characters characters

Ce inseamna poluarea apei?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2011    |   5329 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 2 - 3 ani.

poluarea apeiDe Ziua Pamantului iti propunem sa realizezi o activitate impreuna cu copilul tau pentru a-i arata care sunt consecintele poluarii apei asupra plantelor care ne inconjoara.

 

 

 

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

  • 3 pahare mari
  • otet sau zeama de lamaie
  • apa plata
  • 3 ghivece cu flori/ plante de care nu mai ai nevoie
  • o hartie si un creion
  • un aparat foto

Cum se realizeaza?

1. Intreaba-l despre poluare si incearca sa afli care crede el ca sunt mijloacele prin care se realizeaza poluarea.

2. Explica-i ce inseamna o ploaie acida:  emisiile toxice intra in atmosfera, iar atunci cand ploua, picaturile de apa sunt incarcate de acizii eliberati in aer si se transforma intr-o ploaie acida. Aceasta distruge plantele pe care le uda, ducand chiar la moartea lor. Propune-i sa realizati impreuna un experiment prin care sa ii arati cum anume actioneaza o ploaie acida.

3. Pe cele trei pahare mari, lipeste cate o hartie pe care sa scrii: putin acid, mult acid, apa plata.

4. Toarna o lingurita mica de otet sau zeama de lamaie in primul pahar. Explica-i faptul ca otetul sau zeama de lamaie sunt similare unor acizi datorita componentei pe care o au din punct de vedere chimic. In cel de-al doilea pahar toarna o lingura mare de otet sau zeama de lamaie. Acum toarna apa plata pentru a umple toate cele trei pahare. Ultimul va contine doar apa.

5. Este momentul sa faceti cate o poza pentru fiecare din cele trei ghivece de flori  pe care v-ati hotarat sa le folositi in experimentul vostru.

6. Acum toarna peste prima planta putina apa din primul pahar cu putin acid. Toarna peste cea de-a doua planta apa din paharul cu mult acid. In final, uda planta din cel de-al treilea ghiveci cu apa plata.

7. Uda florile in acest mod cateva zile la rand pana cand ti se termina apa din cele 3 pahare. Asigura-te ca turnati de fiecare data aproximativ aceeasi cantitate in fiecare din ghivece.

8. Observati zi de zi cum arata florile si faceti-le cate o poza. Discutati apoi diferentele dintre plante si cauzele care stau la baza lor. Explica-i faptul ca acelasi fenomen are loc si atunci cand apar ploile acide datorita poluarii aerului.


Subliniaza in discutiile purtate cu copilul tau si modalitati prin care oamenii ar putea avea mai mare grija pentru a nu polua atmosfera, dar si apa.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mona_serbanescu
    mona_serbanescu    20.04.2011 - 04:54
    Buna ziua,
    Citesc mereu cu interes articolele din toate rubricile. Acum mi-a venit ideea de a va cere acordul sa postez unele articole pe site-ul www.arc-en-ciel.ro, al scolii si gradinitei pe care le-am infiintat, mentionand, de fiecare data, sursa. De asemene, daca vi se pare folositor pentru beneficiari, putem face un schimb de bannere. Va urez "Sarbatiri fericite!" Mona Serbanescu