characters characters

Jocuri cu subiecte din povesti

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iunie 2012    |   9372 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Jocul cu subiecte din povesti este putin mai pretentios fata de restul tipurilor de joc. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca este nevoie sa se creeze o atmosfera specifica povestii alese. Obiectele utilizate dobandesc de cele mai multe ori functii simbolice. Pentru ca atmosfera sa fie cat mai aproape de realitate, poti alege sa folosesti piese vestimentare specifice care sa semene cat mai bine cu vestimentatia personajelor vazute de copil si illustrate in cartile cu povesti. Poti folosi o pelerina, un bandaj pentru ochi daca isi doreste sa fie vreun pirat sau o coronita din flori ca si diadema pentru mica ta domnisoara.   Iata acum si cateva jocuri pe care le poti propune celui mic si care sa aiba legatura cu povestile citite de el:

1. Creeaza povestea din personaje si replici memorabile
pe care cel mic le-a invatat din povestile pe care i le-ai citit. Costumati-va fiecare in personajele cele mai dragi pentru voi din povesti si incercati sa va jucati fiecare rolul. Nu trebuie sa iasa perfect si nici sa respectati vreo regula anume. Ai putea organiza si o mica reuniune a personajelor de basm, la tine acasa ca o mini petrecere data pentru prietenii copilul tau. Deghizarea va fi punctual forte pentru ei.

2. Amesteca personajele. Purtati tot felul de discutii despre povestile pe care le cunoasteti. De exemplu, intreaba-ti copilului: “Ce-ar face Scufita Rosie daca ar intalni-o in drumul ei, pe Sfanta Duminica?”, “ Ce s-ar intampla daca ar ajunge Alba-ca-Zapada in palatul Imparatului Ros?”, “Ce crezi ca ar face purcelusii daca ar intalni-o pe Ileana Cosanzeana?” etc. Puteti sa crea impreuna o noua poveste folosind personajele amestecate din mai multe povesti.

3. Imbraca altfel personajele.
Cauta pe internet modele de personaje din poveste pe care copilul tau se le poata colora. Insa, regula este ca, fiecare personaj sa fie “imbracat” in culori atipice. Daca Scufita Rosie e rosie, imbrac-o in culorile Albei-ca Zapada, daca Robin Hood e in verde, imbraca-l similar piratilor etc. Fa fi cu adevarat distractive si neobisnuit. Asa il inveti ca nu trebuie sa ramai intotdeauna fixat intre limite. Ele pot fi depasite.

3. Invata cantecele din povestile citite.
Capra cu trei iezi are un cantecel scurt devenit deja leitmotiv sau aspect central in poveste. Cere-i copilului tau sa incerce sa reproduca vocea caprei atunci cand canta versurile ori vocea lupului prefacut. De asemenea, poti sa-i oferi tu primul vers din cantecel, iar sarcina copilului sa fie aceea de a recunoaste sau a continua cantecul. Pot exista variatiuni si din acest punct de vedere.

4. Joaca rolul personajului preferat de tine este o alta strategie pentru a invata cateva elemente ce tin de postura, mimica, gesturi si tonalitatea vocii etc. Pe langa vestimentatie, care ar fi de dorit sa semene cu cea a personajului ales de copil, ar fi bine sa cunoasca si cateva replici pe care sa le utilizeze. Puteti organiza un concurs acasa, de genul: recunoaste personajele prin mima. Fiecare trebuie sa-si aleaga un erou sau raufacator din povestea preferata si sa mimeze cateva din comportamentele lui astfel inca, publicul sa recunoasca despre cine e vorba.

Alegeti o poveste pentru a o pune in scena, la gradinita. Aici rolul principal este al cadrului didactic care trebuie sa aleaga o poveste pe placul tuturor copiilor si sa imparta rolurile in asa fel incat, fiecare sa fie multumit. Oricum, copiii sunt greu de satisfacut din acest punct de vedere pentru ca toti vor sa fie Alba ca Zapada ori eroul din poveste. Insa nu toti au telentul de a juca rolul. A pune in scena o poveste ia timp foarte mult si e nevoie de o mare atentie pentru fiecare detaliu in parte, pornind de la décor si vestimentatie, pana la mimica si gestica personajelor.

Totusi, nimic nu pare imposibil atunci cand vine vorba de povesti, nu-i asa?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • yazety
    yazety    30.06.2010 - 07:32
    o metoda excelenta de a stimula creativitatea copilului