestea in aceasta seara. Ce tragedieee! Oare eu pot sa citesc o poveste?”. Fara sa folosesti ironiile sau sarcasmul, poti folosi umorul pentru a detensiona situatia si pentru a-i arata copilului ca esti capabil sa ramai calm in fata emotiilor sale.


Daca apar crize de furie sau plans, asteapta cu calm si empatie ca acestea sa se incheie.

Aminteste-ti ca:

  • Favoritismul nu va dura pentru totdeauna – copiii mici traiesc intens in momentul prezent. Asadar, respingerea din momentul prezent nu inseamna respingere pe termen lung.
  • Copilul tau te iubeste chiar daca spune ca nu te iubeste. In primii ani de viata, copiii se ataseaza de parintii lor in mod natural.
  • Respingerea din partea copilului este un semn ca aveti o relatie sigura. Chiar daca nu pare la prima vedere, faptul ca ai un copil care se simte confortabil sa te respinga pe moment este un semn bun – copilul tau se simte destul de in siguranta pentru a-si exprima toate emotiile si gandurile.

Cum este benefic sa reactionezi daca esti parintele preferat:

Nu confunda preferinta copilului cu o evaluare obiectiva a abilitatilor parentale ale partenerului tau de viata. Doar pentru ca este respins temporar de catre copil, nu inseamna ca nu este un parinte competent.

Sprijina-ti partenerul si ajuta-l sa se implice in continuare in cresterea copilului. Stabiliti impreuna reguli si limite cand vine vorba de preferintele copilului. Nu este nevoie si nici benefic sa luati deciziile doar in functie de ce isi doreste copilul. 


Constientizeaza-ti propriile reactii emotionale fata de preferinta copilului tau. Nevoia de apreciere, de control sau de iubire sunt nevoi puternice pentru fiecare dintre noi. Cand folosim relatia parinte-copil pentru a ne indeplini aceste nevoi, putem lua decizii care nu sunt benefice pe termen lung.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe