characters characters

Gaseste surpriza: vanatoarea de comori pentru incurajarea lecturii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2015    |   5325 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

vanatoare de comori lectura
Creativitatea nu cunoaste limite, mai ales cand vine vorba de modalitati prin care poti trezi sau incuraja interesul copilului pentru lectura. Pentru copiii care abia au invatat sa citeasca, este important ca felul in care ii motivezi sa citeasca sa fie amuzant. O vanatoare de comori poate fi o modalitate distractiva de a exersa cititul.

De ce ai nevoie

 • hartie
 • creion
 • imaginatie

Cum se realizeaza

1. Alege premiul pe care il va primi copilul la finalul vanatorii. Poate fi vorba de o carte, de o jucarie pe care si-o doreste copilul sau un set de instrumente pentru pictura.

2. Alege locurile din casa sau din jurul casei unde vei ascunde bucatile de hartie pe care vei scrie indiciile.

3. Pentru fiecare loc din casa ales, scrie o descriere, astfel incat copilul sa fie nevoit sa ghiceasca despre ce loc este vorba. Poti folosi si fotografii ale locului respectiv, din care realizezi un puzzle pe care copilul trebuie sa il rezolve.
De exemplu, daca ascunzi un indiciu in frigider, descrierea lui poate fi “Locul cu cea mai scazuta temperatura din casa./ Locul din casa unde e mereu iarna”; Daca alegi canapeaua din sufragerie, poti scrie “Sunt confortabila si va gazduiesc atunci cand va uitati la filme sau stati de vorba.”,; daca alegi sa ascunzi un indiciu in spatele unei oglinzi, poti scrie “Iti spun mereu adevarul atunci cand ma privesti./ Am fost mentionata chiar si in povesti”; daca indiciul se afla in spatele unui ceas, poti scrie “La mine apelezi cand vrei sa stii daca trebuie sa te grabesti”.
Fii creativ:). Indiciile pot sa cuprinda rime si figuri de stil, dar nu trebuie sa fie prea dificile pentru copii.

4. Dupa ce ai scris indiciile, numeroteaza-le, pentru a fi clara ordinea lor.

5. Asaza apoi indiciile in locurile alese. Primul indiciu este cel pe care copilul il va primi de la tine. Primul indiciu descrie prima ascunzatoare, in care vei aseza cel de-al doilea indiciu. Fiecare indiciu trebuie sa contina descrierea locului in care se afla urmatorul indiciu.

6. Dupa asezarea indiciilor, ascunde “comoara” / surpriza in locul descris de ultimul indiciu.

Acum vanatoarea poate incepe! Ramai alaturi de copilul tau pe parcursul jocului, pentru a fi sigur ca se descurca sau ca poti sa il indrumi daca va avea nevoie.

Cum il ajuta pe copil aceasta activitate:

 • Il ajuta pe copil sa descopere o surpriza apeland la citit.
 • II antreneaza spiritul de observatie si capacitatea de interpretare a informatiilor.


Este o activitate care se poate face la varste diferite, deoarece pe masura ce vocabularul copilului se dezvolta, poti crea indicii mai dificile. De asemenea, poti impune o limita de timp in care copilul sa gaseasca surpriza, pentru ca activitatea sa fie mai palpitanta.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu