characters characters

5 probleme frecvente care iti pot da dureri dentare

Propus de: Dr. Anca Oltean   |   21 februarie 2020    |   1284 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

5 probleme dentare pe care sa nu le ignori
Este foarte cunoscuta zicala „Paza buna trece primejdia rea” si, cu toate ca este o vorba plina de intelepciune, cele mai multe persoane se prezinta la doctor doar atunci cand durerile dentare sunt insuportabile. Iti prezentam mai jos cele mai intalnite cinci probleme dentare, precum si motivele pentru care ele apar, dar si cum pot fi tratate.

Caria dentara este cea mai des intalnita problema cauzatoare de durere, afectandu-i pe aproape toti romanii. Printre cauzele aparitiei dentare se numara: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate in zahar, fumatul, stresul si nu numai. Specialistii ne sfatuiesc sa tratam in stadii cat mai incipiente placa dentara, pentru a nu creşte riscul de carii şi deteriorari grave ale structurii dintelui, care se pot manifesta prin dureri intense, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat şi costisitor.

Inghesuirile dentare sunt, practic, dintii nealiniati din cauza ca sunt fie prea mari, fie oasele maxilare prea mici. Specialistii atrag atentia ca este o problema des intalnita, care nu are voie sa fie ignorata din mai multe motive: ”În primul rand, dintii inghesuiti se pot fractura usor si, din cauza ca pot retine particule de mancare, pot genera carii dentare si probleme gingivale. În al doilea rand, persoanele cu astfel de probleme pot intampina dificultati la masticatie, inghitire sau chiar vorbire. Și in al treilea rand, observam ca influenteaza negativ estetica dentara sau faciala si asta poate duce, bineinteles, la scaderea respectului de sine. Mai exista, in plus, pericolul traumatismelor la dintii frontali superiori, intalnit in mod special la copii, care poate fi deosebit de grav si dificil de restaurat”, avertizeaza dr. Anca Oltean (www.ancaoltean.ro), medic primar ortodontie si estetica dento-faciala. O astfel de anomalie dentara se corecteaza printr-un tratament ortodontic, care va imbunatati atat functiile, cat si aspectul dintilor si al fetei, in general.

Placa bacteriana este o ”locuinta” pentru bacterii, care actioneaza asupra zaharurilor din alimente si formeaza acizi care ataca smaltul. Consecintele pot fi respiratia urat mirositoare, aparitia cariilor dentare sau a inflamatiei la nivelul gingiilor. Tartrul se poate forma daca placa bacteriana nu este indepartata de pe suprafata dintilor, iar singurul care il poate indeparta este medicul prin folosirea unor instrumente moderne, care sa nu traumatizeze gingia.

Gingivita si parodontoza ataca gingia si produce inflamatie la nivelul ei. Statistic, reprezinta principala cauza de pierdere a dintilor. Ea apare din cauza lipsei igienei dentare sau a periajului incorect. Pe langa igiena defectuoasa, mai pot contribui la avansarea bolii si: fumatul, accidentele in urma carora dintii sunt traumatizati, cariile, stresul, sarcina, precum si diferitele afectiuni ca diabetul, leucemia sau anemia. Se manifesta prin dureri, sensibilitate, mobilitate a dinţilor, sangerari dentare, care afecteaza structura de susţinere a dintelui. În functie de stadiul bolii paradontale, dr. Anca Oltean recomanda: ”detartrajul cu instrumentar stomatologic sau cu un dispozitiv cu ultrasunete, netezirea radiculara, tratamente medicamentoase, chiuretajul subgingival sau apa de gura cu antibiotic care ajuta la reducerea inflamatiei. Daca totusi vorbim despre o parodontoza avansata, se poate ajunge si la un tratament chirurgical. Noi ne dorim insa sa preintampinam astfel de situatii”.

Bruxismul apare pe timp de zi sau de noapte prin scraşnirea, frecarea sau incleştarea dinţilor. Sunt obiceiuri care pot duce, treptat, la aparitia sensibilitatii dentare, a durerilor de cap, faciale sau maxilare, tulburari de somn si, in unele cazuri, chiar la deteriorarea dintilor sau a maxilarului. Dupa examinare, medicul ortodont poate recomanda folosirea unei gutiere – este un dispozitiv confortabil, de plastic, transparent, care se muleaza perfect pe dinti si care impiedica lezarea lor prin scrasnire sau, in cazul in care smaltul dintilor este afectat, poate fi necesara coroana dentara.

Cele mai multe persoane amana sa mearga la medicul dentist pentru ca durerea nu si-a facut inca simtita prezenta. Cu toate acestea, ignorarea problemelor nu este solutia, iar odata ce sensibilitatea dentara si durerea de dinti apar exista posibilitatea unor afectiuni avansate. Ele pot fi prevenite prin efectuarea unor controale regulate de doua ori pe an.

Material realizat de catre dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. Pentru mai multe informatii despre noua ortodontie, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro si https://www.facebook.com/drAncaOltean/.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe