characters characters

Adolescenti fericiti

Cum cresti un adolescent fericit si echilibrat emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iunie 2016    |   3298 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescenti fericitiAdolescenta este vazuta de cei mai multi parinti drept „inceputul sfarsitului” si nu e vorba de sfarsitul copilariei, ci sfarsitul linistii. „Adolescentii sunt rebeli, sunt complicati, nu asculta, fac doar ceea ce vor, nu au astampar, tin secrete, se izoleaza de familie, intra mereu in bucluc”, ar putea fi pe scurt felul in care sunt vazuti adolescentii, in general.

Desi adolescenta aduce cu sine o multime de schimbari nu doar la nivel fizic, ci si emotional, relational si psihic, exista adolescenti fericiti si echilibrati, ai caror parinti sunt linistiti si fericiti la randul lor. „Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa consideri un simplu mit faptul ca adolescentii sunt niste creaturi furioase, rebele si care trantesc usile in nasul parintilor.”, recomanda Christie Halverson, mamica si blogerita.

Pornind de la acest adevar, in timp, vei privi adolescenta doar ca pe o etapa a schimbarilor si nu una a dificultatilor. Iata cateva reguli pentru a creste adolescenti echilibrati si fericiti:

Iubeste-i fara frica.

Iubeste totul la ei, chiar si lucrurile care nu iti plac. Iubeste-i pentru ceea ce fac si mai important, pentru intentiile pe care le-au avut. Spune-le ca ii iubesti in cuvinte si gesturi.

Asculta-i si ofera-le atentie.

Atunci cand ies din casa sau cand vin de la scoala, petrece cateva minute pentru a afla cum le-a fost ziua sau ce intentioneaza sa faca. Arata-te entuziasmat cand ii vezi. Inchide-ti telefonul sau nu permite ca alte lucruri sa iti fure din timpul petrecut cu adolescentul tau. Priveste-i in ochi pentru a le arata ca ii auzi atunci cand iti vorbesc. Priveste victoriile lor ca pe propriile victorii si cauta sa fii empatic de fiecare data. Evita sa dai sfaturi daca nu iti sunt cerute. Asculta doar fiindca ii va face sa se simta importanti si valorosi.

Spune mai des „da”, decat „nu”.

De-a lungul vietii, vor intalni mai multe momente in care lumea le va spune „Nu poti.”, „Nu esti suficient de bun”, „Nu poti sa faci asta” etc. Cauta sa fii vocea care ii incurajeaza, care are incredere in ei si in fortele lor. Ai grija sa nu ii limitezi, ci sa le dai impulsul de care au nevoie pentru a avea curajul sa invete si sa incerce sa fie cei mai buni.

Spune atunci cand e nevoie, „nu”.

Ca parinte e nevoie din cand in cand sa spui „nu”, mai ales atunci cand vine vorba de experiente si situatii care ii vor face pe adolescenti sa sufere. Invata-i sa foloseasca comunicarea asertiva si sa nu se lase influentati de cei din jur.Asuma-ti in continuare rolul de parinte, seteaza reguli care sa vizeze in primul rand siguranta fizica a adolescentilor, cat si pe cea morala si psihica.

Hraneste-i din plin.

Si nu doar pe propriii tai copii, ci si pe prietenii lor. Asigura-te ca mananca suficient si ca fac suficienta miscare pentru a se dezvolta din punct de vedere fizic cat mai bine. Mancarea buna si sanatoasa ii va motiva pe prietenii adolescentului tau sa petreaca mai mult timp la tine acasa, lucru care te poate ajuta sa ii cunosti mai bine :). In plus, alimentatia sanatoasa contribuie si la starea de bine emotionala a copiilor.

Nu te agita pentru lucruri minore.

Incearca sa vezi lucrurile din perspectiva lor. Poate au avut o zi neplacuta, poate au avut nevoie de cateva minute in plus in aceasta dimineata pentru a se trezi. Cauta sa ignori dezordinea si sa oferi imbratisari si cuvinte de incurajare. Vorbiti despre aceasta lume, afla ce vrea si ce viseaza. Dupa ce te asiguri ca esti conectat emotional la adolescentul tau, poti sa ii ceri sa isi aranjeze hainele sau sa-si faca patul. Sunt mai multe sanse sa te asculte :).

Stai deoparte si lasa magia sa-si faca treaba.

Adolescentii sunt sensibili, ganditori, iubitori, straluciti si vor sa fie apreciati. Au nevoie sa fie observati de parinti, ajutati si iubiti. Asa ca lasa din cand in cand atitudinea de detectiv si politist si incearca sa fii prietenul adolescentului tau.

Echilibrul emotional si fericirea vin din interior, insa ele au nevoie de contextul adecvat in care sa se manifeste. Din acest motiv, tu, ca parinte, trebuie sa fi cel care ii pune la dispozitie adolescentului instrumentele de care are nevoie pentru a fi fericit.


*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe