characters characters

Exploreaza energia

02 iunie 2009    |   2202 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 Energia este abilitatea de a schimba sau de a misca materia. Fara energie lumea nu ar exista. Prezentam un exemplu practic pentru a putea demostra copilului diferitele tipuri de energie.

Ai nevoie de :

- bicicleta
- diverse obiecte casnice
- diverse obiecte dintr-o sala de clasa.

Pregatire:

Pune-ti copilul sa gaseasca si sa scrie definitia energiei si diversele ei forme: chimica, mecanica, solara, electrica si nucleara.

Pasul 1:
Iesiti impreuna afara si roaga-l pe copil sa se urce pe bicicleta. Intreaba-l ce trebuie sa faca pentru a face bicicleta sa mearga. Ar trebui sa-ti raspunda ca trebuie sa impinga pedalele cu picioarele. Apoi, intreaba-l ce se intampla cu bicicleta dupa ce a impins pedalele. Ar trebui sa-ti raspunda ca rotile incep sa se invarta si bicicleta sa se miste.

Pasul 2:
Pune-l sa se uite peste definitiile formelor de energie pe care le-a gasit. Care dintre ele actioneaza asupra picioarelor sale cand impinge pedalele? Ar trebui sa identifice energia mecanica. Picioarele sale transfera energia mecanica pedalelor, care o transmit mai departe catre roti. Rotile misca bicicleta dintr-un punct in altul.

Pasul 3:
Pune-l din nou sa se uite peste definitiile cautate. Cere-i sa se uite prin casa si sa gaseasca ceva care sa demonstreze un alt tip de energie.
exemple:
- energia electrica - un prajitor de paine ia energia electrica care circula prin fire si incalzeste elementele care prajesc painea.
- energia solara - intr-o zi insorita, asezati-va langa fereastra si puneti-va bratul langa fereastra. Dupa cateva minute, bratul va fi cald pentru ca energia solara este transferata prin fereastra in brat pe care il incalzeste.
- energia chimica - daca ati vazut vreodata un spectacol de artificii, este un minunat exemplu pentru schimbarile care au loc prin intermediul energiei chimice.

Extinderea activitatii:

Incurajeaza-ti copilul sa tina un "jurnal de energie". Pentru o zi intreaga trebuie sa noteze tot ce au facut si a necesitat energie. Aminteste-i faptul ca oamenii folosesc energie pentru a gandi si pentru a se misca.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu