characters characters

1 decembrie- Stema Romaniei

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 noiembrie 2013    |   7273 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

Fie ca esti in trecere cu copilul tau pe langa primarie, fie ca va uitati la televizor sau in manualele scolare, se intampla deseori sa dati peste stema Romaniei. Ce ii spui copilului daca din curiozitate, te intreaba: ce este stema? De ce sunt atatea imagini desenate pe ea? Ce reprezinta imaginile? Ne-am gandit sa iti oferim cateva informatii esentiale pe care poti sa le spui copilului despre stema. Iar daca nu stii cum sa petreci ziua de 1 Decembrie, poti trece pe lista si aceasta activitate.

Sursa foto: Wikipedia.ro

Ce poti sa ii spui copilului despre stema Romaniei?

Stema este un insemn care reprezinta tara noastra ca stat, in documente oficiale, in Europa si peste tot in lume. Ea este complexa si cuprinde mai multe imagini, fiecare cu o semnificatie proprie.

Ce poti sa ii spui copilului despre stema Romaniei?
-    Cuprinde o pasare (vultur sau acvila) cu aripile deschise, ce tine in cioc o cruce, iar intre gheare o spada, respectiv un sceptru;

-    Intre aripile deschise exista alte simboluri ce reprezinta cele 5 regiuni istorice:

1. Tara Romaneasca - reprezentata tot printr-un vultur sau o acvila ce tine o cruce in cioc, in partea dreapta regasindu-se un soare, iar in stanga o luna;
2. Stema Olteniei - un leu galben pe fundal rosu iesind dintr-un pod ce reprezinta podul de la Drobeta;
3. Stema Moldovei - un cap de bour cu o stea galbena intre coarne, iar in partea de jos de o parte si de alta a capului, o luna si o roza;
4. Stema Transilvaniei - reprezentata printr-un scut pe care sunt desenate in partea de sus o acvila cu aripile desfacute, iar in partea de jos cateva turnuri de cetate (simbol pentru denumirea antica a Transilvaniei de “Sapte cetati”);
5. Stema Dobrogei - reprezentata de doi delfini cu coada in sus, pozitionati fata in fata, galbeni, pe un fundal albastru;

Iata si o activitate practica:
Pentru a te asigura ca cel mic nu va incurca simbolurile regiunilor istorice, puteti realiza stema pe o coala mare de carton.

De ce ai nevoie?

-    Imaginea stemei Romaniei;
-    Creioane colorate;
-    Foarfeca;
-    Lipici;
-    Hartie glasata;
-    Coli albe de hartie;

Cum se realizeaza?

1.Pe fiecare coala de hartie,(vei avea nevoie de 5) veti realiza stema fiecarei regiuni istorice.

2.Puteti desena cu creioane colorate simbolurile fiecarei regiuni.

3.Ulterior, cand aveti cele 5 coli de hartie, fiecare cu simbolurile proprii, puteti face chiar si un concurs. Contra cronometru, fiecare din voi trebuie sa recunoasca cat mai repede carei regiuni istorice ii apartine fiecare simbol, iar castigatorul este cel care a raspuns corect in cel mai scurt timp. Puteti chiar sa va amuzati si cu ceilalti membri din familie, punandu-i la incercare.

4. Cand jocul s-a incheiat, lipiti cele 5 steme de pe colile de hartie, pe o bucata mare de carton si desenati in jurul lor, acvila cu aripile intinse, crucea din cioc, spada si sceptrul dintre gheare.

Asigura-te ca pe parcursul intregii activitati ii explici copilului cuvintele pe care nu le intelege sau nu le cunoaste inca (de exemplu: bour, acvila, sceptru, spada etc.).

Este foarte important sa ne cunoastem identitatea, asadar acest exercitiu este un prilej ideal pentru a-i povesti copilului despre istoria poporului din care face parte si pentru a sarbatori Ziua Nationala. Ce alte lucruri ai mai putea sa ii povestesti copilului despre identitatea sa nationala?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    livia    15.12.2013 - 16:09
    ce e mai ciudat e ca in unele scoli li se spun parintilor ca stema e obligatorie in scoli dar nimeni nu asigura aceste steme nu sunt asigurate de primarii..si directorul scolii a sugerat asociatiei de parinti sa cumpere cu banii din fondul asociatiei aceste steme ....numai ca, dupa achizitionarea acestora tot directorul scolii a cerut cadrelor sa ceara elevilor bani pentru stema.....oricum nu exista nicio stema in nicio clasa dar sunt platite cu f multi bani de parinti!!nu cumva o fi o afacere la mijloc???