characters characters

Medalioane decorative

15 ianuarie 2014    |   1082 vizualizări
Utilitatea jocului:
scrierea de grafisme pe suprafata din coca de modelat.

Materiale folosite:
instrumente de scris: betisoare de plastic, scobitori, etc.; coca realizata din faina, sare, apa; sucitor, forme de prajituri (cerc, fluturas, inimioara, steluta, etc.)., acuarele, pensula, snur de ata colorata.

Desfasurarea jocului:

  • Vei realiza coca din faina, apa si sare inainte de inceperea activitatii. Ingredientele se framanta foate bine, pana ce sarea se dizolva si aluatul este omogen si usor de modelat ca o plastilina ceva mai tare. Poate fi implicat si copilul in framantarea aluatului pentru modelat.
  • Apoi, aluatul se intinde cu un sucitor in forma de foaie de placinta mai groasa. Din foaia de coca groasa se fac forme diverse: inimioare, fluturasi, stelute, etc. prin folosirea formelor de prajituri. In partea de sus a formei din coca, se perforeaza coca cu un bat de chibrit pentru a se realiza agatatoarea prin care ulterior (dupa ce coca se va intari) se va trece snurul de ata. Pe suprafata formei din coca, copilul cu ajutorul unui betisor de plastic/scobitor va realiza grafisme pentru a decora medalionul.
  • Poti propune copilului modele realizate prin combinarea liniilor orizontale, verticale si oblice cu punctul si bastonasul. I le poti scrie pe o foaie de hartie, iar copilul le va folosi ca model. Grafismele pot fi realizate in linie, pe orizontala sau in cerc (cu putin ajutor din partea parintelui). Se poate incearca respectarea principiului alternantei (o linie orizontala, doua verticale, o linie orizontala, doua linii verticale s.a.nm.d.) si al simetriei (modelul de sus este acelasi cu cel de jos). Daca este totusi prea dificil, se poate lasa la atitudinea copilului cum imbina grafismele. Important este sa exerseze scrierea si sa realizeze cat mai corect grafismele.
  • Dupa decorare (scrierea grafismelor pe suprafata din coca), medalioanele sunt lasate sa se intareasca (1-2 zile). Dupa ce acestea s-au pietrificat, se vopsesc cu acuarela foarte putin dizolvata in apa, astfel incat culoarea sa nu fie foarte fluida. Pentru un aspect mai estetic, dupa uscare se pot da cu lac. Se pune snurul colorat si se ofera persoanelor dragi.
  • Aceasta este o activitate ce se poate planifica in apropierea sarbatorilor de primavara – 1 martie si 8 martie, iar medalioanele pot fi oferite drept martisoare sau cadouri de Ziua Mamei. Se pot realiza si in perioada Craciunului pentru a deveni decoratiuni pentru brad.

Activitatea se poate desfasura foarte bine in bucatarie sau in aer liber, putand fi implicati unul sau mai multi participanti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu