characters characters

Activitati practice pentru stimularea curiozitatii copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 iulie 2011    |   6772 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

activitati practice pentru stimularea curiozitatii copiilor“Copiii intra in scoala ca semne de intrebare si ies ca puncte.” (Neil Postman)

 “De ce este cerul albastru?”, ”Cum functioneaza un magnet?”, “Cum este posibil zborul unui avion?” si o multime de alte intrebari pot veni din partea copiilor, care cauta raspunsuri la parinti si la cadrele didactice. Din pacate, de multe ori, aceste intrebari raman fara raspuns sau nu primesc un raspuns complet ori pe intelesul copilului.

Pe masura ce cresc, copiii invata o multime de raspunsuri la intrebari pe care nu le-au initiat ei si incep sa uite sa se intrebe si sa fie curiosi. Aceasta este una dintre cauzele pentru care copiii nu sunt motivati sa invete.

Activitati prin care incurajezi curiozitatea copilului

Este esential sa incurajezi copilul sa fie curios si sa puna intrebari, asigurandu-te astfel ca dorinta lui de a descoperi lucruri noi il va ajuta atat la scoala, cat si mai tarziu, cand va fi adult. Iata cateva jocuri si activitati prin care poti stimula curiozitatea copilului.

1.  Jocul ”Ce ar fi daca...”

Ii poti propune copilului acest joc cand sunteti in drum spre scoala, in parc sau la bucatarie. Lucrurile pe care le vezi in jur te pot inspira sau te poti gandi la situatii complet neasteptate. Iata cateva exemple: “Ce ar fi daca oamenii ar avea trei ochi?”, “Ce ar fi daca nimeni nu ar spune niciodata adevarul?”, “Ce ar fi daca animalele ar putea vorbi?”. Provoaca-l pe copil sa gaseasca cat mai multe consecinte posibile si apoi schimbati rolurile.  Vei fi uimit de cate intrebari si raspunsuri imaginative vei primi! Deoarece acest joc nu presupune raspunsuri sau intrebari corecte, copilul se va simti liber sa isi manifeste curiozitatea si creativitatea.

2. Un traseu de intrebari

Poti propune acest joc intregii tale familii sau unui grup mai mare de copii.

 • Incepe prin a decupa mai multe cartoane in forma de “baloane de ganduri” , pe care vei scrie cuvintele  “Ma intreb...”.
 • Imparte-le participantilor la joc si cere-le sa se gandeasca la “lucruri importante”. Le poti aminti faptul ca multe descoperiri tehnologice au pornit de la intrebari precum “Ma intreb de ce se intampla acest lucru?” sau “Ma intreb cum functioneaza acest lucru?”.
 • Dupa ce fiecare participant a completat cartonul cu o intrebare, aduna-le pe toate si citeste-le cu voce tare.
 • Urmeaza apoi ca fiecare sa isi aleaga cate o intrebare la care este interesat sa afle raspunsul.
 • Peste cateva zile va puteti intalni din nou pentru a impartasi celorlalti raspunsurile pe care le-ati aflat si, daca vreti, pentru a gasi alte intrebari interesante.

3. Declansatoare de intrebari

Copilul tau va fi mai curios daca ii vei pune la dispozitie cateva expresii care sa il inspire sau daca implici mai multi membri ai familiei in formularea intrebarilor.

I. Realizeaza impreuna cu el un afis pe care sa notati mai multe modalitati de a incepe o intrebare:
 • “De ce crezi ca...?”
 • “Oare este posibil sa...?”
 • “Cum am putea afla daca...?”
 • “Oare este posibil sa...?”
Poti aseza afisul in camera copilului sau in camera in care membrii familiei petrec timp impreuna. Propune-i copilului subiecte de discutie pornind de la aceste expresii declansatoare de intrebari (De exemplu: “De ce crezi ca plutesc unele obiecte pe apa si altele nu?”). De asemenea, incurajeaza-l sa gaseasca macar o intrebare pe zi, pornind de la afisul creat impreuna. Bineinteles, raspunsurile le veti descoperi impreuna.

II. Un panou pe care sa afisati intrebarile, nedumeririle sau curiozitatile tuturor membrilor familiei ar putea fi de asemenea o modalitate de incuraja curiozitatea.
Fiecare va scrie pe panou intrebarile care-i vin in minte. Va puteti alege fiecare cate o culoare cu care sa le scrieti.
Pe masura ce apar intrebari noi, abordeaza-le in discutiile cu copilul tau sau cu intreaga familie.
Nu lasa nicio intrebare de pe panou fara raspuns si nu ezita sa adaugi propriile tale intrebari. In acest fel, copilul va intelege ca a pune intrebari nu este doar treaba “copiilor” si ca este bine sa fii curios la orice varsta.

4. Praful magic

Copilul tau admira o personalitate istorica, un personaj dintr-un film sau un actor celebru? Propune-i copilului tau un exercitiu de imaginatie: daca aceasta persoana ar fi invitata la cina si ati avea un praf magic care ar determina-o sa spuna numai si numai adevarul, ce intrebari i-ar pune?

Tu ce alte activitati realizezi impreuna cu copilul?
Daca ti-au placut jocurile si activitatile prezentate in acest articol, iti spunem unde poti gasi si altele la fel de interesante, destinate dezvoltarii creativitatii, originalitatii, perseverentei sau gandirii: in cartea “Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor”, scrisa de C.J. Simister (autoare cu 15 ani de experienta in lucrul cu copiii) si publicata la Editura Polirom.
 
 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu