characters characters

Calendarul cu trei file – adverbele de timp: astazi, ieri, maine

17 decembrie 2013    |   815 vizualizări
Utilitatea jocului:
exersarea conceptelor temporale in contexte variate

Materiale folosite:
o foaie de desen mare; un set de post-it-uri; instrumente de scris, carioca, creioane colorate.

Desfasurarea activitatii:

 • Foaia se imparte, in lung, in trei coloane cu urmatoarele titluri (scrise de tine cu litere mari de tipar): IERI, ASTAZI, MAINE. Este bine ca cele trei coloane sa aiba culori diferite pentru a facilita diferentierea si memorarea lor vizuala.
 • Coala se plaseaza pe perete, de la podea in sus, astfel incat sa fie la nivelul ochilor copilului. Aceasta va fi baza pentru insusirea conceptelor temporale: astazi, ieri, maine.
 • Pe post-it-uri copilul va ilustra, prin desen, simboluri ale unor activitati intreprinse in cele trei zile puse in discutie: ziua de azi , ziua de ieri si ziua de maine. Daca a mancat mancarea preferata (pizza), o poate desena pe post-it, daca va primi vizita unui prieten, il poate ilustra pe acesta prin desen, daca a fost la dentist, poate ilustra acest lucru desenand un dintisor. Astfel, va opera in mod imaginativ cu simboluri ce vor reda activitatea sa personala din fiecare zi.
 • La inceputul fiecarei zile sau dupa-amiaza, dupa venirea de la gradinita, cand incepe ziua de joaca acasa, se va face postarea evenimentelor/activitatilor. Se discuta intai despre momentul prezent, pentru a se completa coloana ASTAZI, cu activitatile ce sunt in curs de derulare. Copilul va alege sa ilustreze o actiune/activitate din ziua prezenta si va formula o propozitie, in care se exprime acest lucru prin folosirea adverbului de timp astazi. (ex: Astazi merg in parc cu bicicleta.)
 • Apoi se discuta completarea coloanei IERI. Copilul alege sa ilustreze o activitate intreprinsa ieri si formuleaza propozitia corespunzatoare: Ieri am mancat inghetata preparata de bunica.
 • Apoi se completeaza coloana MAINE, dupa acelasi procedeu, verbalizandu-se cele ilustrate: Maine voi merge la piscina. Astfel, dupa trecerea unei zile, postarea de la rubrica ASTAZI va fi mutata la IERI, pentru ca orice azi devine un ieri si reformulata propozitia: Ieri am fost in parc cu bicicleta. Postarea de la rubrica MAINE va fi mutata la ASTAZI, caci orice zi de maine va deveni un astazi. Se va reformula si propozitia corespunzator: Astazi merg la piscina. Nu e obligatoriu sa mutam post-it-ul de ieri la astazi, ci se poate ilustra o alta activitate daca asa isi doreste copilul.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu