characters characters

Jocuri cu creta pe asfalt: “Melcul” si “5 la rand”

Propus de: SOS Masina cu Jucarii   |   28 iunie 2013    |   18410 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 2 - 3 ani.

Jocurile cu creta sunt un prilej foarte bun de a-i antrena pe copii in activitati sportive, de a se incuraja unii pe ceilalti, de a-si exersa perseverenta si coordonarea motrica. Iar daca va petreceti mare parte din vacanta de vara in oras, jocurile cu creta sunt o modalitate frumoasa de a aduce putina culoare in peisajul urban dominat de asfalt si ciment. Prietenii nostri de la SOS Masina cu Jucarii iti reamintesc regulile a doua jocuri, in caz ca le-ai uitat:).


Melcul

“Melcul” este un joc care solicita atat coordonarea, cat si echilibrul. Se deseneaza cu creta o figura in forma de spirala, care va avea in centru un cerc suficient de mare incat sa incapa cuvantul “STOP”. Aceasta spirala se imparte in casute ce vor fi numerotate de la 1 la maxim 25 (daca spirala este prea mare si are mai mult de 25 de numere, va fi dificil pentru copii sa ajunga la “STOP” sarind intr-un picior).
Varsta de la care se poate juca acest joc este minim 5 ani, iar ca numar de participanti se pot juca intre una si 5-6 persoane. Fiecare jucator va incerca sa sara intr-un picior in fiecare casuta pana la “STOP” si inapoi. Daca reuseste sa parcurga acest traseu fara sa se dezechilibreze si fara sa calce pe liniile dintre casute, isi va nota initiala numelui intr-una, la alegere. Urmatorul jucator va trebui sa sara peste casuta care este deja ocupata (in care a fost trecuta initiala unui alt copil), exceptie facand propria casuta. Jocul se termina atunci cand au fost ocupate suficiente si nu se mai poate sari de la un numar la altul.
Pentru a nu ameti, puteti introduce o noua regula: la un anumit numar sa se odihnesca 2 secunde.
Este un joc foarte iubit de copii intrucat le stimuleaza perseverenta si dorinta de autodepasire.

 

5 la rand

“5 la rand” este un joc de precizie ce implica folosirea unei mingi. Se deseneaza intr-o linie 5 patrate, numerotate de la 1 la 5. Folosind mingea, jucatorii vor incerca sa o arunce de la “start” astfel incat sa atinga patratica cu numarul 5. Daca au reusit, vor trebui sa arunce mingea astfel incat sa atinga patratica 4 si apoi 5. Vor repeta aruncarile pana vor reusi sa arunce mingea astfel incat sa atinga fiecare patratica, de la 1 la 5. Un jucator isi va pierde randul daca mingea atinge marginile sau nu se opreste in patratica tintita.
Acest joc este potrivit pentru orice varsta incepand cu 5-6 ani si este un exercitiu foarte bun pentru exersarea rabdarii, perseverentei si dezvoltarea capacitatilor de coordonare.Daca esti convins ca in ziua de azi, copiii nu mai prefera jocuri atat de "simple", te provocam sa te convingi de contrariu. Tu ce alte jocuri cu creta pe asfalt iti amintesti din copilarie?

 

Iti propunem sa iti amintesti cum se joaca si Sotronul clasic si sotronul matematic.

SOS Masina cu Jucarii, proiect al SOS Satele Copiilor Romania, este un program social mobil de tip Playbus, unic la nivel national, specializat in educatie prin metode ludice (joc). Din iunie 2006 proiectul SOS Masina cu Jucarii este sustinut anual de catre Fundatia Vodafone Romania

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu