characters characters

Campania Out din Burnout Parental

Interviu cu Alina Pop, specialist in Burnout Parental

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2023    |   318 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Alina Pop
Out din Burnout parental
este o campanie de constientizare a burnout-ului parental initiata de Alina Pop, primul psihoterapeut specializat in burnout parental din Romania.

Cum a inceput campania Out din Burnout Parental si ce isi propune pe termen lung?

A inceput inainte sa ajunga sa se numeasca o campanie. Cel mai corect ar fi sa spun ca a inceput dupa ce am facut un program de 4 saptamani pe tema reducerii stresului parental pentru a nu ajunge sa te pierzi pe tine ca mama si relatia cu partenerul si copiii, unde am inchis inscrierile la 1000 de participante.

A fost un raspuns care m-a facut sa realizez ca mamele chiar au nevoie de ajutor si sustinere. De asemenea sondajul realizat pe 1300 de mame care au raspuns voluntar mi-a intarit convingerea ca o campanie de constientizare si prevenire a stresului parental este necesara.

Asa s-a nascut #OUTdinBURNOUTparental.

Pe termen lung isi propune sa faca auzite povestile de viata ale mamelor, povesti care merita sa fie auzite, sa li se acorde vizibilitatea si sustinerea necesara si de asemenea ele mai au un scop pe langa constientizarea temei si de a oferi informatii gratuite despre ce se poate face diferit pentru a nu mai ajunge in aria stresului cronic sau a altor probleme de sanatate mintala.

De unde necesitatea acestei campanii? Este oboseala psihica un fenomen social?

Da, din pacate oboseala psihica, epuizarea sunt un fenomen social si asta o arata studiile la nivel international. Unul dintre cele mai recente studii din 2022 al Universitatii Ohio ne arata ca 66% dintre parintii care au si muncesc sunt in burnout parental.

Care sunt primele reactii?

Sunt foarte bune, primim in fiecare saptamana pe site-ul campaniei mesaje de la mamici care sunt dispuse sa impartaseasca experienta lor. Cele mai multe sunt anonime, insa cred ca cu cat devine mai vizibila campania cu atat acestea vor fi mai deschise sa se dezvaluie. Incet, incet eu cred ca vom da valul rusinii la o parte de pe tema stresului si epuizarii parentale.

Ce inseamna pentru tine, ca fondator al campaniei, aceasta initiativa?

Simt ca pentru mine #OUTdinBURNOUTparental este o misiune. Sa vorbim la nivel national si sa dam importanta cuvenita temelor de sanatate mintala in randul mamelor nu este un moft, este o necesitate, tinand cont de cifrele alarmante prezente in statistici. 1 din 5 mame se confrunta cu tulburari mintale cel putin in perioada perinatala.

Mai vor mamele sa fie perfecte?

Ele vor? Li se permite sa fie altfel decat perfecte? Presiunea asupra mamelor este una la nivelul intregii societati, pentru ca cel putin la noi in tara vorbim de o societate pariarhala. Stiu am putea spune ca femeile sunt egale cu barbatii, insa nu-i deloc asa. La finalul zilei, tot femeia devenita mama este parintele principal, cel care se ocupa mai mult de copil, cea care isi sacrifica cariera sau nu si-o dezvolta pentru a creste copiii si asa mai departe. Da, sunt si cazuri diferite, dar numarul lor este foarte mic.

Maternitatea este pe langa toate, un contruct social bine definit, cu asteptari si standarde ridicate. Mamele sunt perfecte pentru ca li se cere sa fie perfecte si greselile sunt destul de aspru taxate.

Cum ne ferim de oboseala ca mame si daca se poate delimita oboseala aparuta la job cu cea aparuta in rolul de parinte?

Sigur, putem diferentia oboseala de parinte de cea de la job prin simptomele pe care oamenii le au.

Fiecare timp de epuizare apare pentru ca mediul respectiv devine unul stresant pentru om, asa ca cei care ajung la epuizare cronica vor stii de unde vine stresul – daca vine de la copii le va fi greu sa mentina legatura emotionaal cu ei, vor cauta in schimb mai mult spatiu fata de ei, se vor simti vinovati cu siguranta si se vor critica si judeca si asta va face ca cercul vicios al epuizarii sa continue.

In aceeasi nota, daca un om este epuizat la job, va vrea sa isi dea demisia, nu va mai simti satisfactie si palcere la munca, nu va mai da randament.

Epuizarea fizica si psihica e la fel de comuna pentru ambele cazuri.

Cel mai usor ne ferim de oboseala la mame prin a o preveni si prin a prioritiza odihna, hrana, timpul pentru sine, interactiunile bune. Prin gestionarea emotiilor si a situatiilor de stres. O organizare si planificare bune alaturi de impartirea responsabilitatilor poate sa fie de mare ajutor.

De ce mamele sunt supuse unui risc mai mare de burnout parental?

Pentru ca de cele mai multe ori ele sunt parintele principal, adica cel care este responsabil permanent de copil, care il ingrijeste si caruia i se dedica cu totul, uitand de ele.

Acum fiecare mama in parte are proprii factori de risc care o aduc la epuizare si de asta pe cat seama povestile mamelor, pe atat sunt de unice si diferite si fiecare isi gaseste propria cale catre bine.

Raspunsul pe scurt este ca mamele au un risc mai mare pentru ca ele sunt cele care petrec cel mai mult timp cu copiii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe