characters characters

Sa ne jucam cu lumina!

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 mai 2010    |   2289 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 2 - 3 ani.

Vremea e frumoasa, soarele straluceste pe cer si atunci, de ce sa nu te bucuri de toata aceasta atmosfera, impreuna cu copilul tau? Iti propunem un experiment in care va veti juca folosindu-va de lumina emisa de soare. Cum anume? Iata indicatiile de mai jos:

 

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

 • O moneda
 • Doua  borcane
 • Apa de la robinet


Cum se realizeaza?
1. Asaza un borcan afara, la soare.


2. Pune in mijlocul lui o moneda pe care ai ales-o din portofel. Nu-ti face griji, nu i se va inatmpla nimic si ulterior o poti folosi la cumparaturi.


3. Toarna in borcan apa de la robinet pana cand umpli borcanul.


4. Acum priveste borcanul.


5. Ce se intampla?


Vei observa ca moneda din borcan este foarte mare. Chiar mult mai mare decat ai introdus-o. Ce crezi ca s-a intamplat cu ea?


6. Indeparteaza-te de borcanul cu moneda in interior in asa fel incat sa nu o mai vezi decat foarte putin.


7. Roaga pe cineva sa toarne apa din borcanul cu moneda in celalalt borcan, pana acum gol.


8. Ce se intampla?

Daca afara este lumina puternica de la soare, iar experimentul decurge bine, vei observa ca in momentul in care este turnata apa din borcanul cu moneda, acesta pare din ce in ce mai mica, pana cand, aflat la distanta la care te-ai pozitionat, nu o vei mai vedea. Doriti si o explicatie, nu-i asa? Simplu. Sub razele soarelui si a luminii puternice, obiectele in apa par a fi foarte mari. In momentul in care apa a inceput sa fie turnata din borcan, razele soarelui si implicit, lumina nu a mai fost la fel de puternica pentru a emite acelasi efect asupra monedei.  Aminteste-ti ca si intr-o piscina, un inel mic aflat pe fundatia ei, va fi vazut de la suprafata extrem de mare, cu atat mai mult cu cat razele de lumina/soare il vor reflecta si mai tare. Interesant, nu-i asa?


Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu