characters characters

Lipsa de politete. Cum il inveti pe copil sa reactioneze la comportamentele nepoliticoase

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 martie 2019    |   3612 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lipsa de politete
Multi parinti ajung destul de repede la dilema: „L-am invatat pe copilul meu sa fie politicos, dar cum il invat sa reactioneze la comportamentele agresive sau lipsite de politete ale altor copii?”. Cadrele didactice de asemenea se pot vedea puse in situatia de a rezolva conflicte intre copii care au inceput de la o replica rautacioasa ori agresiva. Daca ii invatam insa pe copii de la varste mici nu doar sa fie politicosi cu cei din jur, dar si cum sa faca fata situatiilor in care cei din jur si-au pierdut temporar reperele bunelor maniere, ii vom ajuta sa evite multe conflicte.


Exista mai multe modalitati prin care copilul poate reactiona in fata lipsei de politete a altor copii sau chiar adulti.

Poti incepe prin a-i explica motivele cele mai frecvente pentru care oamenii se poarta lipsit de politete. De exemplu:

 • Oamenii sunt nepoliticosi deseori pentru ca au emotii puternice (poate sunt suparati, furiosi sau frustrati). Asa cum si copilul tau tinde sa nu vrea sa coopereze atunci cand e furios, si alti copii vor reactiona astfel.
 • Alteori oamenii par nepoliticosi pentru ca se simt coplesiti de situatia in care se afla (de exemplu, sunt foarte obositi, stresati sau ocupati).
 • In alte cazuri oamenii sunt obisnuiti sa comunice diferit (de exemplu, prin glume rautacioase sau ridiculizare), desi nu au intotdeauna intentii rele.

Gasiti apoi exemple de situatii in care voi insiva ati fost mai putin politicosi din aceste cauze. Poate de exemplu, copilul tau a tipat la fratele lui pentru ca era stresat si voia sa fie lasat in pace sau poate ti-a raspuns tie agresiv cand a venit deja furios de la scoala.

Din pacate, oricat de mult am vrea sa evitam acest lucru, este usor pentru oricine sa uite regulile de bune maniere, atunci cand alte emotii sau ganduri ii conduc comportamentul. Iar la varste mici, acest lucru este normal. Explicandu-i acest lucru copilului tau, ii arati ca deseori comportamentele nepoliticoase ale celor din jur nu au legatura cu noi personal.

Ganditi-va impreuna la cateva modalitati prin care copilul poate reactiona atunci cand un alt copil se poarta nepoliticos. Cel mai eficient este sa il intrebi “Cum ai vrea sa se poarte cineva cu tine atunci cand tu esti nepolitcos sau agresiv?”. Iata cateva idei:

 • Pot sa ii spun ca ma deranjeaza/ intristeaza felul in care imi vorbeste.
 • Pot sa il intreb daca este suparat sau furios si din ce cauza.
 • Pot sa incerc sa il ajut daca are nevoie.
 • Pot sa imi cer scuze daca propriul meu comportament a fost cauza agresivitatii.

Scrieti pe o foaie ideile care va vin in minte. Puteti folosi fisa printabila de mai jos (o poti descarca in format pdf) sau puteti desena o fisa impreuna.
lipsa de politete


Pentru cadrele didactice

Activitatea poate fi realizata la clasa cu succes, deoarece fisa printabila poate fi apoi afisata in clasa, ca parte din regulile de comunicare pentru copii. Puteti parcurge aceiasi pasi, scriind pe tabla raspunsurile copiilor la intrebarile “De ce se poarta oamenii nepoliticos uneori?” si “Cum as putea sa reactionez cand cineva se poarta nepoliticos?”


Poti descarca afisul de la inceputul articolului in format pdf de aici.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu