6 feluri in care poti exersa creativitatea copilului tau
Creativitatea este foarte importanta pentru dezvoltarea cognitiva a copilului, si nu numai. Pe langa stimularea imaginatiei, creativitatea ii ajuta pe cei mici sa rezolve probleme in moduri inovative, sa se exprime emotional, sa interactioneze cu cei din jur si sa isi dezvolte noi abilitati. Iata 6 moduri prin care poti exersa creativitatea copilului tau.
Citeste si:
Libertatea de a explora, esentiala pentru creativitate si succes
Creativitatea copiilor: activitati care o incurajeaza
1. Foloseste cat mai multe jocuri de rol si povesti inventate pe care copilul sa le dezvolte asa cum isi doreste. Puteti crea povesti pornind de la intamplari din viata de zi cu zi incercand sa ii oferi o lectie de viata si o morala copilului sau puteti crea scenarii stiintifico-fantastice pentru amuzamentul amandurora.
2. Incurajeaza-l sa participe la cat mai multe activitati artistice precum desen, pictura sau modelaj fiindca acestea sunt o modalitate foarte buna pentru cei mici de a invata sa isi exprime emotiile si gandurile. Nu conteaza daca copilul a realizat conform sablonului pictura sau desenul. Pune accentul pe parcursul creativ al procesului.
3. Ofera-i posibilitatea de a construi folosind obiecte casnice si de a le folosi asa cum crede el de cuviinta. Poate fi vorba de a construi un cort sub masa folosindu-se de o patura, de a bate la toba in oalele din bucatarie, de a transforma polonicul in pusca si a te urmari pe tine, „banditul” pentru a te baga la inchisoare. Toate aceste activitati, fie ca vorbim de constructie sau inventie, il vor ajuta sa isi dezvolte abilitati motorii si ii vor oferi posibilitatea de a gasi singur, solutii la situatiile cu care se va confrunta.
4. Explorati natura si incurajeaza creativitatea pentru a inventa tot felul de jocuri cu ceea ce natura ne ofera: pietre, frunze, crengi, nori, nisip, casute pentru pasari etc.
5. Creati colaje din diferite materiale pe care le gasiti in casa sau afara. Poti oferi o tema, de genul, „o inima speciala” in care copilul pe o bucata de carton in forma de inima sa lipeasca tot ce crede el ca ar trebui sa se afle in ea sau orice alta idee iti trece prin minte.
6. Foloseste-te de experimente de stiinta inspirate din online sau din orele de chimie sau fizica. Aceste activitati sunt o combinatie foarte buna de invatare si joaca.
Aminteste-ti ca atunci cand e vorba de creativitatea copilului, totul inseamna libertate si absenta competitiei. Copiii au nevoie sa fie lasati sa se exprime liber, fara sa fie judecati, criticati sau indreptati spre „asa trebuie facute lucrurile”. Doar in acest mod vei putea sa exersezi cu adevarat creativitatea copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu cu Alexandra Stancu, Education Officer in echipa Rewilding Romania
În perioada 4 - 9 iunie se desfășoară la Brașov cea de-a 3-a ediție LYNX Festival, singurul eveniment din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură.
-
Mathnasium schimbă regulile jocului: O nouă metodă eficientă de învățare a matematicii a ajuns în România
Matematica este una dintre cele mai mari provocări pentru elevi, iar dificultățile în înțelegerea acestei discipline pot influența parcursul academic al copiilor.
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
Adauga tu primul comentariu: