characters characters

Chimia in bucatarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iulie 2011    |   5252 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 2 - 3 ani.

Chimia in bucatarieActivitatea urmatoare il va face pe copilul tau mai interesat de ce se petrece in bucatarie atunci cand gatesti, ajutandu-l sa priveasca altfel o activitate aparent banala. Te-ai gandit ca, ajutandu-te sa prepari o prajitura, copilul tau poate invata despre fenomene chimice exotermice (care produc sau degaja caldura) sau endotermice (care absorb caldura)?
Spre exemplu, atunci cand pui un aluat in cuptor, coacerea presupune un proces chimic endotermic prin care aluatul se transforma in prajitura pe care o putem consuma.
 





De ce ai nevoie?

  • sase linguri de faina
  • trei linguri de zahar
  • un varf de lingurita de sare
  • doua-trei varfuri de lingurita de praf de copt
  • doua linguri de lapte
  • doua linguri de ulei de gatit
  • un sfert de lingura de vanilie
  • un albus de ou batut spuma
  • putin unt
  • o lingura
  • un bol pentru gatit
  • folie din aluminiu
  • lingura
  • pahar


Cum se realizeaza?

1.    Inveleste exteriorul bolului pentru gatit cu o folie de aluminiu.

2.    Scoate bolul din folia de aluminiu si incearca sa modelezi folia de aluminiu in forma unui vas asemanator bolului.

3.    Amesteca in bol toate ingredientele uscate si lichide. Atentie! Trebuie sa folosesti doar o treime din spuma de ou.

4.    Pune in cuptor forma obtinuta din folia de aluminiu pentru cateva minute la o temperatura de 350 de grade.

5.    Toarna aluatul obtinut in forma de aluminiu si pune-l in cuptor.

6.    Dupa ce aluatul s-a copt, scoate din vasul de folie prajitura si las-o sa se raceasca.

7.    Acum repeta de trei ori aceiasi pasi, dar aducand cate o modificare de fiecare data:
-    intr-una din prajituri nu pune deloc ulei,
-    in cealalta nu pune deloc spuma de ou,
-    in ultima nu pune praf de copt.
 
 
Daca vrei sa vezi cum arata niste prajituri preparate fara praf de copt, urmareste materialul video urmator:
 

 
8.    Dupa ce s-au copt toate prajiturile si s-au racit, taiati-le pe mijloc si priviti in interior textura obtinuta.
Descoperiti impreuna raspunsuri la intrebarile:
•    Arata diferit cele 4 prajituri?
•    Au un gust diferit?
•    Ce rezultate a produs fiecare modificare chimica adusa aluatului ?

De ce sa realizezi aceasta activitate cu copilul tau?

Reprezinta o ocazie de a-l familiariza pe copil cu instrumentele din bucatarie si cu actiunile specifice procesului de pregatire a hranei.
Ii vei arata copilului o noua perspectiva asupra gatitului si ii vei trezi interesul fata de chimie si felul in care aceasta se aplica in viata de zi cu zi.
Poti realiza aceasta activitate atunci cand intentionezi sa pregatesti un desert pentru cei dragi, pastrand putin aluat cu care sa experimentezi cele trei modalitati de preparare propuse de noi (fara ulei, fara spuma de ou si fara praf de copt).
 
Te provocam sa realizezi aceasta activitate impreuna cu copilul tau!
Asteptam fotografii cu rezultatele obtinute  pe adresa de email contact@suntparinte.ro, pentru a le publica pe aceasta pagina.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu