characters characters

Lectii cu copii: cum ii explici copilului ce inseamna o eclipsa?

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 octombrie 2011    |   5109 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Lectii copii: Cum ii explici copilului ce inseamna o eclipsaUniversul a trezit dintotdeauna curiozitatea si fascinatia copiilor. In perioada claselor primare apar intrebari despre planeta noastra, daca exista sau nu extraterestri, de ce vedem luna, unde se duce soarele cand apune etc. Eclipsa este un fenomen care starneste o serie de alte intrebari, cu atat mai mult cu cat atunci cand se apropie una, reprezentantii mass mediei starnesc tot mai multe nelamuriri. Iata cum il poti invata pe copil despre eclipse.

Trebuie sa ii explici copilului cateva lucruri pentru a te asigura ca intelege corect acest concept: Pamantul primeste lumina de la Soare, proiectand un con de umbra. Luna nu are lumina proprie si o reflecta pe cea primita de la soare. Foarte simplu spus, atunci cand Luna trece printre Pamant si Soare, acopera Soarele, creand o eclipsa de Soare. Atunci cand intre Soare si Luna se afla Pamantul, are loc o eclipsa de luna.

Pentru a verifica daca cel mic  a inteles, realizeaza cu el o activitate practica.

De ce ai nevoie pentru lectie

 • plastilina
 • o bucata de sarma

Cum iti inveti copilul despre eclipsa

1. Sarma trebuie modelata in asa fel incat sa obtineti litera V mare de tipar.

2. Lasati-o deoparte si acum ocupati-va de plastilina. Cea de culoare galbena va fi modelata sub forma unei bile. Apoi alegeti plastilina alba si realizati inca o bila de aceeasi marime ca cea galbena.

3. In final amestecati plastilina verde si albastru si formati o bila care sa reprezinte Pamantul. Bila alba reprezinta Luna, iar cea galbena, Soarele.

4. Pentru a simula o eclipsa, introduceti intr-unul din capetele sarmei in forma de V bila galbena care reprezinta Soarele. Apoi, in celalalt capat, bila albastra, reprezentand Pamantul.

5. Tine in mana litera V din sarma cu cele doua bile de plastilina si muta bila reprezentand Luna, printr-o miscare circulara, in jurul bilei care reprezinta Pamantul, pentru a re-crea cele doua tipuri de eclipsa: solara si de luna.

In final, copilul trebuie sa retina cateva informatii esentiale, pe care le va completa cu detalii “tehnice” pe masura ce va creste si va invata mai multe la scoala. Iata pe scurt, informatia cu care trebuie sa ramana copilul in urma acestei lectii: eclipsa este un fenomen care se produce atunci cand trei corpuri ceresti (Luna, Pamantul si Soarele) se pozitioneaza pe aceeasi linie.

Materiale interactive despre eclipse

Pentru a intelege mai usor, ii poti arata copilului si filmuletul de mai jos, care prezinta ambele tipuri de eclipsa: de soare si de luna.Copilul tau stie cum se produce o eclipsa?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu