characters characters

Analiza SWOT pe intelesul copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2011    |   10244 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

analiza swotAnaliza SWOT reprezinta o metoda de evaluare folosita mai ales in afaceri si in management, utila in luarea deciziilor si prevenirea posibilelor esecuri. Punand in aplicare aceasta metoda impreuna cu copilul tau, il ajuti sa isi dezvolte gandirea critica si logica, imaginatia si capacitatea de a lua decizii.

Acronimul SWOT provine de la urmatoarele cuvinte din limba engleza: "strengths" (puncte forte), weaknesses (puncte slabe/ slabiciuni), opportunities (oportunitati) si threats (amenintari). Asadar, realizand o analiza SWOT, putem gasi mai usor punctele slabe si punctele tari ale unui proiect, oportunitatile de dezvoltare, dar si elementele care pot pune in pericol reusita lui.

De ce ai nevoie

  • o foaie de hartie A4
  • creioane

Cum se realizeaza analiza SWOT

1. Alegeti o situatie pe care vreti sa o analizati impreuna. Daca fiul sau fiica ta trebuie sa ia o decizie in viitorul apropiat, poti sa ii propui sa analizeze situatia folosind aceasta metoda, pentru a lua mai usor o decizie. De exemplu, copilul tau trebuie sa decida daca se muta sau nu la o scoala cu predare intr-o limba straina.

2. Explica-i copilului cum se aplica metoda SWOT: punctele forte si cele slabe se refera la situatie in sine, apartin proiectului sau modului in care acesta a fost realizat. Oportunitatile si amenintarile se refera la elementele exterioare care pot influenta in mod pozitiv sau negativ cursul lucrurilor: alte persoane, alte proiecte sau evenimente care pot aparea.  

3. Apoi, luati o foaie de hartie si impartiti-o in 4 sectiuni: “Puncte slabe”, “Puncte forte”, “Oportunitati” si “Amenintari”. In functie de situatia aleasa, completati fiecare sectiune.

4. In exemplul ales de noi, punctele forte ale alegerii de a schimba scoala se pot referi la sansa de a obtine o educatie de calitate mai buna, de a-si perfectiona cunostintele despre limba straina respectiva si de a invata lucruri noi.

5. Punctele slabe: copilul va fi nevoit sa se adapteze la un nou mediu scolar, la alti colegi si la alte cerinte ale profesorilor, va pierde legatura cu fostii colegi etc.

6. Oportunitatile acestei alegeri se pot referi la posibilitatea de a atinge performanta in cunoasterea limbii respective, de a urma studiile in strainatate datorita cunoasterii limbii straine sau de a intra cu usurinta la o facultate de profil.

7. Un exemplu de amenintare care poate aparea: este posibil ca la un moment dat cheltuielile pentru a mentine copilul in acest tip de scoala sa devina prea mari pentru bugetul familiei.

Tu folosesti analiza SWOT pentru a lua decizii?


Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Niculae Aura    20.11.2012 - 14:23
    foarte buna metoda SWOT, am facuto la un curs de management, am aplicat-o doar pentru propriile decizii si in propriile proiecte,dar cred ca ar fi util sa o dezvolt si in relatiile cu tertii.
  • Utilizator Anonim
    burcel costica    13.11.2012 - 06:13
    foarte buna metoda SWOT.se poate aplica pentru analiza multor situatii. O sa o aplic si eu la clasa.Am facut aplicatii la un curs de management.
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    16.07.2012 - 18:20
    Cred ca de acum inainte, voi folosi aceasta metoda. Este foarte interesanta. Oricum, este prima data cand citesc despre analiza SWOT. A mai aplicat-o cineva din cititori?