characters characters

Dezvoltarea vocabularului

Borcanul cuvintelor. Cum dezvolti vocabularul copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 august 2018    |   8273 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

dezvoltarea vocabularului
Dezvoltarea vocabularului copiilor nu este dor inca un obiectiv pedagogic de bifat, a carui importanta sa o trecem cu vederea cu usurinta. Copiii cu un vocabular dezvoltat au rezultate mai bune la scoala nu doar pentru ca se pot exprima mai bine, ci si pentru ca a invata cuvinte noi dezvolta capacitatea de gandire a copilului, ajutandu-l sa faca legaturi noi intre concepte diferite.

De aceea, este bine sa il incurajezi pe copil sa invete cuvinte noi, fie in urma lecturilor, fie prin jocuri si activitati. Dezvoltarea vocabularului nu trebuie sa fie neaparat o activitate serioasa sau monotona, ci poate fi distractiva si se poate transforma intr-un adevarat proiect, pe care sa il desfasurati pe termen lung. Iata un astfel de exemplu.

De ce ai nevoie

 • creioane sau carioci
 • hartie
 • un borcan
 • dictionar

Cum se realizeaza

De fiecare data cand copilul tau gaseste un cuvant pe care nu il cunoaste, cautati-l in dictionar si scrieti definitia sau sinonimele pe o bucata de hartie.

dezvoltarea vocabularului

Adunati hartiile in „borcanul cuvintelor”.

La sfarsitul lunii, redescoperiti impreuna toate cuvintele noi invatate si verificati daca le mai cunoasteti sensul :).

Sau:

Alegeti dintr-un dictionar de neologisme cuvantul zilei, scrieti definitia lui pe o foaie de hartie si adaugati-o in borcanul cuvintelor.

In ziua respectiva, incercati sa folositi cat mai des cuvantul respectiv, descoperind impreuna contexte diferite in care poate fi util. De exemplu, puteti spune in loc de "O zi frumoasa!" - "O zi fabuloasa!":). Activitatea ar trebui sa fie amuzanta si creativa, dandu-va ocazia sa va jucati cu ideile si cuvintele.
dezvoltarea vocabularului

Sau:

Imbogatiti-va vocabularul unei limbi straine invatand impreuna cuvinte noi.

Activitatea se poate realiza acasa, dar si in clasa, la orele de limba romana sau de limbi straine.

Fiecare copil poate propune pe rand, un cuvant al zilei, iar la sfarsitul saptamanii sau lunii, cadrul didactic poate organiza un mic concurs in care sa fie recapitulate toate cuvintele noi.
dezvoltarea vocabularului

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu