characters characters

Fizica distractiva - cum se construieste un avion?

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iulie 2011    |   6108 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Iti amintesti cand erai elev(a) si, daca te plictiseai la ore, incepeai sa faci un avion de hartie, pe care, daca aveai curaj, il lansai in aer catre un alt coleg? Cel mai probabil, copilul tau nu se distreaza la fel in timpul orelor, dar ii poti propune o activitate interesanta pe care sa o realizati acasa: construirea de avioane speciale, respectand cateva legi ale fizicii.    




De ce ai nevoie

  • hartie alba, de texturi diferite (mai groasa si mai subtire)
  • lipici
  • foarfeca
  • buna dispozitie

Cum se realizeaza?

1. Creeaza un avion din hartie simpla dupa pasii pe care ii stii din copilarie. Daca nu ti-i mai amintesti exact, iata un material din care te poti inspira:


 2. Intreaba-l pe copil care sunt, dupa parerea lui, criteriile care influenteaza calitatea unui avion de hartie (marimea, grosimea hartiei, forma etc).

Principiul lui Arhimede: „Un obiect inconjurat de aer este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de aer dezlocuit de acesta”. Asadar, atunci cand construiti un avion trebuie sa fiti atenti la materialul utilizat si la forma lui, fiindca e nevoie ca acesta sa inlocuiasca o cantitate cat mai mare de aer. Poate ati putea adauga niste aripi mai mari si mai usoare.

Principiul lui Bernoulli: „In cazul unui curs orizontal, atunci cand viteza unui fluid creste,  presiunea exercitata de acesta scade”. Acest principiu explica ridicarea de la sol a unui avion in miscare. Atunci cand viteza avionului creste, aerul se deplaseaza cu o viteza mai mare peste varful curbat al aripii decat pe dedesubtul acesteia. Astfel, aerul exercita sub aripa o presiune ascendenta mai mare decat presiunea de deasupra aripii (descendenta), rezultand o forta ascendenta net superioara, care permite ridicarea avionului in aer.

3. Acum poti continua activitatea intr-o competitie: al cui avion se va ridica cel mai sus si care dintre ele va zbura mai mult? Care sunt diferentele dintre cel mai bun avion si celelalte? Ce principii respecta si de ce?

De ce sa realizezi aceasta activitate cu copilul tau

Este o modalitate usoara de a recapitula cateva cunostinte de fizica si de a petrece timpul intr-o maniera distractiva alaturi de copilul tau.
Prin astfel de activitati practice si distractive, adolescentul tau va reusi sa inteleaga aplicabilitatea celor invatate la scoala, in mediul fizic, de zi cu zi.

Este o activitate care ii va trezi copilului tau interesul pentru a descoperi si alte situatii in care se aplica teoriile invatate la scoala.

Te provocam sa realizezi aceasta activitate impreuna cu copilul tau!
Asteptam fotografii cu rezultatele obtinute pe adresa contact@suntparinte.ro, pentru a le publica pe aceasta pagina.

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu