characters characters

7 greseli frecvente pe care le fac copiii cand invata

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 septembrie 2020    |   1698 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

greseli frecvente in invatare
O mare parte din dificultatile pe care copiii le intampina la scoala sunt cauzate de abordarea ineficienta a procesului invatarii. Tehnici ineficiente de invatare, lipsa de organizare a timpulului sau tendinta de a amana temele importante sunt factori care duc la rezultate scolare slabe, in ciuda capacitatii intelectuale a copilului. Iata cele mai frecvente 7 greseli pe care le fac copiii si adolescentii.

Citeste si:

Metode de a memora mai usor

Cele mai eficiente metode de invatare

Incearca sa memoreze doar recitind materialul de invatat

Recitirea (si sublinierea ideilor principale) inseamna doar parcurgerea textului, fara a procesa continutul. Astfel, recitind, informatiile nu ajung in memoria de lunga durata. O strategie mai eficienta ar fi folosirea autotestarii pentru antrenarea abilitatii de reamintire a materialului invatat.

Invata ascultand muzica sau cu televizorul deschis

Multi elevi cred ca ascultand piesele preferate, vor reusi sa invete mai usor fiindca astfel vor avea o motivatie mai ridicata, iar starea lor de bine va fi cu valenta pozitiva. Totusi, studiile realizate pana in prezent arata ca elevii care invata intr-un mediu linistit si fara zgomote, au cu 50% mai bune rezultate la teste sau examene, decat cei care invata in timp ce asculta muzica.

Lasa cea mai dificila materie la sfarsit

Una dintre cele mai eficiente metode de organizare a timpului cand vine vorba de invatare (si de activitatea profesionala) este prioritizarea sarcinilor dificile. Cu alte cuvinte, este recomandabil pentru copil sa inceapa cu temele sau proiectele mai complexe si sa incheie sesiunea de invatat cu materiile cele mai usoare. Exista cel putin doua motive pentru a face acest lucru: cand incepe sa invete, copilul are mai multa energie pe care o poate dedica aspectelor dificile ale temei si, in plus, motivatia pentru invatare creste daca stie ca a bifat de pe lista cel mai stresant lucru de facut.

Incearca sa faca multitasking – invata cu telefonul in apropiere

Este foarte tentant pentru copii si adolescenti sa tina telefonul aproape atunci cand invata sau isi fac temele. Pana la urma, poate au nevoie de ajutorul unui coleg sau trebuie sa caute ceva legat de teme pe internet, nu-i asa? Prezenta telefonului in timpul invatarii insa nu face decat sa distraga atentia copiilor. Recomanda-i sa isi pregateasca toate resursele de care are nevoie dinainte (inclusiv cautarile pe internet), sa isi salveze toate informatiile necesare separat pe calculator si sa isi concentreze atentia doar asupra invatarii. Va observa ca astfel va termina mult mai rapid lectiile.

Incearca sa invete lectiile cuvant cu cuvant

Memorarea „pe de rost” sau mecanica nu inseamna invatare cu adevarat. Multi copii incearca sa memoreze cuvant cu cuvant lectiile pentru ca se tem ca altfel vor gresi cand sunt ascultati sau cand sunt testati. Desigur, exista situatii in care copiii trebuie sa invete anumite informatii pe de rost (de exemplu, o strofa dintr-o poezie), dar in majoritatea cazurilor, invatarea presupune intelegerea ideilor si capacitatea de a le reformula in propriile cuvinte.

Nu fac suficienta miscare

Studiile arata ca miscarea fizica ajuta atentia si memoria copiilor in mod semnificativ. Copiii cu un stil de viata sedentar pot avea dificultati legate de concentrarea atentiei, dar si de initierea si organizarea invatarii.

Nu petrec destul timp in aer liber

Strans legat de miscarea fizica, timpul petrecut in aer liber are beneficii importante pentru sanatatea fizica si emotionala a copiilor. O scurta plimbare in natura in fiecare zi poate avea efecte surprinzatoare asupra atentiei si memoriei copiilor.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe