characters characters

Invata-l despre electricitate!

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 aprilie 2010    |   4898 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Uneori e bine sa experimentezi si acasa diverse fenomene pentru a pune in practica ceea ce copilul invata la scoala. Copiii in general invata si retin mai bine daca observa evenimentele avand loc sub proprii ochi si mai ales daca sunt cei ce le creeaza. De aceea iti propunem o activitate simpla, prin care va intelege mai usor ce inseamna sarcini incarcate pozitiv si negativ si mai ales campuri de electricitate. Experimenteaza electricitatea impreuna cu copilul tau si insoteste aceasta activitate de explicatii privind fizica si chimia, atomi si sarcini electrice. Ii va fi mai usor sa inteleaga.
 
 
 
 
De ce ai nevoie?
 • Doua baloane umflate si legate la capat cu o sfoara
 • Propriul par
 • O cutie din aluminiu
 • Lana din fabrica sau gasita prin casa

Cum se realizeaza?
1. Tine amandoua baloanele in mana, foarte apropiate.

2. Asaza lana intre cele doua baloane.

3. Incepe sa freci baloanele unul de altul si de lana, intr-o miscare de jos in sus.

4. Ce observi?

5. Acum ridica baloanele la nivelul capului tau.
 
6. Incepe sa le freci de par.

7. Ce observi?

8. Incearca sa te uiti si in oglinda.

9. Aseaza cana de aluminiu pe o parte, pe masa.

10. Acum, dupa ce ai frecat baloanele de parul tau, apropie-le de cutia din aluminiu.

11. Ce observi?

Si acum, pentru o discutie finala iti propunem sa fii tu primul care afla ce anume va observa si experimenta copilul tau. In primul rand, atunci cand baloanele se vor freca de lana sau de parul tau (al copilului) va crea un camp de electricitate. Poate-ti amintesti si din copilarie cand frecai liniarul de par, iar apoi incercai sa ridici o bucata de hartie de pe masa. Acest camp creat este incarcat cu particule cu sarcina negativa (electroni). Atunci cand le freci de parul tau, ele vor lasa o parte din sarcini incarcate pozitiv in parul tau. Astfel, parul incarcat pozitiv se va intalni cu sarcinile negative ale baloanelor ceea ce va produce ridicarea firelor de par. La fel se va intampla si cu cana de aluminiu care fiind incarcata negative, dar existand un camp pozitiv in jur va fi atrasa de baloane si se va indrepta spre acestea.
 
Daca ai realizat acest experiment, nu ezita sa ne trimiti imagini sau materiale video cu rezultatele obtinute pe adresa contact@suntparinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu