characters characters

Brainstorming pentru parinti si copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 aprilie 2011    |   5736 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 2 - 3 ani.

brainstormingTi s-a intamplat sa aduni mai multi oameni in aceeasi incapere si sa incercati sa rezolvati impreuna o problema cu care va confruntati? Au rezultat discutii, idei originale si uneori solutii surprinzatoare. In asemenea situatii, ati pus in practica unul dintre principiile care stau la baza metodei numite de specialisti „brainstorming”. Citeste mai multe despre cum poti utiliza metoda aceasta pentru a-l ajuta pe copil sa rezolve o problema sau sa abordeze creativ o anumita sarcina.


Brainstormingul sau „asaltul de idei” se refera la o metoda utilizata atat pentru a stimula creativitatea, cat si pentru a rezolva probleme complexe. Brainstormingul poate fi utilizat atat in grupuri mai mari (unde este extrem de util fiindca generarea de idei este mult mai mare), cat si in perechi (de exemplu, atunci cand tu iti ajuti copilul la teme sau cand acesta rezolva o problema impreuna cu un coleg).

Care sunt etapele brainstormingului?
1. Anuntarea temei si a obiectivelor
2. Emiterea de catre participanti a solutiilor fara nicio restrictie
3. Inchiderea acestei sesiuni dupa ce s-au obtinut mai multe informatii/date/idei/solutii
4. Evaluarea ideilor si a solutiilor generate in etapa anterioara si alegerea celei mai bune dintre ele


De ce ai nevoie

  • Hartie
  • Creioane

Cum se realizeaza?

1.    Identifica problema cu care se confrunta copilul. Poate are nevoie de ajutor la o tema, la un proiect pentru scoala sau pentru a lua o decizie privind timpul sau liber etc. De exemplu, copilul tau este invitat la doua petreceri de aniversare a zilelor de nastere a doi prieteni. Petrecerile au loc in aceeasi zi, la aceeasi ora, in locuri diferite. Copilul tau trebuie sa aleaga la care dintre petreceri va merge si cum va proceda pentru a nu supara pe niciunul dintre prieteni.

2. Propune-i copilului sa rezolvati impreuna problema, folosind brainstormingul. Vorbeste-i despre ce presupune aceasta metoda si despre cum se va desfasura activitatea voastra.

3. Iata si cateva reguli pe care este bine sa le prezinti copilului si, daca este cazul, celorlalti participanti la activitate.
  • In prima faza, de generare a ideilor, nu exista nicio regula. Orice idee pe care o formulati trebuie trecuta pe foaie, indiferent daca este logica sau nu. Nimeni nu are voie sa critice solutiile pe care le propun ceilalti participanti.
  • Poti stabili o limita de timp in care cautati solutii pentru problema. De exemplu, ii poti spune copilului: ”In urmatoarele 10 minute ne vom gandi fiecare dintre noi cum anume sa solutionam aceasta situatie: doua zile de nastere in aceeasi zi si de la aceeasi ora. Care este solutia cea mai potrivita pentru a nu-i supara pe niciunul dintre copii?”
  • Ideile pe care le gasiti sunt notate de o persoana, eventual de catre tine,  pe o foaie de hartie.
  • Ordinea in care luati cuvantul pentru a propune idei este aleatoare, nimeni nu trebuie sa astepte dupa un alt participant, fiecare spune ce idee are atunci cand aceasta se formeaza in minte.
  • O alta regula este ca nu trebuie sa oferim feedback deloc in timpul generarii de solutii, nici verbal si, mai ales, nici nonverbal. Copiii sunt foarte sensibili si receptivi la orice modificare in comportamentul, postura sau expresia faciala a adultilor. Astfel ca, ei sesizeaza repede o ridicare a sprancenei sau o privire care transmite un mesaj precum ”Cum ai putut sa spui asa ceva?”

4. La finalul celor 10 minute sau dupa ce toti participantii decid faptul ca nu mai au idei, sesiunea se incheie si se trece la evaluarea fiecareia dintre ele.

In cazul de fata am putea presupune ca s-au elaborat urmatoarele idei: sa mearga si sa stea cate putin timp la ambele zile de nastere; sa anunte ca s-a imbolnavit pentru a nu merge la una dintre petreceri; sa cumpere doua cadouri similiare pe care sa le ofere prietenilor inainte de petrecere; fara a participa la niciuna dintre petreceri;  sa se comporte ca si cum ar fi uitat de ambele invitatii; sa le sugereze copiilor sa dea petrecerea in acelasi loc.

In ce situatii ai putea folosi aceasta metoda impreuna cu copilul tau?


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu