characters characters

Intrebari simple cu raspunsuri complicate

Propus de: Raluca Lungu   |   22 martie 2011    |   5520 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

intrebareAzi va propun un exercitiu extrem de frumos si distractiv, in urma carora veti putea scrie niste poezii mici si delicate. Niste bijuterii de cuvinte. Incercati! Exercitiul consta in a-i adresa copilului cateva intrebari aparent simple. Pornind de la raspunsurile copilului, puteti crea impreuna compuneri sau poezii. Iata doua exemple de intrebari care pot da nastere la raspunsuri creative.

1.„De cate feluri sunt ploile?”

„Iubesc ploile, iubesc cu patima ploile,/ Innebunitoarele ploi si ploile calme,/ ploile feciorelnice si ploile-dezlantuite femei,/ ploile proaspete....” marturisea Ana Blandiana in Descantec de ploaie. Dar cati dintre noi am avut ragazul, rabdarea, chiar curiozitatea de a privi ploile, de a le descoperi farmecul si parfumul? Poezia citata a fost un impuls pentru a privi (si nu doar a vedea!) minunile naturii, de a da atentie lucrurilor banale.

Intreaba-l pe copilul tau: „De cate feluri sunt norii?” „Dar fulgii de zapada?” „Soarele e mereu acelasi?” „Dar luna?”
Exercitiul poate fi folosit si la o lectie de limba, atunci cand copiii invata despre adjective si despre rolul lor stilistic de epitet, dar si la orele de compozitie, cand se pune accentul pe descriere.  
Exemplu: Gaseste inca trei insusiri pentru substantivul luna, pornind de la exemplul urmator: „luna de sticla” (substantiv + cuvant de legatura + substantiv), „luna sticloasa” (substantiv + adjectiv).

Dupa un astfel de exercitiu, am aflat ca exista nori de spuma/ spumosi, nori cu aripi/inaripati, nori cu motor/motorizati, de ata, de piatra, nori fara apa/seci, fara ploi.... Tema urmatoarei compuneri : „In Imparatia norilor!”
 

2. „Ce sunt turturii?”

Turturii sunt „sloiuri mici de gheata de forma prelungita si usor ascutita spre varf, care se formeaza de-a lungul stresinilor sau pe ramuri, prin inghetarea imediata a apei care se scurge” (DEX). Aceste lucruri le stie omul de stiinta, si tot el este cel care ne poate explica modul in care s-au format.

Dar intrebarea „Ce sunt turturii?” nu vizeaza un astfel de raspuns, ci unul original, neasteptat. Daca el intarzie sa apara din partea copiilor (ceea ce se intampla mai rar), ei pot fi provocati printr-un concurs de imaginatie.

Odata  provocata,  avalansa raspunsurilor nu mai poate fi oprita: eu cred ca turturii sunt cutitele iernii! Copiii ce cred? Ei cred ca:
...turturii sunt lacrimile inghetate ale caselor! (Alex)
...turturii sunt beculetele care il indruma pe Mos Craciun spre casele copiilor! (Daniel)
...turturii sunt casutele fluturilor pe timp de iarna! (Doris)
...turturii sunt inimi de gheata! (Adelina)

De cele mai multe ori creativitatea  si imaginatia copiilor le intrec pe cele ale maturului, iar raspunsurile primite la astfel de intrebari pot fi puncte de plecare pentru compuneri, poezii, legende. O garantie a succesului este si „surpriza” pe care o ascunde intrebarea, pentru ca de cele mai multe ori nimanui nu ii vine ideea de a se intreba ce este... lumina, tunetul, dimineata!

Turturii sunt
casutele de sticla
ale fluturilor.
Eu
de ce sunt fulg de nea?
(Doris)



Ai propus acest joc fiului sau fiicei tale? Scrie-ne pe site raspunsurile pe care le-ai primit de la copilul tau!

Raluca Lungu
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu. Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu