characters characters

Sa ne jucam cu apa

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 mai 2010    |   4444 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

Daca te-ai gandit vreodata ca experimentele de acasa pe care le-ai putea realiza cu copilul tau sunt periculoase si atunci, "Mai bine nu", iti oferim un exemplu care iti va schimba parerea. Apa are o multime de proprietati si cu ajutorul ei se pot demonstra numeroase fenomene care il vor uimi pe copilul tau. Iata in ce consta experimentul si de ce anume ai nevoie pentru a-l realiza:

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie:

  • Doua pahare din sticla
  • Apa de la robinet
  • Un prosop dreptunghiular, insa micut
  • Cronometru


Cum se realizeaza?

1. Asaza in fata copilului cele doua pahare goale.


2. Intr-unul din ele toarna apa, mai mult de jumatate.


3. Prosopul trebuie sa aiba o marime incat sa poata intra in paharul cu apa

.
4. Asaza prosopul ca si cum ar fi o franghie din material, cu un capat in paharul cu apa si cu celalalt capat in paharul gol.


5. Vei obtine doua pahare conectate intre ele printr-o “franghie” din prosop.


6. Porneste cronometrul si observa reactiile.


7. Ce crezi ca se va intampla?

In primul rand, asa cum te-ai astepta, capatul prosopului din paharul plin cu apa va absorbi tot lichidul si se va ingrosa. Paharul in care a fost apa, se goleste total. Cel de-al doilea pahar care fusese pana acum gol se va umple de apa. Cum e posibil? Iata si explicatia: vorbim de procesul numit actiune capilara. Apa, prin intermediul acestui proces se misca de-a lungul orificiilor dintre fibrele materialului de prosop. Acest lucru se intampla datorita faptului ca forta adeziva dintre apa si prosop este mai mare decat din interiorul apei simple. Acest fenomen poate fi observat si la plante.

Dupa ce ai udat florile, daca ai pus prea multa apa, umiditatea creata va duce la aparitia unor picaturi de apa pe suprafata tulpinii florii care se vor misca dintr-un loc in altul. Acesta este un alt experiment pe care il poti face acasa, aratandu-i o parte din proprietatile apei.
Adevarul este ca pentru primul experiment vei avea nevoie de ceva rabdare. Va dura ceva timp pana cand apa din primul pahar se va transfera in cel de-al doilea. Pentru copiii care au dificultati in a ramane concentrati intr-o sarcina, acest experiment este ideal.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu