characters characters

Jocuri pentru copiii prescolari

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2013    |   18146 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 2 - 3 ani.

Ce jocuri interesante ai propune copilului tau, dar care sa fie atat interactive, cat si educative? Ne-am gandit sa iti oferim cateva idei de astfel de jocuri prin care copilul isi poate imbogati cunostintele, le poate exersa si consolida pe cele deja existente si poate invata altele noi.



Cinci jocuri pentru copiii prescolari

 

1.  Jocul ”Sa asezam masa”
Acest joc poate fi primul pas catre invatarea bunelor maniere la masa. Scopul sau este de a-l invata pe copil sa recunoasca pozitia obiectelor (sus, jos, drapta stanga) si relatiile dintre ele. Deoarece multi copii sunt incantati sa participe la treburile casnice pe care le realizeaza parintii, cu siguranta celui mic ii va face placere acest joc. Poti folosi tacamurile reale, cu conditia sa stai aproape de copilul tau atunci cand le aranjeaza pentru a evita accidentele, sau, daca ai un set de tacamuri de jucarie, ii poti propune sa aseze masa pentru papusi in timp ce tu asezi masa pentru intreaga familie. Mai intai, este nevoie sa ii arati cum trebuie asezate tacamurile corect la masa. Este bine sa verbalizezi relatiile dintre obiecte: „in partea dreapta asezam..” etc. Dupa ce a terminat de asezat masa, ii poti cere copilului sa-si compare aranjamentul cu unul corect realizat de tine. Daca exista greseli, cere-i sa le identifice si sa le corecteze. Acest joc poate fi realizat si cu un numar mai mare de copii, implicandu-i pe rand in aranjarea mesei.


2. Jocul ”Numeste-ma”
Scopul acestui joc este de a-l invata pe copil sa recunoasca obiectele de igiena si obiectele vestimentare. Cum poti gandi acest joc? Aduna intr-o camera, pe pat, mai multe obiecte de acest gen si cere copiilor tai sa numeasca intr-un minut cat mai multe obiecte. Repeta de 2-3 ori acest joc si cronometreaza-i de fiecare data. Cine identifica cele mai multe obiecte in cel mai scurt timp este desemnat castigator. Ai grija ca fiecare copil sa obtina un mic premiu pentru participarea la acest joc. Daca ai un singur copil, ii poti oferi un premiu in functie de numarul de obiecte pe care le-a identificat corect. Poti utiliza urmatoarele obiecte: prosop de baie, periuta de dinti, ata dentara, crema de pantofi, unghiera, pila de unghii, dopuri de urechi, forfecuta, perie pentru par, sapun, batista etc. Bineinteles, poti folosi ulterior si alte categorii de obiecte (rechizite, animale de plus etc) pentru a-i dezvolta copilului tau vocabularul si pentru a-l invata lucruri noi.


3. Jocul ”Saculetul fermecat”

Prin intermediul acestui joc, copilul va invata sa deosebeasca fructele intre ele bazandu-se pe exersarea simtului tactil. Poti folosi urmatoarele fructe: mere, nuci, gutui, portocale, clementine, mandarine, kiwi, lamai, banane pe care sa le asezi intr-un saculet. Sarcina copilului este de a-si introduce mana in saculet si de a alege un fruct pe care sa-l pipaie, dupa care sa incerce sa-l identifice. Ai putea sa-l legi la ochi cu un fular si sa ii ceri sa numeasca fructele alese, dupa care ai putea sa-i dai jos fularul de pe ochi si sa observe el insusi fructele identificate pana atunci. Jocul poate continua pana cand cel mic reuseste sa scoata toate fructele din saculet si sa le identifice corect. La final, o salata de fructe va fi binevenita pentru a sarbatori finalizarea jocului si performanta copilului.


4. Jocul de-a calatoria cu troleibuzul, trenul, autobuzul si taxiul
Acest joc ii este util copilului pentru a cunoaste mai multe lucruri atat despre mijloacele de transport, si despre etapele pe care le presupun fiecare. Jocul se bazeaza pe imaginatie si simboluri. Veti fi nevoiti sa va imaginati fiecare dintre voi ca circulati rand pe rand, cu aceste mijloace de transport. Pentru a intra mai bine in fiecare dintre roluri (pasager pe troleibuz, tren, autobuz sau taxi) puteti sa va imbracati diferit sau sa folositi bagaje diferite.

De exemplu, propune-i copilului tau sa fie pasager in troleibuz. Va avea nevoie de o gentuta in spate pentru ca presupunem ca pleaca de la gradinita cu troleul spre casa. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze? Iese din incinta gradinitei si se indreapta spre zona in care e statia de troleu. Se apropie de ghiseu si cere un bilet. Scoate banii din portmoneu pentru a plati biletul. Asteapta numarul de troleu cu care poate merge spre casa. Cand acesta soseste in statie, asteapta sa coboare toti pasagerii, dupa care se urca. Composteaza biletul sau roaga pe cineva sa faca acest lucru. Cauta un loc sigur pentru a se aseza si asteapta trecerea statiilor pentru a ajunge acasa.

Puteti continua cu toate mijloacele de transport pe care copilul tau le cunoaste. Cu trenul ar putea avea un bagaj mare (geamantan chiar), iar tu ai putea folosi un fluier pentru a anunta pornirea trenului din gara. Acest joc ii va fi util pentru a fi pregatit, atunci cand va mai creste, pentru calatoriile reale pe care le va realiza.

5. Jocul ”Cum face?”
Scopul jocului este de a a-i ajuta pe copii sa isi formeze deprinderea de a rosti corect sunete si de a emite onomatopee.

Vei avea nevoie in acest joc de niste imagini cu diferite animale. Poti sa ii arati cate o imagine, sa ii ceri sa numeasca animalul si sa reproduca sunetul pe care acesta il scoate. Daca nu ai destule imagini, poti doar sa numesti niste pasari si animale.

De asemenea, poti sa folosesti cateva scurte poezioare pe care copilul tau sa le invete. Iata cateva exemple: ”Ursul a pornit usor/ Chemand puii: moor, moor, moor”, ”Pe crenguta-n fel si chip/ Vrabiile spun cip-cirip”, ”Capra cauta nu stiu ce/ Si tot striga bee, beee, beeee”, ”Iar baltata de vaca-acu/ Isi striga vitelul muuuu”.

Tu ce alte jocuri pentru copiii prescolari cunosti?

*Fotografia apartine utilizatorului adriana_80.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • anamla
    anamla    20.02.2011 - 11:15
    @ Buburuza - ce frumos! Eu incerc sa il ademenesc pe cel mic in bucatarie cand facem fursecuri sau mamaliga, iar el decupeaza aluatul, amesteca cu telul in cratita... dar jocul se transforma si devine mai pe placul lui: de la facutul aluatului pentru prajitura, el isi aduce masinile sa mearga prin 'zapada', adica faina.
    Chestia cu gatitul mi se pare un lucru minunat, chiar si facutul cafelei. Cand va mai creste putin (acum are patru ani al meu), mi-am propus sa il invat sa gateasca cate ceva. Dar asta cu spalatul vaselor o voi pune in aplicare, caci iubeste apa si mai ales treburile pe care le fac oamenii mari.
  • Utilizator Anonim
    Buburuza    02.02.2011 - 16:10
    De-a "Cine spala vasele?" Daca-ti faci ordine in camera, iti dau voie sa ma ajuti la spalat vasele :)). La noi a functionat de pe la cinci ani si jumatate si inca mai functioneaza uneori(acum are opt ani). Desigur, vasele vor mai trebui spalate inca o data (pe furis, ca sa nu demoralizam feciorul) si bucataria va arata dezastruos. Si tot din seria dezastrelor in bucatarie, ne jucam "De-a gatitul". De-adevaratelea! Pregatim ingredientele, invatam plantele aromatice, invatam sa folosim telul si chiar si cutitul. Si (sub supravegherea unui adult!!!) feciorul reuseste sa "gateasca" aproape singur ochiuri, omleta, pané-uri simple si piure. Aaaa! Si stie sa prepare si sa serveasca cafeaua; pentru adulti, desigur. "Jocul" asta l-a descoperit singur. Habar n-am daca-i bine sau nu. Dar el e super mandru sa ne serveasca cu o cafea duminica dimineata si-o face cu maxima solemnitate.