characters characters

Ascultarea activa la adolescenti. Cum comunici cu copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 august 2011    |   3695 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Ascultarea activa la adolescenti. Cum comunici cu copilul tauNimeni nu ar mai vorbi mult in societate daca ar sti cat de des i-a inteles gresit pe altii”. (Goethe)

Daca esti parinte de adolescent, probabil din cand in cand esti de acord cu Goethe: daca oamenii ar sti cat de putin sunt intelesi si cat de putin ii inteleg pe ceilalti, ar gandi mai mult inainte sa vorbeasca. Noi adaugam faptul ca ar invata si sa asculte mai bine pe cei din jur. Ambele abilitati, de exprimare si de ascultare, sunt esentiale pentru comunicarea cu cei din jur.  Asadar, iti propunem sa il inveti pe copil cum sa asculte activ.

Ce este ascultarea activa?

In esenta, ascultarea activa este o tehnica bazata pe cateva principii care ii ajuta pe cei implicati in comunicare sa inteleaga bine si sa se exprime mai clar. Se bazeaza pe o participare autentica a ascultatorului in interpretarea mesajului transmis de cealalta persoana.


Principiile ascultarii active:
  • Acorda atentie limbajului nonverbal (mimica, gestica).
  • Reformuleaza sau parafrazeaza mesajul transmis de interlocutor pentru a verifica faptul ca ai inteles corect.
  • Transmite faptul ca il asculti pe celalalt, aprobandu-l in mod verbal (“aham”, “mda”, “aha”, “inteleg”) sau nonverbal (un semn din cap, aprobator)
  • Ai rabdare ca celalalt sa termine ce are de spus.
  • Ia o atitudine deschisa, apropiata fata de interlocutor. (comunicarea nu este incurajata de o aitudine sobra, prea serioasa, sau dimpotriva, prea lejera, prea neserioasa.)
  • Nu emite in mod pripit judecati de valoare. Evita expresii precum“Vai! Cum ai putut face asta?!”, “Asta nu e bine, nu a fost frumos din partea ta!”, chiar daca asta crezi in momentul respectiv. Este important sa te concentrezi pe mesajul transmis de persoana care vorbeste, pentru a te asigura ca ai inteles corect.
  • Ia in considerare emotiile care stau la baza mesajului copilului tau.

Beneficiile comunicarii active pentru adolescenti:
Deseori, adolescentii nu au rabdarea necesara pentru a-si asculta activ interlocutorul. Din aceasta cauza, ajung frecvent sa inteleaga un alt mesaj decat cel care le-a fost transmis si, astfel, pot aparea conflicte. Prezentam, in continuare, care sunt beneficiile comunicarii active:

-    imbunatateste relatiile sociale,
-    scade frecventa de aparitie a conflictelor interpersonale
-    imbunatateste cooperarea,
-    favorizeaza cresterea perfomantelor,
-    creste abilitatea de a negocia si a convinge,
-    permite o intelegere mai clara a intregului mesaj si a procesului de comunicare.

Cum il poti invata pe adolescent sa asculte activ

1) Prima conditie importanta este sa stii sa asculti tu insuti in mod activ. Incearca sa pui in aplicare principiile de mai sus in relatie cu cei din jur si, mai ales, cu adolescentul. Daca in comunicarea cu el, il intrerupi des, ii vorbesti rastit sau il critici, cu siguranta adolescentul tau nu va fi dispus sa te asculte sau sa comunice deschis cu tine.

2) Jocuri de rol. Ii poti propune o activitate distractiva atunci cand sunteti in aer liber: o plimbare cu ochii inchisi. Stabileste un punct de plecare si un punct de sosire. Leaga-l pe adolescent la ochi cu o esarfa, pentru a te asigura ca nu vede nimic si, in spatiu liber, fara obstacole periculoase, ghideaza-l verbal de-a lungul traseului dinainte stabilit. Va fi nevoie sa te asculte cu foarte mare atentie pentru a putea parcurge traseul pana la final. De asemenea, tu va trebui sa fii cat mai clar(a) in exprimare. Asadar, va fi un exercitiu utile pentru amandoi.

3) Cere-i sa iti spuna in cuvintele proprii ceea ce a inteles din ce i-ai zis. Astfel, te asiguri ca a inteles corect, dar ii formezi si obisnuinta de a reformula mesajul receptat, un principiu important al ascultarii active.

4) Incurajeaza-l sa iti puna intrebari atunci cand nu a inteles ceva. Atunci cand ii povestesti un eveniment sau ii explici ceva, intreaba-l din cand in cand daca are intrebari sau daca a inteles. Spune-i ca atunci cand nu a inteles ceva, sa iti adreseze intrebarea in timpul discutiei voastre.

5) Vorbeste cu el despre situatii in care nu a reusit sa comunice cu cei din jur si ajuta-l sa isi dea seama de ce s-a intamplat acest lucru.

Tu cum comunici cu adolescentul tau?  Reusesti sa il faci sa te asculte?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    14.09.2011 - 11:03
    Cred ca empatia are un rol decisiv in depasirea perisoadei dificile prin care familia si legaturile familiale trec atunci cand in familie exista un adolescent. Pot parintii sa se puna in locul adolescentului? Fac ei efortul de a intelege ce simte, ce-i place? Pot ei sa tina pasul cu noile "mode", fie ca este vorba despre jocuri video, tehnologie, muzica, moda?
  • aura andrei
    aura andrei    03.09.2011 - 14:23
    Da! Mare dreptate! Adolescenta este o perioada dificila...
    Ar trebui invatati ca o relatie buna cu parintii nu inseamna abandonul prietenilor sau inchiderea in dormitor, ci mai degraba o supreveghere din umbra! Lipsa de comunicare parinte -copil de cele mai mult ori duce la necazuri de tot genul...
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    31.08.2011 - 13:42
    Din punct de vedere al relatiei parinte- copil adolescenta este cea mai dificila.Cu cat devin mai autonomi fata de parinti cu atat devin mai dependenti fata de grup, de la care vor imprumuta gusturile in materie de imbracaminte, muzica, gesturi...Parintele care incurajeaza timiditatea la copilul sau , risca sa-i cultive in acelasi timp incapacitatea de a opune rezistenta si de a-si exprima respectuos punctul de vedere atunci cand nu este de aceeasi parere si sensibilitatea crescuta la sagetile trimise din rautate de ceilalti.Lipsa de comunicare eficinta din familie(din diferite cauze: frica,neincredere ,interesul scazut al parintilor)il fac pe copil arogant si ascuns.N-ai sa-l pierzi pe copil daca:vei comunica permanent si sincer cu el va deveni cooperant si deschis,va fi sociabil,se va angaja in activitati mai motivat.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe