characters characters

Autocunoasterea la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 aprilie 2017    |   8596 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

autocunoasterea
Felul in care ne simtim emotional ne influenteaza in toate activitatile noastre. Si pentru copii acest lucru este valabil, dar de multe ori adultii se asteapta de la cei mici sa functioneze” perfect tot timpul, pentru ca in general sursele de stres ale copiilor sunt destul de greu de imaginat.

Insa in functie de emotiile si starea copilului tau, va fi mai capabil sa coopereze, sa inteleaga si sa invete mai eficient sau mai putin eficient.

Asa ca este util sa il inveti pe copil sa isi evalueze singur nivelul de energie si starile emotionale asociate acesteia, precum si actiunile care sunt potrivite pentru fiecare nivel de energie.

Pentru a-i fi mai usor, poti asocia pentru fiecare nivel de energie o culoare specifica.   

Vorbiti impreuna despre cum ne simtim atunci cand suntem obositi sau tristi, cand suntem in forma si avem destula energie, cand suntem putin iritati sau foarte furiosi. Apoi gasiti exemple de activitati care sunt potrivite pentru fiecare nivel de energie. Cand avem putina energie, avem nevoie de activitati relaxante sau odihnitoare, cand avem prea multa energie, trebuie sa gasim modalitati adecvate de a o consuma (exercitii fizice, de exemplu).

Nevoile noastre fiziologice si sociale sunt in stransa legatura cu starile emotionale. De aceea, atunci cand ne e foame sau cand ne simtim singuri, nu ne simtim bine nici emotional. Invata-l pe copil ca atunci cand trece printr-o stare emotionala mai dificila (tristete, furie, neliniste, descurajare) sa  se intrebe, inainte de a lua vreo decizie sau de a actiona, daca:

  • Ii este foame?
  • Este obosit?
  • Se simte singur?

Aceste trei stari pot influenta in mod semnificativ starea noastra de energie si emotionala. Aceleasi itnrebari ti le poti pune si tu atunci cand trebuie
sa iei decizii importante si ai o stare emotionala neplacuta, a carei cauza nu o cunosti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu