characters characters

Beneficiile teatrului pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 februarie 2019    |   4536 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

beneficiile teatrului pentru copii
Cand ai fost ultima oara cu copilul tau la teatru? Multi parinti ezita sa isi duca copiii la teatru, in primii lor ani de viata crezand ca va fi o seara plictisitoare pentru copii. "Daca se va plictisi?", "Daca nu ii va place?", "Daca e o pierdere de timp pentru el?".

Citeste si:

10 motive pentru a face cursuri de teatru

Intrebarea zilei: Cat costa un bilet pentru copii la teatru?


Oricare ar fi ingrijorarile tale cu privire la reactia copilului tau atunci cand mergeti la teatru, aminteste-ti ca:

  • Este important sa alegi o piesa de teatru potrivita varstei lui. Piesele de teatru pentru prescolari sunt de obicei scurte, dinamice, interactive (astfel incat cei mici sa fie captivati de ce se intampla pe scena) si de cele mai multe ori, pline de rasete si aplauze. Asadar, nu va trebui sa faca un efort deosebit pentru a-si infrana impulsurile normale varstei sale.
  • Daca celui mic nu ii place piesa de teatru aleasa, puteti oricand sa plecati. Mersul la film sau la teatru sunt doar experiente pe care sa le incercati impreuna: pot fi reusite sau nereusite. Nu este indicat sa iti creezi tie sau copilului asteptari foarte ridicate de la aceasta experienta. Un strop de entuziasm si curiozitate sunt suficiente pentru a fi pregatiti emotional si intelectual sa va bucurati de piesa de teatru.

De ce este bine sa mergi cu copilul la teatru


Iata de ce ar trebui sa iti duci copilul la teatru de mic:


Mersul la teatru este o experienta emotionala si sociala.

Un studiu realizat de University College London a aratat ca persoanele prezente in public la o piesa de teatru isi sincronizeaza ritmul cardiac, indiferent daca se cunosc sau nu. Asadar, in general, publicul unei piese de teatru traieste o experienta emotionala similara, lucru care poate avea un efect de apropiere sociala. Alte concluzii ale studiului au aratat ca 56% dintre spectatori s-au declarat afectati emotional de catre piesa, iar 46% au declarat ca le place sa mearga la teatru si datorita atmosferei care se creeaza in public. Teatrul ii poate invata o multime de lectii importante. Majoritatea pieselor de teatru pentru copii le ofera acestora o lectie de viata, mai mult sau mai putin directa. Alteori, piesele de teatru ii pot invata pe copii lucruri noi, legate de cultura generala (detalii istorice, geografice etc.).


Teatrul este o intrerupere benefica a ritmului vietii obisnuite.
Cand piesa de teatru este pe placul copilului, teatrul indeplineste functia de evadare din cotidian. Copiii au nevoie de aceste evadari la fel de mult ca adultii. Asa cum atunci cand citim fictiune, punem pauza vietii noastre reale (cu toate problemele si dificultatile ei), si teatrul ne ajuta sa experimentam o alta realitate, pentru scurt timp. Astfel, teatrul il poate ajuta pe copil sa se relaxeze, dar si sa isi dea frau liber imaginatiei.


Mersul la teatru este o experienta de invatare sociala.

Copiii invata reguli de comportament intr-o situatie sociala: sa pastreze linistea, sa isi astepte randul, sa interactioneze cu angajatii teatrului etc. Din aceasta perspectiva, mersul la teatru, la fel ca mersul la film sau la alte evenimente, dezvolta abilitatile de comunicare ale copilului.


Teatrul poate aduce in discutie subiecte importante si uneori dificile.

O piesa de teatru poate fi punctul de pornire al unei discutii cu copilul tau despre subiecte pe care poate nu le-ati discuta in viata de zi cu zi: de la emotii dificile (precum ura, respingerea sociala, furia dintre parinti si copii, invidia dintre copii etc.) pana la alegeri dificile morale sau comportamente periculoase (delincventa, consumul de droguri etc.).


Mersul la teatru poate fi pur si simplu o experienta placuta, care ii poate imbogati viata copilului tau, mai ales daca ii cultivi acest gust din copilarie. Iar daca mergeti impreuna inca din primii ani de viata, va puteti forma un obicei pe care sa il pastrati si cand copilul tau va fi adolescent si adult. 

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe